Det er ikke lov å legge ut bilder av andres barn i sosiale medier uten foreldrenes samtykke.Isotck
Dette bør du vite før du legger ut barnebilder på nett
– Foreldre og barnehagen må ta ansvar for å verne barna, sier juridisk rådgiver i PBL, Christian Didriksen.
PublisertSist oppdatert
Annonse
Med dagens teknologi er det enkelt å forevige små og store øyeblikk og dele dem med omverdenen. Men er det egentlig helt uproblematisk å poste bilder eller videosnutter på Instagram og Facebook, som man har tatt under en Lucia-feiring i barnehagen eller en barnebursdag?
Nei, mener juridisk rådgiver i PBL, Christian Didriksen.
– For å kunne publisere bilder på nett er man nødt til å ha samtykke fra personene som kan identifiseres på bildet. Når det gjelder barn under 15 år er man nødt til å få samtykke fra foreldrene, sier Didriksen.
Som hovedregel er det altså ulovlig å legge ut bilder av andres barn på nett uten tillatelse fra foreldrene. Uten samtykke bryter man både personopplysnings- og åndsverkloven, påpeker den juridiske rådgiveren.
Det er også viktig å huske på at enkelte barn ikke skal være avbildet på Internett. Dette gjelder for eksempel barn som bor på hemmelig adresse.
Barnebildene du bør tenke deg godt om før du deler
Når man skal poste et barnebilde i sosiale medier, bør man ikke bare ta stilling til om det er lov å publisere det, men også om det er lurt eller etisk riktig.
Voksne har et ansvar for at bildene som legges ut i dag, ikke stiller barna i forlegenhet når de blir eldre. Bilder av barn som søler mens de spiser kan for eksempel virke morsomme og uskyldige der og da, men det er ikke sikkert at de små fotoobjektene vil synes det er like morsomt å finne denne typen bilder av seg selv på nett når de er tenåringer.
Senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet, Guro Skåltveit, mener man bør rydde opp i bildene man har delt i sosiale medier innimellom.
– Ta en vårrengjøring av og til på Instagram og Facebook, og sjekk om det er noen gamle bilder som kan slettes etterpå. Da blir det ikke så mange bilder av barna ute på nett totalt sett. For når både foreldre, venner, familie og barnehagen poster bilder, blir det fort veldig mange publiserte bilder av ungen, sier Skåltveit til NRK.no.
Annonse
Nettvetteksperten råder også voksne til å tenke seg ekstra godt om før de legger ut bilder av barn som søler når de spiser, er syke eller gråter, barn som gjør noe uheldig, barn uten klær og bilder som ikke er godkjent av barnet selv.
Hvis det skal tas bilder eller video av barna mens de er i barnehagen, må barnehagen sørge for å hente inn de nødvendige samtykkene fra foreldrene. Dette gjelder både dersom bildene skal brukes internt og dersom de skal legges ut på nett – enten det er en hjemmeside (med eller uten passord), en blogg, på sosiale medier eller andre nettsteder, opplyser Datatilsynet på sine nettsider.
– Barnehagene må sende ut et samtykkeskjema slik at foreldrene kan gi sitt informerte samtykke. De må få vite hva bildene skal brukes til, sier Christian Didriksen i PBL, og påpeker at et slikt samtykke til enhver tid kan trekkes tilbake.
Foreldrene bør også få muligheten til å gi sitt samtykke til at bildene kan brukes i noen sammenhenger, for eksempel på barnehagens lukkede hjemmeside, og reservere seg mot at bildene kan publiseres på andre plattformer.
Dersom barnehagen synes det er problematisk at foreldre tar bilder under arrangementer kan de legge ned fotoforbud, mener Didriksen.
Et slikt forbud kan blant annet begrunnes med at man er nødt til å ha samtykke fra alle som er tilstede dersom man skal kunne ta bilder, og med at man ønsker at de voksne skal være til stede i det som skjer – istedenfor å oppleve begivenheten gjennom en kameralinse.
Sjekkliste for hva du bør tenke over før du legger ut bilder av barn:
- Type bilde: Hvordan er bildet av barnet? Vis respekt og ikke del åpent for eksempel bilder av nakne barn eller barn i veldig private situasjoner.
- Mengde: Det er stor forskjell på å publisere noen få bilder og det å publisere masse, eller publisere film. Vær litt sparsom.
- Kanalbruk: Del med færrest mulig. Dersom du egentlig bare vil dele med familien, bør du gjøre nettopp det. Bruk personverninnstillinger i sosiale medier eller lag lukkede grupper.
- Bildetilpasninger: Bruk ulike filter eller lav oppløsning.
- Fokuser på aktiviteten: Dersom du absolutt vil forevige Lucia-feiringen i barnehagen eller barnebursdagen kan du heller ta nærbilder av hånden som holder Lucia-lyset eller av ryggene til barna som spiser kake.
- Spør før du deler: Spør alltid barnet før du deler bildet med andre. Still spørsmål som: «Synes du det er greit at jeg deler dette bildet med familien eller vennene mine?» Da gjør du det forståelig for dem. Respekter svaret. Ved å spørre barnet om det er greit å dele bildet lærer også barnet at det må spørre om lov til å dele bilder av andre når det blir gammelt nok til å ha egne kontoer på sosiale medier.
- Vårrengjøring: Se igjennom bildene du har publisert på ulike sosiale medier innimellom, og vurder om noen av de gamle bildene kan slettes. Alt må ikke ligge åpent for alltid.