Kommunedirektør i Drammen, Trude Andresen.

Ble konkret om barnehage-kutt

Kommunedirektør Trude Andreassen i Drammen, anbefaler politikerne å redusere åpningstiden i kommunale barnehager med én time daglig allerede fra 1. januar 2025. Ytterligere feriestenging anbefales ikke. 

Publisert Sist oppdatert

I dag er åpningstiden i kommunale barnehager fra 06.45 -17.00, mens det foreslås at ny åpningstid blir fra 07.15-16.30.

Grepet er beregnet å gi en innsparing på 10 millioner kroner årlig, og sto helt på toppen av den utvidede kutt-menyen som kommunedirektøren presenterte for Drammens folkevalgte sist uke.

– Smertefullt og upopulært

Kommunen er i pengetrøbbel på grunn av kombinasjonen lønns- og prisvekst, fallende skatteinngang, økning i sosialhjelp, eldrebølge, pensjonskostnader, effekt av renteøkninger og manglende politisk omstillingsvilje – ifølge kommunedirektøren.

Utfordringer Drammen langt fra er alene om å oppleve, men som Andresen etterlyser politisk vilje og mot til å løse. Ifølge Drammens Tidene (krever abonnement) var budskapet hennes dette:

- Dette blir en krevende prosess, både for dere folkevalgte og for oss i administrasjonen. Det vil måtte tas beslutninger som blir smertefulle og upopulære. Det er ikke realistisk å tro at vi skal klare å redusere driften med 150 millioner kroner uten noen form for konsekvenser.

Moderasjon og bemanning

Samlet effekt av tiltakene som ble presentert sist uke, summerer seg til 390 millioner kroner. Men en stor del av dette er innføring av eiendomsskatt som flertallet er imot, og annet som kommunedirektøren ikke anbefaler.

Fordeler og ulemper

Slik presenteres kutt i åpningstider på lista over sparetiltak:

«Tiltak 1. Reduksjon i åpningstid i barnehage og utvidet feriestengt

Tiltaket innebærer å redusere åpningstiden i kommunale barnehager med 1 time pr. dag. I dag er åpningstiden fra 06.45-17.00, mens det foreslås at ny åpningstid blir fra 07.15-16.30. Samlet åpningstid blir da på 9 timer og 15 minutter. Innsparingen som legges til grunn er ikke et budsjettkutt, men et tiltak for å få faktisk aktivitet i tråd med vedtatt ramme.

Fordeler:

  • Voksentettheten i åpningstiden øker.
  • Lettere å opprettholde et godt pedagogisk tilbud selv med sykefravær.
  • Behov for vikarer reduseres.
  • Mulig reduksjon i sykefraværet som følge av høyere voksentetthet. Pr. juli var sykefraværet over 13%.
  • Redusert tilskudd også til private barnehager om ressursbruken i kommunale barnehager går ned.

Ulemper:

  • Kortere åpningstid gir mindre fleksibilitet for brukere av barnehagen.
  • For foresatte som pendler kan det å rekke barnehagen bli mer krevende.
  • For foresatte i mindre fleksible yrker med tanke på arbeidstid (turnus/butikk etc.) kan kortere arbeidstid gi utfordringer.

Kommunedirektørens anbefaling: Redusert åpningstid gjennomføres og nødvendige tilpasninger av vedtekter fremmes for politisk behandling med tanke på iverksettelse fra 01.01.2025. Ytterligere feriestengt gjennomføres ikke.

Innsparing: 10 millioner kroner.»

Lista over anbefalte kutt er på 211 millioner kroner, og åpner sånn sett for en del prioritering, selv om Andresen råder politikerne til å ta i litt mer enn de 150 millionene det allerede er vedtatt at kommunen skal spare.

Nå er det opp til politikerne å velge nøyaktig hvordan det skal skje.

Foruten kutt i åpningstider, er avvikling av lokale moderasjonsordninger i barnehager og SFO fortsatt på bordet. Dette skal kunne spare kommunen for 7,5 millioner kroner årlig. På sentralt opptak i barnehager kan det spares ytterligere 2,5 millioner kroner. Å avslutte et prosjekt med forsterket bemanning i to barnehager, reduserer kommunens utgifter med 1 million kroner.

 – Skal ikke gjøre det dårlig

Kuttene foreslås til tross for at barnehagefeltet totalt sett koster Drammen kommune mindre enn det gjør for snittet av norske kommuner.

Begrunnelsen for å redusere i åpningstid og droppe lokale moderasjonsordninger, er likevel at Drammen ikke bør ha tjenestenivå som er over landsgjennomsnittet – da også kommunes inntekter ligger under snittet.

– Vi skal altså ikke gjøre det dårlig, vi skal gjøre det sånn som resten av landet gjør det, sa Andresen da hun la fram tiltakspakken for politikerne.

Det endelige vedtaket skal gjøres i kommunestyret 24. september, før tiltakene skal innarbeides i kommunens handlings- og økonomiplan for årene framover.

Budsjettvedtakene gjøres før jul hvert år.

Powered by Labrador CMS