Bruken av regnbueflagget debatteres både i Drammen og Ålesund.

Påkrevd i en by, nektet i en annen

Kommunens føringer for skoler og barnehagers bruk av regnbueflagget har vakt sterke reaksjoner begge steder.

Publisert Sist oppdatert

 I dag går startskuddet for mangfoldsuka i Drammen kommune. Fra 22. til 28. mai skal de offentlige skolene og barnehagene løfte fram at barnehagen og skolen er for alle, uavhengig av hva som skiller den enkelte, skriver Drammens Tidende (krever abonnement).

Tror, håper og forventer

Temauken kulminerer med at regnbueflagget heises på skolene og barnehagene den 28. mai.

– Jeg både tror, håper og forventer at ansatte kan stille seg bak en slik markering. I Drammen mener vi at det er viktig å synliggjøre at vi er barnehage og skole for alle. Derfor er en markering for mangfold, og mot diskriminering og annerledesgjøring, viktig, uttaler kommunalsjef for barnehage og skole, Thomas Larsen Sola, til avisen.

Ikke alle er enige.

«Vi finner oss ikke i at kommunen vil tvinge Pride og regnbueflagget på barna våre», heter det i et debattinnlegg publisert hos Drammens Tidende.

Avsenderne problematiserer koblingen til foreningen Fri. Blant dem som fronter protesten, er Aril Schultzen, far til barnehagebarn, som sier han vil holde barna hjemme den dagen regnbueflagget heises.

– Pride er en bevegelse. Å markere pride er å si tydelig fra at vi også har rett til å leve frie liv. Det er ikke automatisk en tilslutning til Foreningen FRIs politiske plattform, sier Marianne Gulli, styreleder i FRI Oslo og Viken, til avisa.

Har gitt andre føringer

I Ålesund har kommunalsjef Hildegunn Pedersen sendt ut en e-post med helt andre føringer enn kollega Sola i Drammen, melder Sunnmørsposten (krever abonnement).

«Kommunedirektøren har etter ønske fra flere bestemt at det ikke flagges ved skolene i Ålesund under Pride i år. Det vil flagges på rådhuset og i sentrum. Ordfører er orientert om avgjørelsen»

– Alle skoler og barnehager jobber med mangfold og inkludering hver dag, hele året. Dette handler ikke om at man ikke skal få markere Pride, men akkurat dette med flagging er det enkelte som synes er problematisk. Hadde vi sagt at alle skolene skulle flagge, ville enkelte innbyggere ment at dette var vanskelig, sier Pedersen til avisa.

Også her har håndteringen vakt sterke reaksjoner, og en rekke leserinnlegg.

Etter først å ha gitt uttrykk for at han støttet kommunedirektørens vurdering, har ordfører Håkon Lykkebø Strand (Frp) bedt om en politisk behandling av saken, i formannskap og kommunestyre.

– Helt riktig, mener Sunnmørsposten - som på lederplass argumenterer for at politikerne bør heise pride-flagget i Ålesund.

Powered by Labrador CMS