Selv om sola er sterkest rundt sankthans, er det vel så viktig å beskytte seg mot sola nå på våren, påpeker Lill Tove Nilsen i DSA.

Syv råd om solbeskyttelse: – Ekstra utsatt om våren

– Sola blir mer intens for hver dag på denne tiden av året og huden vår er ikke tilvendt sterk sol etter en lang vinter. Da er det lett å bli solbrent, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Publisert

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har laget en brosjyre med syv råd for hvordan barnehager og skoler kan ivareta økt behov for solbeskyttelse nå som de rådes til å ha mer utetid i forbindelse med korona-pandemien.

– Norge er blant de tre landene med høyest forekomst av hudkreft i verden og mange dør av det. Vi har fått i jobb å lede en arbeidsgruppe for å få ned hudkrefttilfellene her til lands. Det er bakgrunnen for at vi har mye fokus på dette temaet, og barn er en prioritert målgruppe, sier Lill Tove Nilsen, som er fagdirektør ved DSA og ansvarlig for brosjyren.

– Smittevernveilederne for barnehager og skoler gir råd om å være mer ute av smittevernhensyn. Fysisk aktivitet ute er bra og vi støtter at barna skal være mye ute, men da er det også veldig viktig at man tenker på solbeskyttelse, sier Nilsen.

Hun peker på at det for eksempel er viktig at barnehagers uteområder har tilgang på nok skygge.

Ekstra utsatt om våren

Lill Tove Nilsen, fagdirektør optisk stråling ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Selv om sola er sterkest rundt sankthans, er det vel så viktig å beskytte seg mot sola nå på våren, understreker Nilsen.

– Det er både fordi sola blir mer intens for hver dag på denne tiden av året, og fordi huden vår ikke er tilvendt sterk sol etter en lang vinter. Da er det lett å bli solbrent, sier hun.

– Vi blir like ofte solbrent når vi gjør andre aktiviteter ute enn å sole oss, for da tenker vi ofte ikke over at sola er der og glemmer å beskytte oss, sier Nilsen.

Syv råd

Barnehagen skal ha en helsefremmende og forebyggende funksjon. Dette innebærer også å hindre at barna får for mye sol, påpeker direktoratet i brosjyren «Råd om solbeskyttelse til skoler og barnehager». Mange forbrenninger i barneårene kan øke risikoen for å få kreft senere.

Her er DSA sine råd for å beskytte barna mot sola:

  1. Unngå at barna blir solbrente: Jo oftere og lenger tid i sola, jo større er faren for skader. Hudtypen er avgjørende for hvor sterkt UV-strålingen virker på huden. En lys hudtype tåler mindre sol enn en mørk hudtype.
  2. Begrens tiden barna er i sterk sol, dvs. midt på dagen om våren og om sommeren: UV-strålingen er mest intens når sola står høyt på himmelen, det vil si midt på dagen. Noen av uteaktivitetene kan legges tidlig eller sent på dagen eller i skyggen.
  3. Skap skyggesteder på uteområdene: Store trær, solseil, eller faste konstruksjoner kan gi gode skyggesteder. I skyggen av et stort tre er solstrålene mye mindre intense enn de er på en åpen plass.
  4. Klær, solbriller og noe på hodet beskytter godt: Solbriller beskytter øynene og den tynne huden rundt. I tillegg beskytter også klær og hodeplagg godt. Langermet genser eller skjorte kan gjerne brukes i stedet for kortermet når sola er sterkest.
  5. Bruk solkrem: Minne foreldrene på å ta på barna solkrem før de kommer om morgenen. Smøringen bør gjentas av personalet eller barnet selv hvis det er sol eller lettskyet vær.
  6. Følg med på hvor sterk sola blir: Sjekk UV-varsel når dere skal planlegge uteaktiviteter. Et UV-varsel sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola forventes å bli, og angis som UV-indeks (UVI). UVI er høyere jo lenger sør du er. Tett skydekke demper UV-strålingen fra sola betraktelig. Tynne skyer og bare litt skyer demper lite. Reflekser fra underlaget øker UV-strålingen fra sola. Snø, lys sand og krusninger på sjøen reflekterer mye, mens gress reflekterer lite.
  7. Ha sol og UV som tema: Barna bør kjenne til positive og negative helseeffekter av sola, og hvordan beskytte seg mot den.

(Kilde: «Råd om solbeskyttelse til skoler og barnehager» av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet)

Powered by Labrador CMS