Populær binge: Ballbingen er et bidrag til å øke motorikken og for å legge til rette for ballspill og annen lek.
Frode Antonsen
Har brukt tre millioner kroner på ny lekeplass til barna
Foreldrene ønsket ekstrem forvandling.
Prestelva barnehage på Sortland er etablert i to omganger, hvor den nyeste delen er ti år gammel og den eldste er 20 år gammel. Foreldrene har gitt barnehagen god score i brukerundersøkelser, men med ett unntak: Uteområdet har ikke fått bestått.
– Når man har feiret 20-årsjubileum så er det en del som begynner å bli slitt, og for vår del gjaldt det uteområdet. Vi var ikke stolte av lekeplassen vår, og når vi i tillegg er en utebarnehage så måtte noe gjøres, sier daglig leder Oddrun Antonsen.
Utfordringen ble hvordan. Skulle man fikse litt hvert år eller ta hele uteområdet på nesten sju mål i en smekk? Barnehagen fikk muligheten til å få prosjektert hele uteområdet gratis gjennom en avtale PBL har med Lekolar. Det resulterte i en helhetlig plan som gjorde det enklere å overbevise styret — foreldrene som eier barnehagen — om at det beste ble å gjøre alt på en gang.
Det innebar å bytte ut nesten samtlige lekeapparater, skifte ut masse og legge ny asfalt — til en samlet sum på rundt tre millioner kroner.
– Vi har helt klart kommet billigere fra det med å ta alt med en gang. Det har gitt større rabatter på innkjøp, billigere fraktkostnader og mindre utgifter til entreprenøren. I tillegg unngår vi at barnehagen blir et anleggsområde ti somrer fremover, sier Antonsen.
Drømte stort. Det er ikke småtteri barnehagen har fått plass til på uteområdet sitt. Det er blitt både ballbinge, lekeapparat med belysning og utendørs musikkinstrumenter for å nevne noe. Og etter at arbeidet på den nye lekeplassen startet i midten av juni har barna gledet seg vilt til å få ta det i bruk.
– Vi fikk beskjed om å tenke stort og det har vi gjort. Det har vært en god prosess, og den har gitt oss et godt grunnlag for å tenke litt nytt om utelekeområdet. Vi har et område som er skreddersydd for de minste barna i barnehagen, vi har fått tatt i bruk et område bak barnehagen som tidligere har vært lite brukt og slitematter i gresset på mye brukte områder gjør at vi unngår utgravinger og søleansamlinger, sier Antonsen.
De har i tillegg kvittet seg med det aller meste av sanden på uteområdet — til stor glede for renholdspersonalet i barnehagen. Nå preges uteområdet av nye underlag som asfalt, kunstgress, gress og gummifliser.
Dugnad. Selv om det meste av investeringen er finansiert gjennom lån, har også foreldrene gjort en kjempeinnsats for å få på plass en ny lekeplass for barna. De har lagt ned mange arbeidstimer med å blant annet fjerne gamle lekeapparater og rydde skog. I tillegg har de samlet inn 60.000 kroner på diverse dugnader.
Salgssjef Magne Egerhei i Lekolar synes Prestelva barnehage har fått til et veldig spennende utelekeområde — og det er et av de store prosjektene firmaet har levert i år.
– Det er tilrettelagt for dagens behov, og det skal inspirere til bevegelse hos barn som sitter stadig mer i ro, selv i barnehagealder. Leverandøren av apparatene jobber aktivt med nettopp det for å bidra til å løse fedmeproblemet — og utfordringen er å gjøre lekeapparatene tiltalende for både barn og voksne, sier Egerhei.
Og det er ikke tilfeldig at det er laget et eget område for de minste barna.
– Etter at det ble flere små barn i barnehagene har etterspørselen etter egne apparater til barn mellom null og tre år økt. Kravene til blant annet fallhøyde er forskjellig for barn over og under tre år, forklarer Egerhei og skryter av Prestelva:
– De har virkelig slått på stortrommen, og de har gjort en god jobb i forhold til å få finansiert prosjektet. Det er mange barnehager som får til det like godt.