Stenger barnehageavdeling på grunn av E.coli
Åtte barn i Evjen barnehage i Orkdal har fått påvist E.coli-bakterie.
Kommunelegen i Orkdal har bestemt at en avdeling i Evjen barnehage skal stenges. Avdelingen rommer i alt 14 ett- og toåringer.
Det skriver avisa Sør-Trøndelag.
Tidligere denne måneden kom meldingen om at to barn i barnehagen hadde fått påvist EHEC og EPEC, som er varianter av E.coli-bakterien. Foreldre med barn på samme avdeling ble bedt om å ta avføringsprøver av barnehagebarna og søsknene deres.
Mandag denne uken var resultatene av de første prøvene klare; syv av åtte prøver slo positivt ut på bakterien EHEC. Antall barn som har fått påvist E.coli-bakterie er dermed oppe i ni, åtte barn ved barnehagen samt ett søsken.
Ifølge enhetsleder ved Evjen barnehage, Kristin Broholm, er det foreløpig usikkert hvor lenge avdelingen vil være stengt.
– Vi vil følge de rådene vi får fra kommunelegen. Vi vil få flere prøveresultater i dagene som kommer, og dette blir avgjørende, sier Broholm til Adresseavisen.
De to barna som først fikk påvist E.coli-bakterie ble innlagt på sykehus for behandling, men er nå hjemme igjen og på bedringens vei. Mattilsynet jobber nå med å finne smittekilden.
E.coli:
- I de fleste tilfeller er E. coli-tarminfeksjon ufarlig, men en sjelden gang kan infeksjonen gi alvorlig sykdom.
- Det finnes noen grupper av E. coli som ikke finnes i vår naturlige tarmflora og som er årsak til ulike typer tarminfeksjoner hos mennesker. De fire vanligste typene av E.coli-bakterier heter EHEC, EIEC, EPEC og ETEC.
- EHEC-infeksjoner kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige komplikasjoner i form av den alvorlige nyresykdommen HUS (hemolytisk-uremisk syndrom) spesielt hos barn og eldre.
- EHEC-bakterien smitter gjennom forurenset kjøtt og kjøttprodukter av storfe, sau og geit. Den smitter også gjennom forurensete grønnsaker, upasteurisert melk, produkter av upasteurisert melk og drikkevann. I tillegg kan det smitte ved direkte kontakt med dyr eller indirekte via dyrenes avføring, fra badevann, og direkte fra person til person gjennom skitne hender.
- EHEC-bakterien kan gi diaré, ofte blodig. Barna har ofte ikke feber, men en generelt dårlig allmenntilstand som slapphet, kvalme og dårlig matlyst. Noen av de andre E.coli-bakterietypene kan i tillegg til diaré også gi feber.
- Det finnes ikke noe behandling mot selve bakterien, og man skal i utgangspunktet ikke bruke antibiotika. I de mest alvorlige tilfellene kan personer som er smittet av E.coli bli lagt inn på sykehus for å få veske intravenøst.
Kilde: helsenorge.no