Her har Åsebråten barnehage holdt til i en årrekke, men nå er plassene flyttet til en annen kommunal barnehage i området.

La ned driften her. Nå vil de «flippe» barnehagebygget

Heller enn å bruke en million på å gjøre opp for manglende vedlikehold, stemte bystyret nylig for kjøp av sentrumsbarnehagens lokaler, med sikte på et raskt og innbringende videresalg.

Publisert

Fredrikstad kommune har leid bygningen til barnehagedrift i mer enn 15 år, skriver Fredrikstad Blad (krever abonnement).

Men nå i sommer opphører driften i sentrumsnære Åsebråten barnehage, og plassene flyttes til St. Hansfjellet barnehage et par kilometer unna.

Lokalene som lenge har huset Åsebråten barnehage, er det Fredrikstad og Omegn jeger- og fiskerforening som eier.

Leieavtalen med kommunen ble senest fornyet i 2020, og strekker seg til sommeren 2025. Her går det fram at leietaker plikter å foreta utvendig vedlikehold, og utskiftninger av tekniske innretninger. 

«Leietaker har plikt til å vedlikeholde de leide lokaler godt», står det i avtalen. 

Klaget på vedlikeholdet

Sommeren 2022 skrev imidlertid Fredrikstad Blad at foreningen hadde sendt flere brev til kommunen der de klaget på vedlikeholdet.

«Barnehagedriften sliter mye på huset og det trenger oppfølging både utvendig og innvendig», het det blant annet fra Fredrikstad og Omegn jeger- og fiskerforening.

«Det er en stor skam at kommunen som leier huset av en frivillig organisasjon som oss, gir fullstendig blaffen i sitt ansvar og ikke holder bygget i orden».

Konstituert virksomhetsleder byggutvikling i Fredrikstad kommune ga den gang uttrykk for at kommunen ville undersøke tilstanden på bygget, og understreket at kommunen forholdt seg til sitt ansvar i henhold til leiekontrakten.

– Saken har nok dessverre falt mellom et par stoler, sa Marianne Kars til avisa.

Restriksjoner til bruken

På dette tidspunkt hadde foreningen besluttet å selge bygningen fra 1984. I henhold til avtalen partene imellom, ble kommunen tilbudt å benytte forkjøpsrett.

Kommunen avslo dette, og i februar 2023 ble huset lagt ut på det åpne markedet, med en prisantydning på 4,2 millioner kroner. Uten at det resulterte i noe salg.

– Det er tungt, for det er en del restriksjoner når det gjelder hva bygget kan brukes til, sa leder av Fredrikstad og Omegn jeger- og fiskerforening, Skjalg Sannes til lokalavisen da.

Selve eiendommen er nemlig regulert til allmennyttige formål.

– Vi har allerede begynt på et nytt klubbhus på Regimentsmyra, men har ikke råd til å fullføre det før vi får solgt Åsebråten, forklarte Sannes til Fredrikstad Blad.

 Plikter å sette i stand

Når enden på visa nå likevel blir at kommunen kjøper bygningen, så er det i tråd med kommunedirektørens innstilling i saken.

En sentral del av vurderingen, er at bygningen vil koste kommunen et sjusifret beløp i alle fall.

«Gjennom leiekontrakten har Fredrikstad kommune i prinsippet tatt på seg alt ansvar for eiendommen (…) Kommunen plikter å tilbakeføre bygget i samme stand som da kommunen overtok bygget i 2008» heter det i saksutredningen.

– Kommunedirektøren vurderer nå at det vil være mer hensiktsmessig å kjøpe bygningen framfor å bruke 1 million kroner på å tilbakestille den til slik den var opprinnelig, lyder anbefalingen.

– Et strategisk kjøp

Da bystyret hadde saken til behandling i sitt juni-møte, sto ikke debatten om hvorvidt kommunen skulle kjøpe. Men snarere om kommunen skulle kjøpe for å bruke bygningen selv, eller for videresalg sammen med tomten på 1963 kvadratmeter, som kommunen allerede eier, men hittil har festet bort uten inntekt.

– Et strategisk kjøp, fastslo Høyres Rita Holberg da nåværende posisjon stemte mot et forslag fra SV, Ap, Rødt, Bymiljølista og Sp om å vurdere hvordan bygget kan brukes til kommunal tjenesteyting.

– Det er smart å kjøpe for å selge både tomt og bygning. Den ligger bra, og vi tror at dette vil gjøre at vi får en mye bedre pris, og så slipper vi kostnadene til en leiekontrakt vi ikke bruker i perioden imellom, sa Holberg fra talerstolen.

Bystyrets vedtak 13.06.24

1. Kommunedirektøren gis fullmakt til å kjøpe Ilaveien 128, innenfor en ramme på 3,8 millioner kroner.

2. Utgiftene dekkes ved låneopptak med pant i eiendommen, og årlige finansutgifter dekkes gjennom innsparte leiekostnader.

3. Fredrikstad kommune avhender bygg og tilhørende tomt så snart som mulig etter kjøpet.

Powered by Labrador CMS