Lykkeliten barnehage til venstre på bildet, Høddvollbarnehagen til høyre.

Ber kommunen om å overta

For Høddvollbarnehagen i Ulstein er avgjørelsen tatt. Nå går også Lykkeliten barnehage i Eigersund for virksomhetsoverdragelse til kommunen.

Publisert

Høddvollbarnehagen har full dekning med 49 barn, men greier ikke å få barnehagedriften til å gå rundt. Særlig nedtrappingen av pensjonstilskuddet har virket inn, i tillegg til et tøft fjorår på grunn av lønnsoppgjør, prisstigning og uforutsette kostnader for det foreldreeide samvirkeforetaket.

«Finansieringsmodellen som gjelder for de private barnehagene viser seg å ikke være bærekraftig», skrev barnehagens styre i en pressemelding 1. mars, da dialogen med Ulstein kommune om virksomhetsoverdragelse var i gang.

Alt ifølge Vikebladet Vestposten (krever abonnement).

Blir nummer tre

Samme kilde kunne i mai opplyse om innholdet i en intensjonsavtale, der det framgår at Ulstein kommune skal overta barnehagen vederlagsfritt.

Nylig falt avgjørelsen i kommunestyret.

Det endte med et samstemmig vedtak om at barnehagen blir kommunal fra 1. januar 2025. Kommunen tar over både bygningsmassen, ansatte og lån. Og andelskapitalen blir betalt ut til foreldrene 31. desember 2024, skriver lokalavisen.

Fra før av eier Ulstein kommune to barnehager.

Sundgotmarka som har blitt drevet i kommunal regi i en årrekke, samt Almejordet barnehage, som kommunen tok over i 2021.

Høddvollbarnehagen er inntil videre en av seks private barnehager i Ulsteinvik.

– Ikke bærekraftig

Etter over 20 år som foreldredrevet barnehage, har også Lykkeliten barnehage i Eigersund søkt kommunen om overtakelse. Det satt et stykke inne, legger verken daglig leder Silje R. Nygård eller styreleder Henrik Hetland skjul på overfor Dalane Tidende (krever abonnement).

Samtidig var det soleklart flertall for et slikt initiativ på årsmøtet. Vurderingen er at virksomhetsoverdragelse til kommunen er den sikreste løsningen for barnehagen. Bakgrunnen er økonomi også her. Tilskudd som ikke strekker til, og en «ikke bærekraftig» økonomisk situasjon.

– Vi har gått med underskudd de siste åra. Det har tært på den akkumulerte egenkapitalen. Samtidig ser vi at vi også i 2024 får et negativt årsresultat. Som en foreldredrevet barnehage har vi heller ikke det nettverket i ryggen som man har gjennom et konsern, hvis det er en litt større organisasjon som driver den, eller hvis barnehagen er kommunal, forklarer Nygård til avisa.

Barnehagesjef: – Trist

Lykkeliten har 51 barn i dag. I år har søkertallet gått ned, men det blir flere småbarn, så selv med 44 barn fra høsten av, vil barnehagen trenge sine cirka 12 årsverk.

Barnehagesjef i Eigersund, Karina Havsø, mener Lykkeliten er en viktig del av barnehagetilbudet i kommunen, og synes det er trist at den ikke klarer seg selv, ifølge Dalane Tidende. Men hun gir uttrykk for forståelse for styrets argumenter.

Spørsmålet om virksomhetsoverdragelse fra Lykkeliten skal behandles politisk til høsten. Om den ender med et «ja», blir det ikke første gangen kommunen overtar en privat barnehage. Det samme skjedde med Jernhagen barnehage i 2021.

– Vi har gjort oss en del erfaringer med det, og det vi har sett, er at det er mye vi må ta høyde for dersom det skal bli virksomhetsoverdragelse. Men vi har gjort det før, og vi vil planlegge for å få det til også i dette tilfellet, sier hun til avisa.

Det er per tiden åtte private og fem kommunale barnehager i Eigersund.

Powered by Labrador CMS