EPSI-resultater gjør inntrykk:
– Bør være en varsellampe
Det er imponerende at private barnehager klarer å opprettholde så høy tillit blant foreldre i en tid der rammevilkårene for god drift er blitt vesentlig dårligere, mener både PBL og NHO Geneo.
Bakgrunnen er analysebyrået EPSI Rating sin årlige undersøkelse av brukertilfredshet med utdanningsløpet her til lands, hvor et representativt utvalg på 502 foreldre har blitt spurt om sitt forhold til egen barnehage.
Resultatet viser større forskjell enn noen gang tidligere målt, på tilfredsheten med kommunale og private barnehagetilbud - i undersøkelser som strekker seg til 2010.
Til tross for omstendighetene
Det gjør inntrykk hos private barnehagers interesseorganisasjoner, som påpeker at dette skjer på tross av flere pålegg, nye reguleringer og økonomiske innstramminger.
– Det er rett og slett imponerende hva bransjen får til, til tross for alle endringene i rammevilkårene de siste årene, sier administrerende direktør i NHO Geneo, Karita Bekkemellem i en artikkel på NHOs nettsider, samtidig som hun minner om at driftsmarginene i 2022 var på 1,1 prosent - og at halvparten av barnehagene gikk med underskudd i 2023.
– Det er imponerende at private barnehager klarer å opprettholde så høy tillit blant foreldre i en tid der rammevilkårene for god drift er blitt vesentlig dårligere. At også forskjellen i foreldretilfredshet øker i de privates favør der forskjellen i finansiering øker i de kommunales favør, sier noe om kraften i private initiativ, sier administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup i PBLs artikkel om EPSI-resultatene.
80 kroner per hundrelapp
Samtidig er Schjelderup klar på at det fins en grense for hva som er mulig å få til.
–Når likebehandlingen i sektoren er blitt så svekket at private barnehager bare får litt over 80 kroner for hver hundrelapp kommunen bruker på sine egne tilbud, er det ikke bærekraftig. Da risikerer mange av de barnehagene som foreldrene er aller mest fornøyde med, å måtte kaste kortene, sier han.
Bekkemellem nøler ikke med å kalle barnehagereformen for den viktigste velferdsreformen i vårt århundre.
–Nøkkelen til suksess var et godt offentlig-privat samarbeid hvor aktørene kunne lære av hverandre og gjennom det skape verdens beste tilbud til barn og foreldre. På denne måten har vi utviklet et tilbud med høy kvalitet, som foreldre kjenner trygghet rundt. Dette håper jeg at ansatte og barnehagestyrere tar med seg.
– Samtidig er det viktig å registrere hvor tilbakegangen i tilfredshet skjer. Det er i den kommunale delen av tilbudet. Det bør være en varsellampe for alle som vil favne om den barnehagemodellen, som er et eksempel for andre land, sier hun.
Nå er det avgjørende at politikerne i videre behandling av et nytt barnehageforlik, tar innover seg den økonomiske realiteten, samt betydningen private barnehager har for videreutvikling av kvalitet i sektoren, mener Bekkemellem.