Denne uka har blant annet seks ansatte i Espira vært i Zimbabwe og besøkt sin egen barnehage.

«Det er hjerteskjærende å tenke på at 80 barn ble fordelt på to små garasjerom»

Denne uka har flere ansatte fra Espira vært på besøk i barnehagen i Bandura i Zimbabwe. Det har gitt mange sterke inntrykk - og gode refleksjoner. 

Publisert

Barnehagen er finansiert gjennom barn, foreldre og ansatte i Espira. Flere barnehager har hatt loddsalg, konserter, salg av kaker og saft og en rekke andre tiltak for å samle inn penger til prosjektet. 

I januar 2016 sto barnehagen ferdig. Den ligger i Maizeland i Zimbabwe, et område der  en høy prosentandel av befolkningen smittet av hiv/aids. Svært få får medisinsk hjelp. Som en konsekvens av dette sprer virussykdommen seg raskt, en økende andel av befolkningen dør i ung alder og tallet på foreldreløse barn vokser.

Mange av barna er foreldreløse og lever i dyp fattigdom. En barnehageplass bidrar til at de får en trygg barndom og at de er godt forberedt til skolestart når den tid kommer, står det på Afrikaspirer, hjemmesiden til prosjektet. 

Bedre start på livet

Den siste uka har seks personer fra Espira, Academedia-leder Marcus Strömberg og to personer fra SOS Barnebyer vært på besøk i området. 

– Vi ankom Harare på søndag og på mandag startet programmet for fullt, skriver kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira Jens Schei Hansen.

Det første møtet på programmet var med SOS Barnebyers National Office i Harare.

– Der fikk vi høre om arbeidet de gjør i Zimbabwe og særlig det arbeidet de gjør i barnehagen Espira finansierer, men også alt det andre arbeidet de gjør for å støtte sårbare barn og familier i det samme området, sier han, og fortsetter: 

– Det nye uttrykket å merke seg er FSP (Family Strengthening Program). Altså at SOS Barnebyer har 35 ansatte i Zimbabwe som jobber ute i felten i lokalsamfunnet for å identifisere sårbare barn og familier som trenger støtte for å klare seg. Noen av disse barna får gå i barnehagen vi drifter, og får en mye bedre start i livet på grunn av hjelpen som gis fra foreldre og barn i Espira-barnehagene i Norge.  Det er utrolig godt å se at disse midlene gir konkret hjelp til barn i Zimbabwe.

Sterkt gjensyn

Det er plass til 141 barn i barnehagen. Jens Schei Hansen forteller hvordan det var å møte barna igjen: 

En barnehageplass bidrar til at noen av barna får en trygg barndom og at de er godt forberedt til skolestart når den tid kommer.

– Gjensynet med barn og ansatte i barnehagen er sterkt. Vi kommer knapt ut av bilen før vi er engasjert i fotballkamper og annen lek med barna. De har gledet seg til dette besøket. Gledelig er det også å se at barnehagen er veldrevet og at de nærmer seg målet om å være selvberget med mat. Grønnsakshagen gir gode avlinger, og de har anskaffet kalkuner og geiter siden sist vi var her, sier han. 

Siden sist har barnehagen også fått sin egen brønn, etter at Marcus Strömberg, VD i Academedia som eier Espira, i fjor bestemte seg for at han ønsket seg en spesiell gave til bursdagen sin. Pengene han samlet inn var nok til å sikre vannforsyning til barnehagen i flere tiår framover. 

Workshop

Mari Fagerheim, Fag- og utviklingssjef i Espira, har hatt en stor del av jobben med å planlegge besøket til barnehagen i Bindura. En stor del av oppholdet er viet en workshop der målet er å lære av hverandre, diskutere og reflektere sammen. Tema for workshopen er en barnesentrert pedagogikk.

Fagerheim skriver om workshopen: 

– Vi er forskjellige på så mange måter. Kan vi allikevel lære av hverandre? I norske barnehager har vi rammer til å gjennomføre en barnesentrert pedagogikk. I barnehagen i Bindura er det 141 barn på fem lærere. Derfor velger de ofte andre arbeidsmåter, for eksempel kunnskapsoverføring. Barnehagen i Bindura har også en enormt viktig oppgave i å gi barna et grunnlag for videre skolegang. I langt større grad enn i Norge kan barnehagetiden være en kritisk faktor for om barna skal lykkes på skolen. Derfor er læringstrykket naturlig nok høyere også.

Det var i alt 16 deltagere på workshopen: 

– En ting kunne vi slå fast med en gang. Barnehagetiden er viktig. Og den utgjør en forskjell, særlig for sårbare barn. Men hvilket barnesyn legger vi til grunn i arbeidet vårt? Og hvordan tenker vi at barn lærer best? Se det diskuteres både i Norge, og ellers i verden. Og det diskuterte vi også på workshopen.

På hjemmesiden til prosjektet står det at workshopen har vært en suksess. 

– Det var andpustne, glade og fornøyde medarbeidere som meldte seg etter at workshopen var gjennomført. Foreløpig konklusjon er at dette kan var bra og dette kan vi utvikle videre, sier Schei Hansen. 

Sterke møter

Han forteller også om sterke møter med barna og deres familier. 

– Dette er sterke saker. Vi er på den afrikanske landsbygda og der er forholdene tøffe for mange familier. De bor gjerne i tradisjonelle jordhytter og har ingen inntekt. Å se, lukte, lytte og føle på disse forholdene gjør et sterkt inntrykk på oss nordmenn. Dette er familier som bruker nesten all sin tid på å skaffe neste måltid til sin familie. Barna vi så var åpenbart underernært, nærmest apatiske – og det er barn som trenger hjelp raskt. Samtidig bor de i Zimbabwes med fruktbare jordbruksområder.

Han forteller også om et besøk til garasjen som barna var i før barnehagen ble bygget.

– Det er hjerteskjærende å tenke på at 80 ban ble fordelt på to små garasjerom.

Schei Hansen sier Espira bare er i startfasen av prosjektet.

Barnehagen i Bindura har plass til 141 barn, og har et stort uteområde.

– Espira har et langsiktig perspektiv på vårt samarbeid med SOS Barnebyer. Vi ser at pengene kommer frem. Og vi ser at pengene bidrar til en positiv utvikling for hvert enkelt barn som går i barnehagen.

Han konkluderer også med at hjelpen fra Espira-barnehagene nytter.

– Flere og flere barn går i barnehagen. Der får de et  pedagogisk tilbud  og de får mat. Det avlaster familiene stort, og det gir større muligheter til hvert enkelt barn.

Powered by Labrador CMS