– I går fikk vi se barn i barnehagen i Bindura i deres rette element, med frilek og moro, skrev Schei Hansen under siste besøk.Espira
Espira i Afrika: Den spennende returen
Delegasjonen fra barnehagekjeden Espira er spente på hva som venter dem når de reiser tilbake til Espira-barnehagen de bygde sammen med SOS-barnebyer for ett år siden.
Våren 2014 inngikk Espira og SOS-barnebyer en samarbeidsavtale som medførte at Espira ble en av Bedriftspartnerne til SOS-barnebyer. Avtalen gikk ut på at Espira skulle bekoste bygging og drift av en barnehage for 140 barn i Bindura, Zimbabwe.
I mars for ett år siden dro den første delegasjonen fra Espira ned til Zimbabwe for å tilbringe tid med barn og ansatte, observere og delta i det pedagogiske arbeidet. Turene var fulle av inntrykk på godt og vondt, og resulterte i bloggen Afrikaspirer, der de reisende delte sine erfaringer. Barnehage.no fulgte dem på ferden gjennom kultursjokk og språklige utfordringer.
Nå er det ett år siden kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Espira, Jens Schei Hansen vinket adjø til 140 barnehagebarn i Bindura. Tiden er kommet for et nytt besøk, og Hansen er spent på hva som møter ham i Zimbabwe nå. Her er hans egne tanker om turen:
I disse dager forbereder jeg og seks andre Espira-ansatte oss på å reise til Zimbabwe for å besøke barnehagen vi driver sammen med SOS-barnebyer i Bindura. Vi får også følge av to ansatte fra SOS-barnebyer i Norge.
Det har skjedd en del siden jeg sist var i Zimbabwe. Blant annet er Espira blitt en av SOS-barnebyers hovedsamarbeidspartnere. Det betyr at vi har tatt steget opp fra bedriftspartner til det høyeste nivå av samarbeidsformer som SOS-barnebyer tilbyr.
Vi er selvsagt uendelig stolte av vår nye status som hovedsamarbeidspartner. Den eneste grunnen til at Espira kan være det, er det fantastiske arbeidet som foregår ute i hver og en av våre 95 barnehager. Det er der midlene samles inn. På sommeravslutninger, på FN-dagen, på juleavslutningen og ved mange andre små og store anledninger. Mange Espira-ansatte har også valgt frivillig lønnstrekk, der midlene går direkte til vårt prosjekt.
Og vårt prosjekt er å drifte barnehagen i Bindura, rundt 80 kilometer nord for Harare. I barnehagen får rundt 140 barn en bedre start på livet enn de ville fått uten oss. Vi utgjør en forskjell for disse barna. Det er tøffe tak i Zimbabwe, særlig i Bindura-området. Høy arbeidsledighet, lav levealder, høy frekvens av HIV/Aids og mange barn får en tøff start under disse forholdene.
I tillegg til å drifte barnehagen skal vi nå også bidra til familieprogrammer i området. Hensikten er å gi litt støtte til mange sårbare familier, slik at de kan klare å skaffe seg en egen inntekt.
Annonse
Så hva skal vi gjøre i Zimbabwe?
Vi skal selvsagt tilbringe mye tid i barnehagen. Vi skal være sammen med barna og få et innblikk i deres hverdag. Vi skal ha gode samtaler med de ansatte og få kunnskap om hvordan de jobber i barnehagen, få høre om hva det vil si å drive barnehage i Zimbabwe. Vi skal besøke hjemmene til noen av barna som går i barnehagen og bli litt kjent i nærområdet. Vi skal også bli bedre kjent med opplegget rundt familieprogrammer og besøke noen av familiene som er en del av programmet. Vi skal også ha møte med Ayanda, som er SOS-barnebyers utdanningsansvarlig i Zimbabwe. Ayanda besøkte for øvrig Norge i fjor og holdt et engasjert innlegg på vår årlige samling for Espira-styrere.
Så – hvordan forbereder man seg på et besøk til Zimbabwe? For det første må man jo ta en del vaksiner. Og man må skaffe seg malariamedisin. Området vi skal til er risikoområde for malaria. Og man sjekker Yr, selvsagt. I Zimbabwe nærmer nå sommeren seg for fullt og det gjelder å beskytte seg mot den afrikanske solen.
Personlig forsøker jeg også å lese meg opp på nyheter om Zimbabwe. Det nærmer seg presidentvalg i landet. Det holdes i februar, og Robert Mugabe (93) stiller til gjenvalg. Det er mange utfordringer i Zimbabwe, blant annet har de en kontantkrise gående som gjør det vanskelig for befolkningen å ta ut kontanter i banker og minibanker. Dette gjør at mange ikke får lønn, siden den ofte utbetales kontant, og mange får vanskeligheter med å gjøre de daglige innkjøp.
Vi forbereder oss på å reise til et land som er uendelig forskjellig fra Norge på mange vis. Vi vet det blir mange sterke inntrykk. Likevel er det mye som er likt. Barnas smil og glede og lek med andre barn, ja det kjenner ingen landegrenser. Heller ikke voksnes trygghet for at barn har det bra i barnehagen.
De reisendes inntrykk og bilder under veis, vil de dele på bloggen Afrikaspirer.