Drømmejobb. Mens Steffen Eriksen (t.v.) flytter til Dublin for å lære irene å drive utebarenhage, skal pedagogisk leder Kurt-Ivar Morsdal være mentor og jevnlig reise over for å følge med på prosjektet.
Iris Lyngmo
Assistent fikk drømmejobb i Irland
Headhuntes fra norsk barnehage til Dublin for å lære irer å drive utebarnehage.
Irland har en helt annen barnehagetradisjon enn det vi er vant med her hjemme. Å være ute hver dag er ingen selvfølgelighet. Helst skal barna sitte inne og lære. Men nå har enkelte irer fått øynene opp for friluftslivet og har startet en egen utebarnehage etter kyndig veiledning fra Norge. Problemet er bare det at de ikke skjønner hvordan de skal drive barnehagen. Når det regnet går de inn. Maten får de servert ferdig tilberedt av kokker og foreldrene skjønner ikke hvordan de skal kle barna for å være ute.
Nå har de bedt om norsk bistand og mannen som skal lære dem å drive utebarnehage er bodømannen Steffen Eriksen (35). Det neste året skal assistenten fra Lille Frøbel barnehage bo i Dublin hvor han skal lære irske barnehagefolk kunsten å være ute.
– Jeg gleder meg stort til å ta fatt på oppgaven. Jeg har mange tanker og ideer. Ikke minst når det gjelder kosthold. Og vi skal være ute 80-90 prosent av dagen, sier Eriksen.
Får det ikke til
At 35-åringen nå har fått drømmejobben i Irland er mye takket være hans kollega, pedagogisk leder i Lille Frøbel, Kurt-Ivar Morsdal. Han har bygget opp og drevet flere uteavdelinger i Bodø og ble i fjor kontaktet av den private barnehageaktøren Parkchildcare i Dublin som ønsket å satse på friluftsliv.
– Jeg reiste ned noen uker før påske og startet arbeidet med å bygge opp et uteområde i tilknytning til barnehagen. De hadde leid et fantastisk skogsområde i Killruddery, som er en gammel skog fra 1600-tallet som hadde blitt brukt til svineavl og fasanjakt. Her laget jeg og etablerte et referanseområde med både gapahuk, leirplass og ulike aktivitetsapparater, forteller Morsdal.
Det ble ansatt en barnehagelærer fra det nyopprettede utefagstudiet på barnehagelærerutdanningen i Dublin, som for øvrig ledes av en annen nordmann. Men ifølge Morsdal klarte hun aldri å drive barnehagen som den var tenkt.
– Deretter ble en ny person ansatt, men det fungerte fortsatt ikke som det skulle.
Samtidig begynner prosjektet med utebarnehage å bli lagt merke til i hele Irland. Barnehagen er desperat etter å få det til å fungere. De ber Morsdal om hjelp.
– Egentlig ville de ha en person med utdanning, men det er ikke det som er svaret. De trenger et menneske som har praktisk kunnskap. Steffen er rette mann til den jobben. Han har bodd i Dublin og brenner for utefaget, sier Kurt-Ivar Morsdal.
Selv skal han være mentor for oppbyggingen av barnehagen og bistå Eriksen med dokumentasjon og det pedagogiske opplegget.
Lage maten selv
Det første Steffen Eriksen skal gjøre er å ta grep om kosten i barnehagen.
– Jeg vet ikke hvilken kost de har i dag, men jeg vet at de får servert maten ute ferdig laget av kokker. Vi skal lage maten selv ute og barna skal få være med på prosessen. Det er de ikke vant med i dag. Jeg skal kutte ut både sukker og salt. Noe jeg tviler på at de har så mye restriksjoner på i dag, sier han.
I tillegg er det en gård rett i nærheten han ser for seg vil bli flittig besøkt og ungene skal få utfolde seg i naturen hele dagen.
– Dette skal vi få til og jeg er helt sikker på at både foreldre og de ansatte kommer til å merke stor forskjell på barna, sier Steffen Eriksen.
Forskningsprosjekt
Nå håper Eriksen og Morsdal at utebarnehagen skal bli en stor suksess og et skritt mot en barnehagerevolusjon i Irland.
– Vi har allerede fått tilbakemeldinger fra Dublin om at de ansatte ser endringer hos enkelte barn som går i utebarnehagen – det til tross for at barnehagen ikke fungerer optimalt. Vi håper å gjøre dette til et større forskningsprosjekt. Vi skal fremskaffe mye god dokumentasjon på hvordan friluftslivet påvirker barna, sier Morsdal.
Men de ser at de har en lang vei å gå.
– Det kommer til å bli mye motstand fra folk som ikke er vant til dette konseptet. Og slett ikke alle tror at fysisk aktivitet og friluftsliv har så mye å si som det vi mener, sier de to.
Strenge sikkerhetstiltak
En annen utfordring er at Irland er det landet etter USA som har flest sivile søksmål. Barnehagene er intet unntak. De kan bli saksøkt for et lite skrubbsår.
– Jeg kjenner blant annet til et konkret tilfelle hvor en mor saksøkte barnehagen fordi datteren fikk et kutt i panna da hun snublet. Barnehagene må betale store erstatningsbeløp for å unngå å havne i rettsapparatet. Hos oss blir det knall og fall og vi må derfor utarbeide egne kontrakter for å forsikre oss mot dette, sier Morsdal.
Sikkerheten rundt barna er dessuten mye strengere enn i Norge og Steffen Eriksen må sette seg nøye inn i hva som er lov og ikke lov.
– Selv om det er helt vanlig å gi barna i barenhagen en kniv å spikke med, tror jeg ikke vi skal gjøre det med det første i Dublin. Men jeg er veldig klar for å ta fatt på oppgaven og gleder meg til å komme i gang, sier Eriksen og får full støtte fra mentoren.
– Jeg har en god følelse og er 150 prosent sikker på at dette blir å gå bra. Foreldrene skal bli henrykte.