Hold barnet hjemme: Dersom barnet ditt får omgangssyke skal du holde det hjemme i 48 timer etter at det er symptomfritt.
Istockphoto
Derfor skal du holde syke barn hjemme
Visste du at dersom barnet ditt får omgangssyke skal det holdes hjemme i 48 timer etter at det er symptomfritt?
Høsten og vinteren er tid for mer snørr, influensa og omgangssyke. Sistnevnte er sammen med øyekatarr det mest smittsomme utbruddet i barnehagen. Det finnes muligheter for å stanse smitten, før den sender hele barnehagen på do: Følg Folkehelseinstituttets anbefaling og hold barnet hjemme fra barnehagen i 48 timer etter at det er symptomfritt.
– Det er en anbefaling vi oppfordrer alle barnehager å følge, for vi ser at det hjelper med å få ned smitten og sykefraværet, sier sykepleier med hygieneansvar i PBL bedriftshelsetjeneste, Ann-Helen Arntsen.
– Hva vil det si å være symptomfri?
– Omgangssyke er enten bare diaré eller en kombinasjon av diaré og oppkast. Når barnet får normal avføring eller slutter å kaste opp, er det symptomfritt. Fra da skal det ta 48 timer før barnet skal i barnehagen. Da er det ikke lenger fare for smitte til andre barn. Forskning viser at de barnehagene som har strenge retningslinjer ved sykdom, har mindre fravær. Det blir en vinn-vinn situasjon for alle, påpeker Arntsen.
Flere syke ved nytt barnehageår
Hva med andre sykdommer som ikke er like smittsomme som omgangssyke? Når skal man holde barnet hjemme ved feber eller lungeinfeksjoner? Ann-Helen Arntsen synes det er vanskelig å gi konkrete råd, og mener foreldrene må se an enhver situasjon og bruke sunn fornuft.
– Dersom barnet har feber eller at almenntilstand er redusert, så bør det ikke sendes i barnehagen. Det er tungt å være i barnehagen dersom kroppen ikke er i form. Det forlenger også sykdomsbildet og det er større fare for at andre blir smittet.
– Er det en myte at barn som begynner i barnehage er mer syk enn andre?
– De barna som begynner i barnehagen kommer i et helt nytt og mye tettere miljø enn de har vært vant til hjemmefra. Vi ser at når barna begynner i barnehagen, så blir de mere syk enn tidligere, sier Arntsen.
Forskjell på syk og snørr
Men det er forskjell på litt snørr og småbasselusker og å være syk.
– Man bygger ikke et immunforsvar ved å være mye syk. Man bryter ned kroppen. Det sier seg selv at dersom et barn får runde to og tre med omgangssyke, så er ikke det positivt. Barna blir heller ikke sterke av å ha luftveisinfeksjoner. De bør holde senga og være hjemme i ro og fred til de er helt friske, påpeker Arntsen.
Hun viser til at de fleste barnehagene har egne retningslinjer ved sykdom og at det er viktig for foreldrene å sette seg grundig inn i disse.
– Dersom barnehagen har laget strenge rutiner, er det ikke for å være ondskapsfulle. De gjør det for at ditt barn skal være mest mulig frisk og opplagt i barnehagen. Det er derfor viktig at alle følger disse til punkt og prikke – til det beste for barnet, sier Ann-Helen Arntsen.
Les også: Her er de vanligste barnesykdommene