Bee, or not to: Roligheden Gård barnehage i Kristiansand feirer karneval uten kjøpte kostymer. De lager barna selv. NB! Bildet er ikke fra barnehagen.
Istockphoto
Full stopp for prinsessen og spiderman
Vil inkludere alle barna i karnevalsfeiringen
Februar er karnevalstid og lekebutikkene har et stort utvalg av kostymer til barn. Blant jentene kommer det nok til å bli mange varianter av snødronningen Elsa fra Frost — og hos BR-leker kan man kjøpe en lysende Elsa-kjole med musikk til 399,- kroner og Elsa-parykk til 129 kroner. Dersom jenta skal være helt Elsa finnes det diadem, musikkstav, sko, hansker og smykkesett også.
Blant guttene er det fortsatt superhelter og politi som er mest populært. Men ikke i alle barnehager.
Lager kostymene selv
I Roligheden Gård barnehage i Kristiansand har samarbeidsutvalget satt foten ned for dyre og flotte kjøpte kostymer. For barna på småbarnsavdelingene blir det «fargefest» når barnehagen feirer karneval 12. februar — og de store barna skal være med å planlegge og lage det de skal ha på seg selv.
– De erfaringene vi har gjort er at det er barn som kommer uten kostymer, og som faller utenfor fellesskapet som en følge av det. Det kan være ulike årsaker til at de ikke har kostymer, og økonomi er en av dem, sier enhetsleder Anne Hagen i Roligheden Gård barnehage.
Ved at barna lager kostymene sine selv, oppnår barnehagen mer enn å unngå kjøpepress og stressede foreldre. Som en pedagogisk virksomhet fyller de karnevalet med innhold.
– Det handler om å være bevisst i forhold til hva vi driver med. I tillegg tror vi det vil ha effekt på likestillingsaspektet. Vi unngår at alle jenter kommer som prinsesser og at guttene løper rundt som superhelter, sier Hagen.
Har alt selv
Vågønes barnehage i Bodø har i mange år hatt tradisjon for at barna har hatt med seg en hvit t-skjorte i barnehagen — og at denne er blitt malt og sydd hale på til karnevalet. Men da butikkene solgte karnevalsutstyr på salg etter ferdig feiring for to år siden, kjøpte daglig leder Miriam Fagerli masse kostymer, parykker og pynteting.
Så i fjor var ikke foreldrene involvert i feiringen overhodet. Barna fikk kle seg ut hele dagen mot at de delte, byttet og var venner.
– Ungene er veldig fornøyd med lite, så hvorfor skal barnehagen da bidra til kjøpepresset? Vi ville bort fra det og sørge for at foreldrene slapp stresset med å handle kostymer som barna ble fornøyd med, sier Fargerli.
Hva barnehagen velger i år bestemmer de på personalmøte i neste uke, men det blir trolig samme feiring som i fjor. Fritt frem blir det uansett ikke.
Går helt fint
Barna i Myrertoppen barnehage i Oslo har fått kle seg ut som det de vil til tidligere karneval, og det får de også i år.
– Karnevalet er barnas dag, og en dag de gleder seg veldig til. Vi har ingen negative erfaringer med at barna kommer i de kostymene de selv ønsker, og jeg ser ikke hva det tjener at vi skal bestemme hva de skal kle seg ut som, sier daglig leder Trude Brandal.