Tone Holme er leder PBLs lokallag i Nittedal. I kommunestyret ble åpningstidskuttene vedtatt mot ni stemmer.

Vedtok kutt i åpningstid: – Tøft at de tør

Nittedal kommune kutter åpningstiden i barnehagene sine med tre kvarter hver dag, og utvider feriestengte perioder. Slik skal kvaliteten heves, uten at det koster mer penger.

Publisert Sist oppdatert

Vedtektsendringene som kommunestyreflertallet stemte igjennom tirsdag, gjelder for de 5 barnehagene som kommunen selv eier. Og fra datoen 1. januar 2005.

De 21 private barnehagene som tar seg av majoriteten av Nittedals yngste, har egne vedtekter. Men kan så klart bli berørt av hva kommunen gjør, blant annet fordi private barnehager finansieres ut fra kommunale barnehagers driftskostnader.

– Kommunens sjef for barnehage har vært åpen og holdt oss orientert underveis, men det har vært spenning knyttet til den politiske avgjørelsen, sier leder for PBLs lokallag i Nittedal, Tone Holme, til barnehage.no.

Akkurat på lovkravet

Hun er klar på at det er eierne som avgjør hvordan de private barnehagene skal forholde seg. Hennes umiddelbare reaksjon som fagperson, er at de folkevalgte har tatt en modig avgjørelse.

– Jeg synes det er tøft at politikerne våger å vedta reduserte åpningstider og mer feriestengt, begrunnet i kvalitet, sier Holme.

Dette ble vedtatt

  • Kommunen reduserer den daglige åpningstiden fra 10 timer til 9 timer og 15 minutter
  • Kommunen øker sommerstengt med en uke, fra 2 til 3 uker og holder stengt i de stille jule- og påskedagene (romjul og påskedagene før de røde dagene).
  • Ordningen evalueres i forbindelse med budsjett og økonomiplan for 2026, med tilbakemelding fra SU-ene. I den sammenheng vurderes mulighetsrommet for å sikre bemanning for økt åpningstid over tid, i tråd med det pågående organisasjonsarbeidet. Det skal også vurderes muligheten for å ha spesielle ordninger i enkeltavdelinger/barnehager.

Av saksframlegget går det fram at Nittedal kommunes barnehager er bemannet akkurat på lovkravet. Det vises til at de kommunale barnehagene ligger på 327.-plass av totalt 357 kommuner i Kommunebarometeret 2023 i målingen av antall barn per årsverk.

Men:

«Barnehageenheten i Nittedal har ikke økonomi til å finansiere høyere bemanning, og må derfor finne alternative løsninger som kan øke kvaliteten med de ressursene og midlene som allerede finnes».

Har kartlagt behovet

En kartlegging kommunen har gjort, viser at ingen barn i de kommunale barnehagene benytter barnehagetilbudet i mer enn 9 timer og 10 minutter av åpningstiden, som nå er 10 timer daglig.

I snitt har de 290 barna en daglig oppholdstid på 7 timer og 23 minutter.

Resonnementet blir som følger:

«Ved å redusere åpningstiden med 45 minutter vil bemanningen konsentreres, og det vil være høyere bemanning når avdelingene har fulle barnegrupper og behovet er størst. Dette vil utgjøre en klar økning i bemanningstettheten når barna trenger det mest.

Effekten for barna ansees som positiv. For kommunens familier ansees den som liten, men:

«Det som vil bli en konsekvens er en innskrenking av valgfriheten for familiene i forhold til hente- og leveringstidspunkter.»

Ønske om bemanning

Det er med dette bakteppet, og med utgangspunkt i kommunens trange økonomi, at Holme sier det hun sier.

– Vi ønsker oss egentlig bedre bemanning. Nå er det ikke penger til det. Regjeringen har sørget for at de har gått til redusert foreldrebetaling i stedet. For min barnehage kunne reduksjonen i foreldrebetaling utgjort en stilling, sier Holme som er daglig leder i Steinrøysa barnehage.

– Andre steder begrunnes forslag om kutt i åpningstid med kommunens behov for å spare penger. Du er ikke redd for at dette kan være et «skjult sparetiltak»?

– Nei, for det er ikke så mye å spare. Bemanningstettheten vil være den samme. Nittedal ligger ganske langt ned på lista og bare akkurat på norm. Kanskje kan man spare litt på vikarer, men det er neppe snakk om store summer, svarer Holme.

Lokallagslederen fester lit til at kvalitet og barns beste er motivasjonen bak kommunens avgjørelse.

Dialog med foreldrene

Spørsmål om hvordan de private barnehagene påvirkes, og om det blir behov for endring i egne vedtekter, vil bli tema i et medlemsmøte ganske snart.

– Bemanningen vår følger jo kommunens. Hva som skjer på sikt dersom noen velger ikke å følge etter, vet vi ikke. Men i barnehagene er det litt ulike åpningstider allerede. Det er også et mangfold blant eierne som til syvende og sist er de som avgjør hvordan vedtektene skal være, understreker Holme.

Det kan bli en avveining av flere momenter.

Det er nærliggende å tro at romslige åpningstider kan sees som et konkurransefortrinn av noen foreldre hva valg av barnehage angår.

Men hva betyr åpningstid for rekruttering av ansatte?

Holme har for øvrig inntrykk av at man i mange barnehager nå velger å spørre foreldrene når og hvor lenge barna skal være i barnehagen, for så å i større grad justere bemanningen ut fra svarene.

– Etter pandemien lærte vi kanskje å se mer på behovet, og tilpasse oss det.

Delt under voteringen

Ifølge avisa Varingen (krever abonnement) som først meldte om vedtaket, ble det fattet med stemmene til Høyre, Frp, Venstre, KrF, Industri- og Næringspartiet, SV og Charlotte Hjort fra MDG. Ap, Sp, Rødt og Anne Hilde Røsvik fra MDG stemte imot.

Utvidet feriestengning ble vedtatt mot stemmene fra Ap og nevnte Røsvik.

Punktet om evaluering ble vedtatt av et enstemmig kommunestyre.

Mathea McGhie Opheim, som er hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Nittedal var klar i sin støtte, da hun talte til politikerne før politikerne startet sin debatt:

– Kommunedirektøren er tydelig på den økonomiske siden, den faglige beskjeden er at det ikke er god nok kvalitet i barnehagen med dagens åpningstid. Vi mener redusert åpningstid gir bedre arbeidsforhold og bedre kvalitet. Vi har også 290 innbyggere som er for små til å skrive i kommentarfeltet i Varingen, men som veldig godt vet hvordan det er å gå i en kommunal barnehage, sa Opheim.

Frykter konkurransevridning

– Det er ikke morsomt for Rødt å gå imot fagforeningene, men vi har også et ansvar overfor foreldrene. Her vil det skje en konkurransevridning hvor kommunen vil miste barn til de private barnehagene, fryktet Atle Skift (R).

– Vi er ikke i stand til å oppfylle bemanningsnormen i de kommunale barnehagene med dagens ressurser. Så jeg vil anbefale de med fulltidsjobb som får problemer med åpningstidene å vurdere å bruke de private barnehagene. De stå friere til å gjøre sine egne vurderinger, sa Rune Hanken (H).

– Bemanningen og kvaliteten er vel ikke bedre der? Det er ikke høyere voksentetthet der enn i de kommunale barnehagene. Jeg regner med at alle ønsker å ha en forsvarlig drift uavhengig av hvilken type barnehage man går i, sa Iren Beisvåg (Ap).

Varingen skriver for øvrig at flere i kommunestyret savnet andre alternativer enn kutt i åpningstidene, og mente dette var for dårlig utredet.

Powered by Labrador CMS