Barna i Eplehagen Kanvas Barnehage synes det er stor stas og lete etter sine egne bilder. Foto: Trine Jonassen
Klar, ferdig, Miniøya!
Verdens lengste kunstutstilling finner du i Oslo denne helga. Og selvfølgelig er kunstnerne barnehagebarn fra hele landet.
Dagen før barnefestivalen Miniøya i Oslo sparkes i gang, avduket de tre unge festivalsjefene Eskil Anselm Krognes (6), Synne Wagnildhaug Rustad (11) og Pauline Winge Himset (8) verdens lengste barnehagekunst, til jubel fra bidragsyterne i Eplehagen Kanvas Barnehage, Barneombudet og representanter fra Unicef.
Verdens lengste barnehagekunst består av rundt 250 meter med selvportrett av barn som holder hender. Nøyaktig hvor mange tegninger det er snakk om, vites ikke. Men barna i Eplehagen Kanvas Barnehage synes det er stor stas og lete etter sine egne bilder.
- Jeg fant meg! se, roper Mie på seks år. Hun poserer villig foran selvportrettet med dårlig skjult stolthet.
Privat visning
Etter å ha bivånet metervis med kunst, er det tid for den offisielle snorklippingen. De tre festivalsjefene holder saksa sammen, preget av stundens alvor. Så er det gjort, og ungene fra Eplehagen kan, som eneste gjester, få komme inn på festivalområdet for en helt privat omvisning.
Touren stopper på toppen av Tøyenparken der markedssjef i Kanvas, Synne Alsaker står klar med kulisser malt av deres helt egen kunstner fra Betha Thorsens Kanvas Barnehage i Oslo, Samba Fall.
- Tanken er at foreldrene skal stikke hodet inn i hullet, så kan ungene kaste våte svamper på dem, ler Alsaker.
Det er første gang stiftelsen stiller med eget telt på festivalen, som nå er inne i sitt femte år. Og i teltet til Kanvas inne på festivalområdet kan ansiktsmalere forvandle deg til katt, sommerfugl eller superhelt for en dag. Kanvas har dog bidratt trofast i festivalens foregående år.
- Dette er verdifullt. Det handler om barna og kun dem.
Bruker kun egne ressurser
- Vi har gått på ansikstmalingkurs og sitter i teltet selv lørdag og søndag. Vi gleder oss veldig, og synes det er viktig å støtte opp om Miniøya som arrangement. Her er det rensket for reklame, og selv om festivalen har samarbeidspartnere, er de nøytralt til stede.
Når det gjelder de tre festivalsjefene, er forventningene svært høye foran helga. For det er lørdag det braker løst, sånn ordentlig.
- Hva gjør en festivalsjef, da?
- De passer på Miniøya, står på scenen og går rundt omkring og har det gøy, sier Eskil, som forteller at det er de som skal ønske velkommen på hovedscena, introdusere artister og informere om festivalen.
- Vi har også vært med på å velge band og aktiviteter, supplerer Synne.
- Også skal vi passe på at alle har det fint og trives, sier Pauline.
- Best å bade!
-Hva er det beste med å være sjef?
- At vi får bade på Tøyenbadet etterpå og at alt er gratis! sier Eskil med et bredt glis.
Han er det eneste barnehagebarnet i sjefsflokken og holder til daglig hus i Holtet barnehage i Oslo.
- Hva blir mest morsomt i helga, tror dere?
-Å høre Silya, mener Synne, mens Pauline gleder seg mest til "Tommy Tee", "Sølvguttene" og "Comet Kid".
Nytt av året er at hele festivalen er fullstendig røykfri.
Om Miniøya:
Miniøya er en årlig musikk- og kulturfestival i Tøyenparken for barn og unge. Miniøya ble for første gang arrangert i 2010. Visjonen er å ha mot til å flytte grenser for å skape opplevelser som overrasker og engasjerer. Miniøya mener at barn og unge tåler – og ønsker – å bli utfordret. De har som mål å utfordre dagens normer og verdier gjennom å tenke nytt, høyt og ukonvensjonelt.