Det er viktig å være nøye med håndhygienen for å forebygge spredning av norovirus. FHI anbefaler å bruke rennende vann og såpe. (Illustrasjonsbilde)Getty Images
Nå herjer omgangssyken igjen. Her er ekspertens aller beste råd
– God hånd- og kjøkkenhygiene er viktig for å forebygge smitte, sier seniorrådgiver i FHI, Heidi Lange. I Skovheim barnehage la de om hygienerutinene - og fikk umiddelbar effekt.
Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn. Mage/tarm-infeksjoner er opp til tre ganger så vanlig hos barnehagebarn, ifølge Folkehelseinstututtet (FHI).
Utbrudd av omgangssyke skyldes ofte norovirus. Viruset er svært smittsomt og kan smitte fra person til person (via uvaskede hender), via kontakt med forurensede overflater, via nærdråpesmitte eller via forurensede matvarer eller drikkevann.
Seniorrådgiver Heidi Lange ved FHIs avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, trekker frem god hånd- og kjøkkenhygiene som de beste smitteforebyggende tiltakene mot norovirus.
– Det er viktig å være nøye med håndhygienen, og vaske hendene når du har vært på toalettet, før du skal spise og før du skal lage mat. Vi anbefaler at du vasker hendene med såpe og rennende vann, ettersom alkoholbasert hånddesinfeksjon har mindre effekt på akkurat norovirus, sier Lange til barnehage.no.
Veldig smittsomt
FHI anbefaler også at barnehagebarn holdes hjemme ved symptomer på norovirus, og ikke sendes i barnehagen igjen før det har gått 48 timer etter opphør av oppkast og diaré.
– Du skiller ut mest virus og er aller mest smittsom når du har oppkast og diaré, men du kan også være smitteførende en stund etter at symptomene har gitt seg. Det er veldig lite smittestoff som skal til for å bli syk. Årsaken til at vi anbefaler å vente med å sende barnet i barnehagen igjen til det er gått 48 timer etter at symptomene har gitt seg, er for å forebygge at flere barn eller ansatte skal bli syke, sier Lange.
Nøye på 48-timersregelen
I Skovheim barnehage i Oslo er de nøye på at barn som har hatt omgangssyke ikke kommer tilbake til barnehagen igjen før det har gått 48 timer etter opphør av oppkast og diaré.
Annonse
– Vi er strenge når det gjelder 48-timersregelen, sier styrer Kristin Sanni til barnehage.no. Hun erfarer også at foreldrene er flinke til å overholde regelen.
Barnehagen er i tillegg svært nøye med håndvasken for å forebygge smitte av omgangssyke og andre smittsomme sykdommer.
– Det er selvfølgelig håndvask med vann og såpe foran måltider og etter dobesøk. Vi har også en rutine på at foreldene følger barna sine inn på badet for en håndvask når de kommer om morgenen, forteller Sanni.
Ved at barna vasker hendene ved levering kan risikoen for at de tar med seg smitte hjemmefra, for eksempel fra syke søsken, minskes.
– Vi har i tillegg en rutine for stellebordet med at vi bruker engangshansker og engangsunderlag, og har egne poser og dunker til bleieavfall, forteller styreren.
La om hygienerutinene
Tilbake i 2012 var Skovheim barnehage med på prosjektet «Tommel opp» i regi av Initial hygieneservice. Nye hygienerutiner ble innført. I tillegg til at barna begynte å vaske hendene med en gang de ankom barnehagen, ble både barn og voksne lært opp til at man også må huske å vaske tommelen, for det kan være lett å vaske de fire andre fingrene og glemme tommelen.
Det ble også satt opp dispensere med desinfiserende middel – uten alkohol – ved alle inngangsportalene, slik at ansatte og foreldre kunne rense hendene idet de gikk inn i barnehagen.
Barnehagen målte sykefraværet til barna – samt type fravær – gjennom høsten 2011. De nye rutinene ble innført på nyåret 2012 og høsten samme år ble fraværet målt på nytt. Den viste en nedgang i sykefravær på 38 prosent.
Styrer Kristin Sanni opplyser at de ikke har ført statistikk for sykefraværet i barnehagen de siste årene, men at barnehagen fortsatt har de samme hygienerutinene som ble innført under prosjektet, og ikke har opplevd store omgangssykeepidemier siden.
– Det er selvfølgelig en og annen som blir syk innimellom, men det har ikke vært noen store utbrudd der alle i barnehagen har ligget flate med omgangssyke, sier Sanni, som håper å gå en ny vintersesong i møte, uten store omgangssykeutbrudd i barnehagen.
Skulle man imidlertid være så uheldig at man har fått et utbrudd av norovirus i barnehagen, er det viktig å iverksette tiltak som hindrer videre smittespredning. Da er det særlig to ting som gjelder, understreker seniorrådgiver Heidi Lange i FHI:
– Da må alle som er syke holde seg hjemme, og så må man rengjøre godt slik at man får vasket bort virus som finnes i barnehagen, sier Lange.
– Det er viktig å rengjøre kontaktpunkter som kranen på vasken, håndtak på dørene, stellebord og leker godt og ofte. Tørk gjerne jevnlig over slike kontaktpunkter med en bruksløsning av Klorin, råder hun. (se FHIs tips til rengjøring under).
Lange minner også om at når man kaster opp kan små dråper fra oppkastet som inneholder virus, sveve rundt og legge seg på bord eller gulv andre steder enn akkurat der oppkastet har vært.
– Det er nettopp dette som gjør at norovirus er veldig smittsomt. Det har et stort spredningspotensial, sier Lange.
Det finnes ingen behandling mot norovirus-infeksjon, men man kan lindre symptomer og forebygge komplikasjoner, opplyser seniorrådgiveren i FHI.
– Ta det med ro og drikk godt for å kompensere for væsketap. Det er hardt mens det står på, men det går over, råder hun.
Her er FHIs tips til rengjøring av stellebord, leker og fellesarealer ved utbrudd av norovirus i barnehagen:
Engangshansker bør alltid brukes ved bleieskift, og brukte hansker og bleier skal legges i lukkede plastposer før de kastes. Håndvask utføres straks hansker er tatt av.
Rengjør stellebord og leker hyppig. Synlig søl (oppkast, avføring) tørkes av med papirhåndkle, deretter kan det tøkes over med en bruksløsning av Klorin. Følg brukskonsentrasjonen som står på flasken (1dl Klorin i 5 liter vann). Ta hensyn til om overflaten tåler klor. Dersom toalett, dørhåndtak, vask og andre berøringspunkter er tilsølt, kan de også tørkes over med tilsvarende blanding.
Dersom barn har blitt syke i barnehagen må de holdes vekk fra felles lekerom. Slike fellesrom må rengjøres grundig, og spill og leker må tåle tilfredsstillende rengjøring (bruk for eksempel klorin, se over) eller varmebehandling i oppvaskmaskin.
Norovirusinfeksjon er den vanligste årsaken til utbrudd av ikke-bakteriell magetarminfeksjon, «omgangssyke», på verdensbasis.
Vanlige symptomer på norovirus er akutt kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. Mange får også influensalignende symptomer som feber, muskel- og leddsmerter og hodepine.
Det går vanligvis 12-48 timer fra man blir smittet til man blir syk.
Sykdommen er vanligvis mild og går vanligvis over av seg selv etter én til tre dager hos ellers friske personer.
Man er mest smittsom mens man har symptomer som oppkast og diaré, men kan også være smitteoverførende etter at symptomene gir seg. Etter 48 timer skiller de fleste ut mindre smittestoff.