En nissefamilie har bosatt seg på loftet til Øyno Fus Barnehage.Øyno Fus Barnehage
I denne barnehagen er nissestreker en del av hverdagen
De ansatte i Øyno Fus Barnehage ønsker å skape litt ekstra spenning i barnehagehverdagen i ukene før jul. Derfor lager de filmer om den rampete nissefamilien som bor på barnehagens loft.
Fra midten av november og frem til jul skjer det mystiske ting i Øyno Fus Barnehage i Sokndal kommune. Da flytter nemlig nissefar, nissemor og tre nisseunger inn på barnehagens loft. Og som nisser flest er de glade i å gjøre nissestreker, som å spise opp julekakene, eller å pakke inn alle tingene på styrerens kontor i julepapir.
Noen ganger lager de til og med film av rampestrekene sine som de legger igjen på barnehagens PC, til stor glede for barna.
I fjor mottok barnehagen flere filmer fra de rampete nissene og onsdag denne uken kom endelig årets første:
Ønsker å skape hverdagsmagi
Men hvordan havnet egentlig denne filmskapende nissefamilien i nettopp Øyno Fus Barnehage? spør vi pedagogisk leder Kristina Aarstad.
– I Fus har vi fokus på å skape hverdagsmagi og vi lurte på hvordan vi kunne få til dette i desember. Jeg fikk en idé om å lage en film om nissen slik at barna hadde noe som gjorde det ekstra gøy å være i barnehagen i dagene før jul, forteller Aarstad.
Den pedagogiske lederen fikk med seg resten av personalet på filminnspilling, og slik så nissene på loftet dagens lys.
Barna medvirker
Den første filmen om nissefar som vandrer rundt i barnehagen etter stengetid ble en umiddelbar suksess. Barnas store interesse og glede rundt nissen førte til at det til sammen ble laget fire nissefilmer før jul i fjor, opplyser Aarstad.
Annonse
– Hver dag var barna spente på om det var kommet en ny film, sier hun.
Og barna var selv med på å påvirke innholdet i filmene, uten at de var helt klar over det selv, forteller den pedagogiske lederen.
– Ungene stilte veldig mange spørsmål som jeg ikke hadde tenkt over på forhånd. En jente på fem spurte meg om nissen hadde unger. Jeg sa at jeg ikke visste svaret, så vi skrev et stort brev til nissen der vi spurte ham om det også bodde nisseunger oppe på loftet. Deretter svarte vi på spørsmålet ved å lage en ny film der ungene til nissen var med, sier Aarstad.
– Nisseungene var altså ungenes idé, de medvirket uten at de helt visste det selv, legger hun til.
Nå som det sakte, men sikkert drar seg mot jul igjen er nissefamilien tilbake i barnehagen. Og skal vi dømme ut fra filmen de har sluppet denne uken, har de funnet seg godt til rette på barnehagens loft også i år.
– Den første filmen kom ganske tidlig, men det er fordi ungene synes det er så veldig gøy, sier Aarstad.
– Hva kan barna se frem til i årets nissefilmer?
– I år har vi spilt litt på at den ene nisseungen mister en vott. Den blir funnet av en av de ansatte og hun tar votten med seg. Et gjennomgående tema i filmene blir derfor hvordan nissene skal klare å få votten tilbake, forteller den pedagogiske lederen.
Alle filmene om nissen og familien hans blir lagt ut på YouTube slik at barn og foreldre kan se dem sammen.
– Det er veldig greit særlig for de minste barna som kanskje ikke klarer å fortelle om alt som har skjedd i barnehagen selv. Da kan foreldrene gå inn og se filmene sammen med barna og prate om dem og nissen hjemme, forteller Aarstad.
Nisser midt på sommeren
Ifølge den pedagogiske lederen gjør nisseprosjektet mer enn å skape entusiasme og glede blant små og store i førjulstiden. Det er også et viktig bidrag i barnehagens arbeid med språk.
– Jeg vil påstå at dette en en av de mest språkstimulerende aktivitetene vi har hatt noen gang. Barna har snakket om nissen fra i fjor jul og frem til i dag. I sommer så vi også på filmene fordi ungene plutselig ble veldig interesserte i dem igjen. Når det var nesten 30 grader ute satt vi inne og så på nissefilmer for å få en pause fra varmen, sier Aarstad muntert.
– Dere blir ikke litt lei nisser da?
– Nei, vi synes det er veldig gøy å jobbe med dette. Hele personalet er kjempeengasjerte og kommer med innspill til hva vi kan finne på i neste film. Det tar litt på å gjøre alt på fritiden, men så lenge vi ser at ungene synes det er gøy gir det motivasjon til å fortsette. Når vi først har begynt med dette er det rett og slett vanskelig å stoppe, sier Aarstad.
– Har du noen tips til andre barnehager som kan tenke seg å gjøre noe lignende?
– Gjør det enkelt. Ikke bruk mye penger på kostymer og teknologisk utstyr. Vi filmer med en mobiltelefon og bruker enkle redigeringsprogrammer, det går veldig fint, råder Aarstad.
– Prøv også å få ungenes interesser med inn i filmene, spill videre på det de liker. Det er bare å kjøre på! oppfordrer den pedagogiske lederen.