I tillegg til at maksprisen øker med en hundrelapp, er kommunene nå forpliktet til å gi søskenmoderasjon selv om søsknene ikke går i samme barnehage.
Istock
Betalte ut 3,6 millioner for mye
En menneskelig feil førte til at de private barnehagene i Vefsn fikk 3,6 millioner kroner for mye i kommunal støtte.
Nå varsler kommunen at de kan komme til å kreve beløpet tilbakebetalt.
Les hele saken i Helgeland Arbeiderblad.
– Et slikt vedtak kommer i så fall til å bli påklaget tvert, sier leder Liv Janne Bratbakk i Askeladden barnehage i Vefsn.
Askeladden er en av 12 private barnehager i Vefsn kommune. Bratbakk til Helgeland Arbeiderblad at hun er lei kommunens behandling av de private barnehagene. Hun sier det er svært liten forutsigbarhet med hensyn til drift.
Korrigerer seg selv
I dag møtes representanter for de private barnehagene for å vurdere hva de skal gjøre videre med saken.
Spørsmålet om de kan stole på om det siste tallet kommunen opererer med er rett. Av en epost til Vefsn kommunes barnehagekonsulent fra kommuneadvokat Nicolai Heilemann datert 18. mars framgår det at barnehagene har fått 5,2 millioner kroner for mye utbetalt i såkalt etterjustering.Senere korrigerte han tallet til 3,56 millioner kroner.
Bratbakk sier at de var lykkelig da de fikk beskjed om etterbetalingen i januar og at de sjekket med kommunen om tallene stemte. Det fikk de bekreftet at de gjorde.
Ikke alene om rotet
Kommuneadvokat Nicolai Heilemann sier at kommunen har gjort en feil - og at feilen skyldes menneskelig svikt. Kommunen har ikke budsjett for en ekstrakostnad på 3,6 millioner kroner. I e-posten til barnehagekonsulenten skriver Heilemann at «en juridisk vurdering av tilbakebetalingskravet er under utarbeidelse».
Heilemann forsikrer om at Vefsn kommune ikke er alene om å rote med tilskuddene til de private barnehagene.
Det har han nok rett i, for siden den rammefinansieringen ble innført i 2011 og øremerking av barnehagemidler fjernet, har det florert med tilskuddssaker der barnehager enten har fått for mye og må tilbakebetale penger de ikke har, eller fått for lite og noen ganger fått medhold i klager.
For å rydde opp og skape en mer forutsigbar økonomisk hverdag for de private barnehagene, sender nå Utdanningsdirektoratet to nye finansieringsmodeller ut på høring.
Les saken her.
Flere saker om finansieringsrotet: Knusende dom over Nesodden kommune, Vurderer å saksøke staten for tapte barnehagemillioner, Ikke 100 prosent likebehandling.