Mandag i neste uke begynner Kari Pape i ny jobb i Læringsverkstedet.

Ny jobb for Kari Pape: – Ikke vært ansatt av noen siden 1987

Mandag i neste uke har pedagog, foredragsholder og forfatter Kari Pape sin første arbeidsdag som fagutvikler i Læringsverkstedet. – Det blir veldig gøy å få kolleger, sier hun.

Publisert

– Kari sitt engasjement for barns beste er godt kjent i de fleste barnehager, og vi ser frem til å ha henne med på laget, sier daglig leder Trude Sydtangen i Læringsverkstedet. 

Kari Pape er utdannet barnehagelærer og har hovedfag i barnehagepedagogikk. Etter 16 år som pedagogisk leder og styrer i egen barnehage i Oslo, la hun i 2004 ned barnehagen og satset for fullt som forfatter og foredragsholder. Siden har hun gitt ut 12 bøker med utspring i relasjonen mellom mennesker, mellom voksne og barn og mellom barn. De to siste bøkene kom ut denne våren, med hovedtemaet lek og inkludering.

Sin foreløpig siste, en barnebok, begynte hun på 12. mars - da landet stengte ned på grunn av koronapandemien. 

– I løpet av denne vakuumperioden har jeg også startet Foreldrekanalen.com og Barnehagekanalen, en abonnementsbasert tjeneste som har som mål å gi faglig input til både foreldre og barnehageansatte, sier Pape om tjenesten hun driver sammen med pedagog og foredragsholder Mari Aurmo Weldingh.

På sidene deler de podcaster, videoblogger, digitale kurs, artikler og blogginnlegg med aktuelle tema for foreldre med barn i barnehagealder - og  råd og tips knyttet til grensesetting, relasjonsbygging, samspill og samarbeid med barnehagen og fysisk og psykisk helse. Blant annet. 

– Hovedmålet er å øke kunnskapen om alt det bra som skjer i barnehagen. Noe som trengs, med de stadige debattene om «tanter» og «onkler» i barnehagen, sier hun. 

Pape forteller at hun også brukte tiden på enda en ting: Å begynne å søke jobb.  

– Den nye Regional ordning for kompetanseutvikling i barnehage har ført til at slike som meg, som ikke er tilknyttet UH-sektoren, blir ekskludert fra ordningen. Egentlig begynte jeg å merke dette for et år siden, men det var først 12. mars at jeg virkelig ble parkert. Da var det stein dødt. Det er den direkte årsaken til at jeg ikke kan jobbe for meg selv lenger. 

Skreddersydd stilling

Hun ringte for å forhøre seg om en jobb som regionleder, men den viste seg å være besatt. Noen dager seinere kom telefonen fra Læringsverkstedet: Stemte det at hun var på leting etter jobb? 

– De hadde åpenbart fått nyss om at jeg var arbeidsledig. Så da tilbød de meg jobb, og en stilling som er skreddersydd for meg. 

Det betyr at hun skal fortsette å jobbe med kompetanseheving og fagutvikling. I tillegg til kurs og kompetanseheving for barnehagepersonale har hun de siste 22 årene holdt en rekke foreldrekurs, ofte i regi av barnehager. Hun har ledet kompetansehevingsprosjekter for fylker, kommuner, bydeler, barnehagekjeder og barnehager i hele landet.

– Jeg er et feltdyr, og trives ikke så godt på kontoret, sier Kari Pape.

– Mitt hovedfokus har alltid vært det ansvaret de voksne har i møtet med barn, men å jobbe med dette vil alltid være en dynamisk prosess. Vi lærer av hverandre, svarer hun på spørsmålet om hva hun anser som sin spesialkompetanse.

– I begynnelsen jobbet jeg mest med relasjoner i voksenrollen. Etter hvert gikk jeg mer over til å innse at det er vanskelig å få til endring i en barnehage om ikke ledelsen er god - så da ble fokuset naturlig dreid mer over mot det. Etter hvert ble det også nødvendig å slå et slag for leken, siden fagområdene og arbeidet med disse fikk altfor stor plass i et tilbud som retter seg mot barn opp til seks år. Jeg er opptatt av hvordan alt henger sammen. Det blir mer viktig å se på leken, og hvordan fagområdene i større grad har tatt over. Det har jeg også skrevet noen bøker om, sier hun. 

– Hva skjer med forfatterskapet og Foreldrekanalen.com når du nå går over i fast jobb? 

– Det får jeg lov til å fortsette med. Jeg kommer også til å fortsette å ha noen kurs utenom Læringsverkstedet. 

– Et feltdyr

Nå blir hun ansatt av noen for første gang siden 1987. 

– Det blir veldig spennende. Jeg har fremdeles følelsen av å være min egen sjef, siden stillingen passer meg så godt, men sånn er det jo ikke. Men jeg har ikke vanskelig for å innrette meg, sier hun, og legger til at hun kommer til å fortsette å reise mye - og at hoveddelen av arbeidstiden hennes blir ute i barnehagene. 

– Jeg er et feltdyr, og trives ikke så godt på kontoret. Hvis jeg skulle søkt jobb i barnehage nå, ville det ikke vært som styrer. Nå håper jeg å kunne bidra med noe bra for læringsverkstedet, og kan fortsette arbeidet med å heve kompetansen. Jeg gleder meg veldig til å starte.

Trude Sydtangen i Læringsverkstedet gleder seg også til å få Pape på plass. 

– Kari har en solid kompetanse på barnehagefeltet, og allerede i 2000 kom hun ut med boka «Æ tror dem søv». Siden den gang har hun jobbet med å holde oss våkne i forhold til hvor viktig voksenrollen er for barnets trivsel i barnehagen, og hun er genuint opptatt av å skape gode barnehager hvor det er godt å være.

Powered by Labrador CMS