Illustrasjonsbilde.
Getty Images
Kun 3 av 13 solkremer for barn godkjent av Forbrukerrådet
Forbrukerrådet har blant annet sjekket solkremene for hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer.
I sin årlige solkremtest har Forbrukerrådet denne gang tatt for seg 45 solkremer, 32 for voksne og 13 for barn, og sjekket dem for:
- Miljøbelastende stoffer
- Allergifremkallende stoffer
- Hormonforstyrrende stoffer
Av de 13 barnesolkremene som er med i testen, får fire av dem røde fjes, seks får middels karakter, og kun tre får grønt smilefjes og er dermed godkjent av Forbrukerrådet.
Her er testvinnerne for barn:
- Cosmica Kids sun sensitive SPF 30
- Dermica Kids solkrem SPF 30
- Änglamark Sun lotion til barn og voksne SPF 15
Se hele oversikten med vurderinger her.
Forbrukerrådet: – Skuffet over resultatet
Av de i alt 45 solkremene som er med i testen får kun åtte grønt smilefjes, derav fem solkremer for voksne og tre for barn.
Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, synes resultatet er nedslående.
– Det går utmerket an å lage solkrem uten stoffer vi er bekymret for virkningene av. Det har åtte av dem bevist. Solkrem er et viktig vern mot solstrålene, og derfor må det være enkelt å gjøre gode valg. Det er helt feil og unødvendig at økt risiko for kropp og klode er prisen for nødvendig beskyttelse, sier hun på Forbrukerrådets nettsider.
Hun peker på at hvert enkelt produkt ikke utgjør en risiko alene, men at såper, leppepomader, deodoranter og andre produkter som inneholder hormonforstyrrende stoffer (som kan føre til konsekvenser som kreft og nedsatt fruktbarhet), samlet øker risikoen.
Selv om Forbrukerrådet advarer mot kremene som befinner seg på rødt eller gult i testen, er det ingen av disse kremene som er ulovlige.
– Det er ingenting her som er ulovlig. Her har forskerne ropt varsku i mange år, men det tar tid å endre regelverket. Her jobber EU altfor langsom. Vi er opptatt av at norske myndigheter presser på for å et strengere regelverk og at produsentene selv tar ansvar. Og at butikkene velger bort disse solkremene, og heller selger de som ikke har risikostoffer, sier Flesland til NRK.
Barnesolkrem kommer dårligst ut
Korres Sunscreen emulsion for children shea butter SPF 50 er den solkremen som kommer dårligst ut i testen, fordi den både inneholder stoffer som kan være hormonforstyrrende, og allergifremkallende, opplyser Forbrukerrådet på sine nettsider.
– Vi vil ikke finne stoffer som kan være med på å utgjøre en risiko for helsen i et produkt som skal smøres på barnehud, og derfor er dette testens store taper, sier Randi Flesland. Hun peker på at de minste er særlig sårbare.
Til Dinside sier Katerina Traka, kommunikasjonssjef hos Korres internasjonalt, i et svar på kritikken fra Forbrukerrådet, at deres produkter er basert på verdens strengeste regulering av produktsikkerhet, og at de følger de tillatte anbefalingene for konsentrasjoner av ulike stoffer, i produktene sine.
– Når det gjelder Shea Butter Sunscreen Emulsion for barn: Dette er en mild formel basert på naturlige ingredienser, utviklet for å minimere risikoen for allergier hos barnas hus, og dette er basert på vitenskapelige data: HRIPT-testen (Human Repeat Insult Patch Test) er gjort med vellykket resultat, og den beviser at produktet er trygt å bruke, uttaler Traka til Dinside.
Kosmetikkleverandørene: – Medfører ikke helsefare
Kosmetikkleverandørenes forening mener at Forbrukerrådets metoder og klassifisering er uten vitenskapelig grunnlag og dermed nytteløs som veiledning for forbrukerne.
– Vi beklager nok en gang at Forbrukerrådet villeder forbrukerne med denne informasjonen. Kjøper du kjente merkevarer skal ikke disse medføre helsefare på noen måte, skriver Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening i en e-post til Aftenposten.
Rasmussen poengterer videre overfor avisen at det er et solid regelverk rundt kosmetiske produkter, og særlig strenge regler på varer rettet mot barn.
Om testen:
Forbrukerrådet har testet 45 solkremer, 32 til voksne og 13 til barn. Solkremene er kjøpt på apotek, parfymeri, helsekostbutikker, dagligvarebutikker og klesbutikker med kosmetikkavdeling. Testen er utført av danske TÆNK.
Det er sett etter stoffer som kan være skadelige for miljøet, allergifremkallende eller hormonforstyrrende. Vurderingen er gjort på bakgrunn av ingredienslistene.
Funn i kremer for barn:
- 3 grønne
- 6 gule på grunn av EDTA og zinc oxide forbindelser, som kan være skadelig for miljøet
- 4 røde herav 3 på grunn av parfyme, og et produkt på grunn av et mistenkt hormonforstyrrende stoff
Funn i kremer for de voksne:
- 5 grønne
- 15 gule – 11 på grunn av parfyme med mer og 4 på grunn av EDTA-forbindelser som kan være skadelig for miljøet
- 12 røde på grunn av mistenkte hormonforstyrrende stoffer
Kilde: Forbrukerrådet