Mange foreldre føler de får vite for lite av hva barnet har gjort i barnehagen eller om det har god kontakt med de voksne.
Istockphoto
Slik får du barnet til å fortelle hvordan det faktisk hadde det i barnehagen
Det handler om å stille de riktige spørsmålene.
Du henter barnet i barnehagen og spør som du alltid pleier å gjøre; Har du hatt det fint i dag. Barnet svarer gjerne noe uinterssert ja. Og du spør videre hva har du gjort.
– Vet ikke, kommer det fra poden.
En ikke helt ukjent tenkt dialoig mellom mor, far og barnet.
Det er antatt at 25 prosent av alle foreldre føler at de får satt av for lite tid til barna etter at henting, middagslaging og husarbeid er unnagjort på ettermiddagen. Og når de setter av tiden, får de ikke til den samtalen de mener de bør ha med sine barn, skriver klikk.no.
Still rette spørsmål
Men det er ikke så vanskelig, skal vi tro barnepsykolog Claire Halsey. Ifølge The telegraph er det spørsmålsstillingen som er avgjørende for hvor mye du får ut av barnet ditt. Med andre ord, ikke still spørsmål som barnet kan svaret ja eller nei på. Still åpne spørsmål som barnet er nødt til å gi et mer utfyllende svart på.
Av spørsmål som anbefales er:
• Kan du vise meg hva du lekte?
• Hva er navnene på lekene du lekte med i dag?
• Hva likte du best av det du gjorde i dag?
Tidsklemma
En annen utfordirng i dialogen med barnet er at mange foreldre føler at de ikke helt strekker til når tiden på ettermiddagen er knapp. Mange sliter også med å komme seg ut av jobbmodus. 45 prosent bruker tiden når de leker med sine barn på å tenke på oppgavene de bør gjøre etterpå, viser undersøkelsen.
Claire Halsey sier at om man bruker en ørliten del på å tenke ut hva man har lyst til å vite fra barnet sitt, så går samtalen adskillig enklere, du får rett og slett vite mer og barnet føler seg mer sett. Og du får koblet ut fra jobbmodus.