Leder av Foreldreutvalget for barnehager, Marie Skinstad-Jansen og daglig leder i Smedhusåsen barnehage på Rygge, Royne K. Berget er enige om at godt foreldresamarbeid er viktig.
Trine Jonassen
Gjør kompetansen synlig for foreldrene
Faglige foreldremøter har gjort slutt på glissent oppmøte for Smedhusåsen barnehage på Rygge.
Daglig leder i Smedhusåsen barnehage på Rygge, Royne K. Berget var lei av glissent oppmøte og lite engasjerende foreldremøter. Noe måtte gjøres, og for fem år siden så det første fagbaserte foreldremøtet dagens lys. Det var en ubetinget suksess. Fulle hus og fornøyde og engasjerte foreldre som satte pris på en titt bak teppet.
For hva vet foreldre egentlig om det som skjer i løpet av en barnehagedag? Sånn rent bortsett fra hvor mange brødskiver barnet har spist og antall bleieskift? De nye foreldremøtene ble begynnelsen på et helt nytt foreldresamarbeid mellom de ansatte og foreldrene. Et samarbeid der informasjonen flyter fritt og der foreldrene kan ha eierskap i pedagogikken som omgis barnet.
I mars holdt barnehagen sitt sjette faglige foreldremøte. I år var temaet mobbing. Det ble så fullt av det måtte bæres inn ekstra stoler.
– Vi var veldig spente, men dette ble kjempebra! sier Berget og smiler bredt.
Mobbing på plakaten
I år var temaet mobbing. Et tema som er i fokus i både barnehager og skoler nå. På møtet fikk foreldrene tydeliggjort de ansatte – og egne – roller med hensyn til mobbing, og hvor viktig det er å være gode forbilder.
I år hadde Smedhusåsen i tillegg invitert Marie Skinstad-Jansen fra Foreldreutvalget for barnehager (FUB). Hun roser barnehagen for å virkelig ta grep om foreldresamarbeidet og jobben de gjør med å synliggjøre egen kompetanse.
– Vi får ofte høre at foreldresamarbeid er et savn i utdanningen av barnehagelærere. Så jobben Smedhusåsen gjør, er viktig, sier Skinstad-Jansen.
– God informasjon
Foreldre Charlotte Grønnet og Hanne Lone Rist, som også er SAU-leder, liker måten barnehagen gjennomfører foreldremøtene på. De får se filmsnutter fra barnehagehverdagen og får et lite dypdykk i hva barna deres egentlig holder på med alle timene de er der.
– De snakker mye om vennskap og mobbing hjemme, sier Grønnet.
– Vi foreldre sitter også igjen med mye nyttig informasjon, sier Rist.
Diskuterer i grupper
Valg av tema på foreldremøtene varierer etter hva som er aktuelt. Tidligere har det handlet om grensesetting og lek. Det er de ansatte som står for foredragene og de presenterer hver sine sekvenser. Underveis får foreldrene en oppgave som de skal diskutere i grupper.
Og det er tydelig at de ansatte er godt forberedte.
– Vi legger ned mye arbeid i disse møtene, ja. Derfor er det ekstra hyggelig når oppmøtet er så godt. Vi ber foreldene sette av datoen god tid i forveien og tilbakemeldingene er gode, sier Berget.
Det gjør også noe med de ansatte når de får dele sin kompetanse og vise fram arbeidet de gjør. Faktisk ble foreldremøtene fort så populære at de måtte flyttes ut av Smedhusåsen barnehage og inn i en skole i nærheten.
Lar foreldrene evaluere
– Jeg er veldig stolt av jobben de ansatte gjør og måten de presenterer arbeidet sitt på. Og ikke minst jobben de gjør hver dag med barna, sier Berget med et smil.
En viktig del av foreldremøtet er evalueringen i etterkant. Berget sender ut skjema til alle foreldrene og ber dem si sin mening om møtet. Basert på tilbakemeldingene, justerer han metoden sammen med de ansatte.
– Det er viktig for oss å vite hva som fungerer og ikke gjør det, sier Berget.
Skryter av de ansatte
I skjemaet spørres det om valg av tema, hva foreldrene synes om metoden og forslag til andre tema. I tillegg kan foreldrene legge inn fritekst.
Det må sies at skåret på årets evaluering, var ubetinget bra. Noen femmere, men stort sett bare seksere over hele linja. Og foreldrene skryter av gjennomføringen og syntes det var nyttig med innblikket i barnehagehverdagen de ellers ikke ser noe til.
– Klart det er stas, sier daglig leder Royne K. Berget med dårlig skjult stolthet.
Han håper at måten dette gjøres på og erfaringene barnehagen har gjort seg, kan være til nytte for andre barnehager som ønsker et lite dytt i riktig retning når det gjelder foreldresamarbeid.