I det du parkerer utenfor barnehagen er du midt i en viktig telefonsamtale. På andre siden av gjerdet står barnet ditt og vinker febrilsk av glede over å bli hentet. Det prøver å få din oppmerksomhet. Du står overfor tre ulike alternativer:
* Avbryter samtalen og gå ut for og møte barnet.
* Blir sittende i bilen for å gjør ferdig samtalen.
* Fortsetter samtalen samtidig som du henter barnet i barnehagen.
– Det er en god regel alltid å la mobilen ligge igjen i bilen. Din hele og fulle oppmerksomhet bør være rettet mot barnet. Det handler om å være til stede i øyeblikket, sier rådgiver i Senter for IKT i utdanningen, Elin Dybdal Simensen.
Din oppmerksomhet
Hun påpeker at det ikke er en god idé å sitte igjen i bilen og gjøre ferdig en lengre telefonsamtale rett utenfor barnehagen.
– Dersom barnet blir oppmerksom på at forelderen sitter i bilen og ikke kommer ut, kan det være sårende. Ring heller tilbake på et senere tidspunkt. Dersom du må ta telefonen med deg inn i barnehagen, sett den på lydløs og la den ligge i lomma eller veska.
Blant de ansatte i barnehagen er det heller ikke særlig populært at foreldrene plutselig tar en telefonsamtale eller svarer på tekstmeldinger.
– Det kan være beskjeder som skal gis eller opplevelser som skal formidles, sier Simensen.
Sosiale medier
I løpet av et barnehageår er det mange begivenheter som foreldrene blir invitert med på. Det kan være påskefrokost, nissefest, Lucia-feiring og sommeravslutning. Øyeblikk mange vil forevige og ikke minst poste ut på Instagram og Facebook. Men er det greit?
– Nei, det er som hovedregel ikke greit å legge bilder av barn ut på sosiale medier, er det klare rådet fra Elin Dybdal Simensen.
Dette for å ivareta barnas identitet og personvern. Det er heller ikke alle foreldre som ønsker at deres barn havner på sosiale medier.
– Samtidig er det viktig å være i nuet under det som skjer. Ha blikkontakt med barnet når det opptrer, ikke få det med deg det som skjer gjennom et kamera.
Dybdal Simensen påpeker at det å poste et bilde, en filmsnutt eller lydfil av andre barn på Facebook eller Instagram er ulovlig, om ikke foreldrene har fått gitt sitt samtykke.
– Uten samtykke bryter man både åndsverksloven og personopplysningsloven, sier Simensen.
Selv om foreldrene er positive til publiseringen, er det ikke sikkert at barna selv ønsker dette. Ifølge barnekonvensjonens artikkel 12 har alle barn under 18 år rett til å si sin mening og bli hørt.
– Et godt råd vil derfor være å la barnet få ta del i avgjørelsen før det gis et endelig samtykke til deling på sosiale medier.
Til tross for at straffeloven er klar, skjer det at foreldre både publiserer videosnutter og bilder av andres barn på nettet.
– Hvis man i det hele tatt skal ta bilder, er det et godt råd og fokusere på aktiviteten og ikke barna. Ta bilder av hender som holder lucialyset, føttene som danser eller av ryggene til barna som spiser påskefrokost. Da er du på trygg grunn.
Barnehagen på Facebook
Stadig flere barnehager velger å bruke sosiale medier for å formidle hverdagen ut til foreldrene. De fleste har strenge kjøreregler for hva de publiserer på sosiale medier, men Dybdal Simensen påpeker at også her er foreldrenes rolle viktig.
– Tenk nøye over hva du kommenterer på sosiale medier, slik at du også her ivaretar barnas personvern. Ikke bruk navn på barna, sier Elin Dybdal Simensen med et siste råd til foreldrene.
– Husk at med en gang du legger ut et bilde på nett, så har du mistet kontrollen over det. Det kan være verdt å ha i bakhodet når du skal legge ut ditt neste barnebilde på sosiale medier.
Nettvett med Donald
Er du usikker på hva du kan tillate at barnet ditt bruker internett til? Donald Duck kan hjelpe deg.
Senter for IKT i utdanningen har utarbeidet veiledningsheftet «Nettvett med Donald» for å lære om sunt nettvett for små barn. Heftet inneholder en rekke fakta om nettbruk, oppgaver som foreldre og barn sammen kan løse, i tillegg til at det er laget en rekke oppgaver som barnehagene kan bruke i det pedagogiske arbeidet i barnehagen.
– Mobiltelefoner, nettbrett, pc-er og internett er en naturlig del av livet til de fleste barn og ett av tre barn mellom 1 og 12 år bruker internett daglig. Endringene skjer kjempefort og de minste barna kommer i stadig større grad på nett. Derfor er det viktig at vi mobiliserer til en bevisst bruk av internett i så ung alder, sier Trond Ingebretsen, direktør ved Senter for IKT i utdanningen.