Foreldrene i Lundgaardsløkka barnehage på Lillehammer reagerer på regjeringens planer i sin nye barnehagestrategi. Nå samler de underskrifter. Øverst fra venstre: Marianne Borgenvik Kveseth, Steinar Thunæs, Elise Hserhtoo, Law pleh Hserhtoo, Erlend Nyhus, Marit Dahl Eriksen, Line Bekk Thunæs, Mari Skullerud Bakke og Carl-Jørgen Skullerud Bakke, Silje Marie Dalbakk, Kenneth Andresen, Martin Dahl Eriksen og Anne Kristine Olsen.
Foreldrene i Lundgaardsløkka barnehage på Lillehammer reagerer på regjeringens planer i sin nye barnehagestrategi. Marianne Borgenvik Kveseth er øverst til venstre.

‒ At de velger å ignorere 11.000 underskrifter, synes jeg er rart

Snart en måned er gått siden Marianne Borgenvik Kveseth, på vegne av tusenvis av foreldre, tok kontakt og ba om et møte med kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). Først da Barnehage.no spurte hvorfor, kom svaret.

Publisert Sist oppdatert

Foreldreopprøret «Mitt barn, mitt valg» kom i stand som en motreaksjon til regjeringens nye barnehagestrategi, og fikk stor oppslutning i løpet av våren.

Sa klart ifra

Initiativtaker Marianne Borgenvik Kveseth har selv to gutter i privateide Lundgaardsløkka barnehage som ligger i Lillehammer kommune. Sammen med en rekke andre foreldre sa hun klart fra i en video publisert på Facebook, og en underskriftskampanje ledsaget av følgende forklaring:

«Kunnskapsminister Tonje Brenna og regjeringen vil, i sin nye barnehagestrategi, gi kommunene verktøy til å overstyre foreldrenes valg. Som foreldre med barn i barnehagen reagerer vi sterkt på dette forslaget».

Poenget til Kveseth og de andre, er at regjeringens uttalte ønske om å gi kommunene «styringsrett når det gjelder godkjenning av barnehager, opptak, dimensjonering og kapasitet» i praksis innebærer en svekkelse av foreldrenes mulighet til å velge barnehage for sine barn.

Ønske om dialog

Da kalenderen viste 11. august, tok Marianne kontakt med Kunnskapsdepartementet med en forespørsel om et personlig møte med statsråden, hvor hun samtidig som underskriftene ble overlevert, fikk snakket med viktigheten av fritt valg direkte med Brenna.

Ut over et automatisk e-post-svar om at Kunnskapsdepartementet hadde mottatt henvendelsen og at den ville bli lest og behandlet så raskt som mulig, fikk ikke Kveseth noen respons.

11 dager senere, den 22. august, sendte hun en ny mail hvor hun etterspurte tilbakemelding. Heller ikke det ga umiddelbar effekt.

‒ Det jeg synes er rart, er at de velger å la være å gi tilbakemelding på forespørselen. At de i mitt hode ignorerer 11.000 mennesker, sier Kveseth til Barnehage.no torsdag 7. september.

– Viser viktigheten

‒ Jeg kunne godt ha fått en tilbakemelding om at «det får vi ikke til», eller «det må vi se på senere».

‒ Har du forståelse for at det er valgkamp og travle tider nå?

Marianne Borgenvik Kveseth
Marianne Borgenvik Kveseth.

‒ Det har jeg. At det er hektisk, skjønner jeg veldig godt. Og jeg ville hatt forståelse for om hun ikke hadde tid til å møte meg nå. Men jeg har ikke forståelse for at det ikke er tid til å svare på mail.

‒ Hva forteller det deg at 11.000 har valgt å underskrive på budskapet?

‒ Det forteller meg at det er en viktig sak. Det er vi foreldre som kjenner barna best og vet hva de er i behov av. Det er ingen barn som er like, og de har behov for ulike ting. Hva, kan umulig kommunen vite. Da måtte de sendt et omfattende spørreskjema til hver familie, og det kan jeg ikke tenke meg at de har kapasitet til.

Ikke beroliget

Kveseth sier at hun ikke har hørt eller sett Brenna eller andre representanter for regjeringen si noe i det offentlige, som har dempet hennes uro knyttet til framtidig valgfrihet.

‒ Jeg opplever kanskje mer at det snakkes rundt temaet, og ikke direkte.

Selv har hun ingen planer om å gi opp.

‒ Jeg kommer til å fortsette og forsøke å få svar. Jeg skrev på Facebook-sida vår at underskriftskampanjen kommer til å bli stående oppe i påvente av svar. Signaturene kommer ikke like ofte nå, men tikker inn støtt og stadig likevel. Jeg har ikke tenkt å gi meg før jeg får et svar. At de velger å ignorere 11.000 underskrifter, synes jeg er rart.

Statssekretæren beklager

Barnehage.no sendte torsdag en henvendelse til Kunnskapsdepartementet med spørsmål om hvorfor Marianne enda ikke hadde fått svar på sin forespørsel, og om hvorvidt kunnskapsminister Brenna ville møte henne.

Statssekretær Kjetil Vevle i Kunnskapsdepartementet. Bildet er tatt under en debatt i regi av KS under Arendalsuka 2023.
Statssekretær Kjetil Vevle i Kunnskapsdepartementet.

Svaret kom fredag ettermiddag, fra statssekretær Kjetil Vevle (Ap).

‒ Jeg vil gjerne møte foreldrerepresentanten og ta imot underskriftene og vi har nå foreslått et tidspunkt for et møte. Jeg ønsker å lytte til deres innspill. Jeg tror også dialogen vil bidra til å oppklare misforståelser og dempe bekymringene de har knyttet til forslagene ‒ som skal sendes på høring senere i år. Jeg beklager at det har tatt noe tid før de har fått svar fra oss.

Powered by Labrador CMS