Såret jente: Man kan såre og fornærme barn, uten egentlig å mene det, dersom man ordlegger seg på feil måte. Det mener britisk ekspert.
Istockphoto
Her er åtte ting du ikke bør si til barnet
Sjekk listen og si din mening!
Det den britiske pedagogikkprofessoren Joe Elliot ved Durham University som har utarbeidet listen over ting foreldre og andre omsorgspersoner gjerne sier til sine barn, men som de ifølge eksperten aldri burde sagt.
Her kan det kanskje være ett og annet å lære både for foreldre og ansatte i norske barnehager.
Listen sto nylig på trykk i den britiske avisen The Mirror og her hjemme har nettstedet klikk.no omtalt professorens liste over dumme kommentarer til barn.
Enig eller uenig i synspunktene fra den britiske eksperten?
Sjekk de åtte uttalelsene under – og si din mening om saken i kommentarfeltet under artikkelen!
1. «Hvorfor kan du ikke være mer som din bror eller søster?»
Slike sammenligninger vil ikke bare få barna våre til å føle seg utilstrekkelige, de kan også bidra til å skape distanse, splid og krangler mellom søsken.
- I stedet for å prøve å bli like bra som sitt søsken, kan dette få barnet til å tenke at han eller hun aldri kan bli like bra, sier professor Elliot og oppfordrer til å fokusere på hvert enkelt barns egne styrker.
2. «Vent til faren eller moren din kommer hjem.»
Å bruke den andre som trussel vil undergrave din autoritet – og får dem til å spørre seg selv om hvorfor de skal høre på deg.
- Det kan også skape konflikter. For eksempel ved at den andre ikke ønsker å være «den strenge», eller ved at han eller hun ikke håndterer situasjonen slik du mener er riktig, sier professoren.
3. «Hvis du fortsetter å gjøre det der, kommer det et monster og tar deg.»
- Å gjøre barn livredde vil på kort sikt fungere greit, men det er en fare for at det kan traumatisere dem og føre til mareritt. Og når barnet finner ut at du har løyet til det, vil tilliten dere imellom bli svekket.
- For å få barnet til å gjøre som du sier bør du heller bruke kroppsspråk og stemmeleie. Få øyekontakt med barnet og fortell med rolig stemme hva du vil det skal gjøre, oppfordrer Joe Elliot.
4. «Hvis du ikke skynder deg, går jeg fra deg.»
Det å gå seg vill eller bli forlatt, er en noe av det små barn frykter mest. Det er galt å bruke denne frykten til å skynde på barnet, mener den britiske eksperten.
- Det fungerer kanskje første gang, men vil etter hvert bli en tom trussel. Gi heller barnet varsel i god tid og se etter rolige måter å få dem med på, som å slå av fjernsynet eller ta med seg en favorittleke.
5. «Du er så rampete.»
Mange tror de får barna til å oppføre seg bedre dersom de påpeker alt barnet gjør galt. Men i stedet kan barnet tro at rampestrekene er en del av den de er. De vil da forsøke å leve opp til dette stempelet.
- Skill barna fra handlingene deres. Si til barnet at det vanligvis oppfører seg så bra, og at du skulle ønske at barnet alltid oppførte seg slik, mener Elliot.
6. «Dette er så enkelt, hvorfor klarer du det ikke?»
Ifølge briten er noe av det verste du kan gjøre hvis barnet har vansker med å lære seg ting, å bli sint. Det vil bare skape frustrasjon og misnøye.
- Si heller til barnet at du tror det vil gå bedre hvis de konsentrerer seg litt mer. Hvis de gjør en feil, si at det var nesten rett og la barnet prøve igjen.
7. «Jeg skulle ønske du aldri var født.»
Joe Elliot mener dette er det verste man kan si til et barn, uansett hva barnet har gjort eller hvor langt han eller hun har tøyd grensene.
- Hvis barnet tror at den voksne mener dette, kan det ødelegge selvbildet til barnet. Hvis du noen gang er i nærheten av å kunne si noe slik, gå i et annet rom og bli der til du har roet deg ned.
8. «Hvorfor gjør du aldri slik jeg sier du skal gjøre?»
Dette kan se ut som en mild irettesettelse. Men hvis du sier det hele tiden, vil den underliggende beskjeden til barnet være at det er håpløst.
- I stedet er det bedre å spesifisere akkurat hva du vil barnet skal gjøre og forklare: Jeg vil foretrekke at du gjør det på denne måten. Bruk kroppsspråket og stemmen slik at du får frem budskapet riktig.