Christian Haugen (FrP) er vikarierende byråd for barnehage og skole i Bergen mens Daniel Hägglund (FrP) er i permisjon.

– Det er faktisk en del ting barnehagene ikke skal ha ansvar for

Bergens barnehagebyråd mener mange foreldre har urealistiske forventninger til barnehagen.

Publisert

– Vi får tilbakemeldinger fra styrere og ansatte i barnehagene våre om at de i økende grad opplever at foreldre har urealistiske forventninger eller stiller høyere og høyere krav til hvordan de ønsker at barnehagen skal være for sitt barn, sier Christian Haugen (FrP).

– Hva legger du i urealistiske forventninger?

– For eksempel har jeg fått høre at noen foreldre forventer å kunne snakke på telefon med ansatte i barnehagen på kveldstid eller at man skal få så og så mye dokumentasjon på hvor mye barnet har spist eller hvor mange minutter det har lekt i løpet av dagen, sier barnehagebyråden.

– Det handler ikke om at man ikke skal prøve å imøtekomme foreldre, det gjør barnehagene så godt de kan i dag. Men det går en grense et sted, som det kanskje kan oppleves krevende for noen barnehager å stå i alene. Derfor er det viktig at også politikere, byråd og eiere er tydelige på at vi støtter styrerne og de ansatte i at man må sette grenser for hva barnehagen skal og ikke skal ha ansvar for, legger han til.

Høyere krav til innholdet

Barnehagebyråden har full forståelse for at foreldre vil det beste for sitt barn.

– Det er bra, men så må man huske på at barnehagen har ansvar for mer enn ett barn. Man har ansvar for en helhet.

– I dag stilles det høyere krav til det pedagogiske innholdet i barnehagen. Det er positivt, men det gjør også at de ansatte i større grad er bundet opp til arbeidsoppgaver som er viktige for det faglige innholdet. Da mener jeg det blir feil å bruke tid på å dokumentere små detaljer.

Mer individuell oppfølging

I februar publiserte Foreldreutvalget for barnehager (FUB) en undersøkelse der 700 foreldre og 300 ansatte har svart på spørsmål om foreldresamarbeid i barnehagen.

Oppsummert er samarbeidet godt: På spørsmål om hvor fornøyde de er med barnehage-hjem-samarbeidet svarer hele 97 prosent av foreldrene og 96 prosent av de ansatte at de er fornøyde.

Samtidig svarer over halvparten av de barnehageansatte at de har opplevd konflikter med foreldre. Sju prosent av foreldrene oppgir at de har opplevd det samme.

I undersøkelsen som barnehage.no tidligere har omtalt, svarer mange ansatte at konflikten nettopp handlet om at foreldre har urealistiske forventninger til hva barnehagen kan tilby. For eksempel krav om mer individuell oppfølging, spesifikke pedagogiske verktøy eller tilpasninger – som barnehagen ikke har ressurser til å imøtekomme.

Forventningsavklaring

– Opplever dere at foreldre i dag stiller høyere krav til barnehagen enn tidligere?

– Det er selvfølgelig stor variasjon her, men våre rådgivere registrerer at det er en oppgang i saker rundt dette. En del av det kan skyldes at folk er mer bevisste på hva man faktisk har krav på. Og alle vil jo det beste for barnet sitt, noe annet hadde vært veldig rart. Jeg mener det er et sunnhetstegn at foreldre bryr seg om barnehagehverdagen til barna sine, sier FUB-leder Tor Eirik Rasmussen.

Så er det begrensninger i hva barnehagene kan komme foreldrene i møte på, påpeker han:

– De har rammer å forholde seg til og ansvar for en hel barnegruppe. Og det kan godt hende at barnehageansatte opplever å havne i en skvis fordi foreldre ønsker mer enn de har mulighet til å tilby.

– Da er samarbeid veldig viktig, og at barnehagen tar en forventningsavklaring med foreldrene: Hva kan du som forelder forvente av barnehagen? Hva ønsker du av barnehagen? Hva kan barnehagen levere, og hva kan man ikke levere? Og hva kan foreldre bidra med slik at man sammen jobber mot et felles mål?

Tor Eirik Rasmussen, utvalgsleder i FUB.

Frigjøre tid

Byråd Christian Haugen mener i likhet med FUB-lederen, at god dialog mellom hjem og barnehage – og å avklare hvilke forventninger man har til hverandre i forkant av barnehageoppstart – er viktig:

– Som oftest vil man komme frem til gode måter å løse ting på, sier han.

– Og hvis man forklarer at det tar tid bort fra barna dersom man for eksempel skal dokumentere hvor mye av en skive et barn spiste og sende det til foreldrene, så tror jeg de fleste vil ha forståelse for at man ikke bør prioritere det.

– Du nevner at det stilles høyere krav til innholdet i barnehagen i dag. Hvordan kan dere politikere bidra til å gjøre arbeidshverdagen enklere for de ansatte?

– I Bergen ser vi nå på om det er mulig å trekke inn administrative oppgaver til sentralt hold, slik at styrerne kan få frigjort mer tid i hverdagen. Dette gjelder for eksempel en del av dokumentasjonskravene til kommunen.

– Vi ser blant annet at det på enkelte områder er en del relativt like oppgaver i de ulike barnehagene, som vi kan effektivisere ved å flytte noen av oppgavene til etaten slik at hver enkelt styrer kan få frigjort tid. Det er også viktig å se på om det er andre ting vi kan gjøre for at styrerne skal få mer tid sammen med barna og sine ansatte, sier Haugen.

Powered by Labrador CMS