Vannlek og en omfattende natur- og dyresamling er stikkord for de to prosjektene som vant Forskerfrøprisen 2021.Foto: Vestvikheia barnehage / Eventyrskogen barnehage
Her er vinnerne av Forskerfrøprisen
Vestvikheia barnehage i Mo i Rana og Eventyrskogen barnehage i Lunner kommune ble tirsdag utropt som vinnere av Forskerfrøprisen 2021.
Prisen deles årlig ut av Naturfagssenteret til to barnehager som viser god evne til å stimulere til naturfaglig utforskning, ivaretar barnas nysgjerrighet og undring, og tar utgangspunkt i biologi, kjemi, fysikk, astronomi, geologi eller bærekraftig utvikling i barnehagen.
I år ble prisene delt ut under den digitale konferansen Forskerfrø 2022.
Universitetslektor Asbjørn Magnar Hov ved Naturfagsenteret fikk æren av å avsløre vinnerne. Han fortalte at de denne gangen fikk inn totalt ti bidrag.
Lek med vann
Vestvikheia barnehage i Mo i Rana ble tildelt Forskerfrøprisen for prosjektet «Vi lar oss fascinere av vannet».
Det hele startet med vannlek i tilvenningsperioden som et tiltak for å gi barna felles, positive opplevelser som grunnlag for god gruppedynamikk.
Ved å observere barnas engasjement og interesser fikk dette utvikle seg til et systematisk naturfaglig arbeid hvor utforsking av vannets egenskaper har stått i fokus. Barna har fått delta i varierte aktiviteter hvor de har fått oppdage og utforske med kropp og sanser.
Sjelden har vi sett et så omfattende, grundig og spennende prosjekt på en småbarnsavdeling, som det 1-åringene i Stiftelsen Vestvikheia barnehage har gjennomført! sier juryen i sin begrunnelse.
I løpet av prosjektet har barna lekt med vann inne og ute. De har lekt med vann med farge, ulik smak, og som snø og is om vinteren. De har helt vann, plasket, sprutet, smakt og badet. Barna har brukt mange ulike materialer og redskaper i utforskingen; både leker og forskjellige gjenstander, søledammer, snø og is ute, samt digitale verktøy, trekker juryen frem.
Prosjektet utmerker seg ved at det drives frem av barnas aktivitet. Personalet viser en imponerende evne til å observere og være sensitive overfor de små barnas uttrykk for nysgjerrighet og interesse. Grundige evalueringer er bakgrunn for valg av kreative og stimulerende aktiviteter. Prosjektet ivaretar på denne måten barnas medvirkning. Som barnehagen selv uttrykker det: «Spontane øyeblikk og planlagte aktiviteter smelter sammen når barnas stemme får være med å påvirke», sier juryen.
Annonse
– Rørende
Pedagogisk medarbeider i Vestvikheia barnehage, Henriette Figenschau, sier de er svært stolte over prosjektet og at de setter stor pris på denne anerkjennelsen.
– Vi ble veldige glade. Det er alltid motiverende at andre ser den viktige jobben vi gjør, sier hun til barnehage.no.
– Det var rørende å lese juryens begrunnelse. De ser at vi har vært veldig lydhøre overfor barna og sensitive overfor deres signaler. De trekker frem at prosjektet var barna sitt og at vi voksne har hjulpet barna med å lykkes i deres eget prosjekt, sier Figenschau.
Omfattende samling
Avdeling Hytta i Eventyrskogen barnehage vant prisen for prosjektet «Vår fantastiske natur- og dyresamling».
Prosjektet begynte med at pedagogisk leder for noen år tilbake fikk en utstoppet tiur som ble tatt med til avdelingen. Denne ble populær blant barna.
Juryen mener prosjektet er et godt eksempel på hvordan barns nysgjerrighet kan være utgangspunkt for naturfaglig utforskning i barnehagen:
«Hvordan ser tiuren ut inni?» Spørsmålet ble starten på den fantastiske natur- og dyresamlingen som barnehagen har opparbeidet gjennom flere år. Samlingen består av hodeskaller, pels og fjær fra ulike dyr, skriver juryen i sin begrunnelse.
– En del av barnehagens identitet
Juryen peker på at barna har vært aktivt med på å utvikle og ta vare på samlingen:
Underveis har det dukket opp nye spørsmål som har ledet til spennende samtaler og ny læring. Prosjektet har også gitt inspirasjon til barnas lek, for eksempel rollelek om rev og hare. Barna viser stort eierskap og stolthet over samlingen, og de har laget en utstilling der de har vist frem samlingen til de andre avdelingene i barnehagen. Utstillingen ble gjennomført med smittevernsrestriksjoner, men skal gjennomføres igjen i vår, og da vil barna gjerne invitere flere. De har til og med sendt invitasjon til Kong Harald.
Prosjektet utmerker seg ved det omfattende og solide arbeidet som er lagt ned i innsamling og bearbeiding av naturmaterialene, mener juryen. Barn og ansatte har vært på mange turer, og de har samarbeidet med lokalmiljøet. På denne måten har de fått tilgang til spennende materiale til samlingen sin.
Det er imponerende at prosjektet har pågått over flere år, og at personalet og barna sammen har opparbeidet seg stor kunnskap og eierskap til prosjektet. Samlingen har blitt en del av barnehagens identitet og vil kunne videreutvikles og være til glede for mange barn også i fremtiden. Barns medvirkning er synlig i alle deler av prosjektet, fra utgangspunktet i barns spørsmål til gjennomføring av utstillingen. […] Bredden i spørsmål prosjektet har gitt opphav til er stor. Det har handlet om alt fra tenner og anatomi til sammenhenger i naturen og store spørsmål om liv og død, sier juryen i sin begrunnelse.
– Prosjektet er ikke over
Pedagogisk leder Gro Rudsengen setter stor pris på utmerkelsen.
– Det er veldig stas når andre ser verdien av det vi holder på med. Dette prosjektet har pågått i flere år, og har vært fantastisk spennende og lærerikt. Barna har vist et stort engasjement, sier hun.
– Prosjektet kommer til å fortsette så lenge barna er interessert og synes det er gøy, legger den pedagogiske lederen til.
Vinnerne av Forskerfrøprisen får 10.000 kroner hver til selvvalgt utstyr for naturfaglig arbeid i barnehagen.
– Barna har allerede kommet med innspill til hva pengene kan brukes på, alt fra metalldetektor til stjernekikkert, forteller Rudsengen i Eventyrskogen barnehage.
Om Forskerfrøprisen:
Prisen tildeles barnehager som gjennom bilder og skriftlig beskrivelse dokumenterer en av følgende; en situasjon av naturfaglig karakter fra barns spontane og utforskende lek, eller et planlagt og systematisk prosjekt ledet av de voksne i barnehagen og som inkluderer barns medvirkning.
Juryen besto i år av Rikke Messel som er pedagogisk leder i Rodeløkka barnehage, og Mari Sandbakken, førsteamanuensis i naturfag ved barnehagelærerutdanningen ved OsloMet.
Premien er selvvalgt utstyr til naturfaglig arbeid i barnehagen til en verdi av 10.000 kroner.