Maurtua Sevland barnehage i Karmøy kommune vant både tittelen Stormester i fisking og hele barnehageklassen. Det er både ansatte og barn veldig stolte av.
– I naturen viskes kjønnsforskjellene ut
Da andre sesong i Haikeligaen 2015 ble avsluttet, hadde Maurtua Sevland Barnehage stukket av med storeslem; hele to gjeve priser som Sesongvinner i barnehageklassen og Stormester i fisking.
Er det noe norske unger kan, så er det å være på tur. Og lagleder og pedagogisk leder Anne Elin Ferkingstad er svært stolt over bragdene. For nå kan Maurtua Sevland barnehage smykke seg med titlene Sesongvinner i barnehageklassen og Stormester i fisking.
Det var Karmøy kommune som oppfordret barnehagene i kommunen til å delta i konkurransen. Maurtua Sevland barnehage var ikke sene om å følge oppfordringen. De er tross alt en utegruppe.
– Vi meldte oss på med to grupper som består av 15 og 19 barn. Så satte vi i gang. Vi fikk månedsoppdrag som skulle gjennomføres med en poengsum bak. Og det er poenger i både kilometer og gjester, sier Ferkingstad.
Kulturminner ga ekstrapoeng
Ungene som var med, er mellom tre og seks år.
Fordi utegruppene er svært utevante, var det ekstra artig å finne på noe nytt, som de attpåtil fikk ekstra poeng for. Nemlig oppsøke kulturminner.
– Man får poeng for hvert oppsøkte kulturminne. For eksempel er det mange gamle potetkjellere og ildhus rundt om her, og punktet føyer seg pent inn i rammeplanens del som omhandler kultur og nærsamfunn, sier Ferkingstad.
Runkeeper
Så banket de på dører og fikk informasjon om kulturen rundt seg og hva man drev med før. Det ble etter hvert både artig og lærerikt for alle.
Etter hvert dukket også konkurranseinstinktet opp. For alle som er med, kan sjekke poengsummen til seg selv og andre på nett, og da de skjønte at de lå godt an i forhold til nabobarnehagene, satte de inn et ekstra gir. Og det fungerte, for Maurtua Sevland barnehage slo alle!
– Både barn og voksne var gira og turene har vært mange og fine. Vi skaffet også en runkeeper slik at vi kunne se hvor langt vi hadde gått. Tilbake i barnehagen sjekket vi ruta vår og ungene syntes det var artig å se mønsteret vi hadde gått i og hvor på kartet vi hadde gått.
Kart og kompass
Premien var blant annet et stormkjøkken og en kniv. Og selvfølgelig ble det fest. Nå vil barnehagen fortsette å utvikle seg og ta i bruk kart og kompass for å finne fram.
– Hvilke turtips har du til andre som vil være mer på tur i barnehagen?
– Først og fremst motiverte voksne, sier turlederen.
Alt kan gjøres ute
– De som skal ta ungene med på tur, må ha lyst til å være ute. Jeg er egentlig ikke tilhenger av at man alltid må ha så mye utstyr. Vi kan bruke kroppen og det som naturen tilbyr. Men er du ute hele tiden som oss, er det kjekt å ta med kniv. Også er det et fint tips å ta med det pedagogiske opplegget ut. Derfor laminerer vi planene og putter dem i sekken. Alt vi kan gjøre inne, kan vi nemlig gjøre ute.
Og ja, det krever planlegging. I alle fall om rutinene skal legges om fra mye inne til mye ute.
– Det er viktig å være lenge i turen. Man trenger ikke å gå så langt, men mentalt må man være der lenge. Slik at ungene får landet mentalt og være i det, i situasjonen og virkelig får kjenne på naturen og omgivelsene, sier Ferkingstad.
– Det er jo ikke noe her
Hun merket det godt når utegruppa får nye barn som ikke har vært like mye på tur. Når de kommer til målet og får lov til å leke fritt, spør de gjerne hva de skal leke med? Det er jo ikke noe her?
– Men etter en stund vet de hva de skal gjøre. Vi har gjerne faste turmål og ungene får fort et yndlingsklatretre eller gleder seg til å komme til akkurat den hula.
Hun synes alle barn burde få være i en utegruppe, nettopp fordi det gir dem så mye.
Kjønnsnøytral lek
– Lekeparker er det nok av. Naturen tilbyr noe annet, og det er det vi vil gi dem. Når vi er ute viskes kjønnsforskjellene ut og barna velger leker ut fra interesser i stedet for grupper eller kjønn, sier pedlederen.
Nå har de allerede begynt på Haikeligaen 2016. Og i år vil de utvide repertoaret med en overnatting.
– Kanskje vi får det til i privat regi, med foreldre og søsken på en hytte. Og med gjester får vi enda flere poeng, ler Ferkingstad og røper at Maurtua Sevland barnehage i Karmøy vil forsvare titlene Sesongvinner i barnehageklassen og Stormester i fisking med nebb og klør.
Og mye turglede.
PS! I skrivende stund ligger Maurtua Sevland barnehage på tredje plass i barnehageklassen. Les mer om Haikeligaen og meld deg på her.
Om haikeligaen
Haikeligaen er KFUK-KFUM-speidernes turkonkurranse, hvor de som er mest på tur vinner. I speideren er hvert år friluftslivets år, og derfor er konkurransen åpen for alle som vil delta også 2016.