Fra venstre Julie Stensli van den Hoven, Nathalie Slagstad, Sarah Algrøy Hamre, Nora Algrøy og Vilde Førde Sollesnes.

Tok skolestarterne med til topps på Norges høyeste fjell

Hvis vi kan få barna om til Ulriken, kan vi også få dem opp på Galdhøpiggen, sier Lise Lauvik etter den spektakulære avslutningsturen for barnehagens avgangskull.

Publisert

Torsdag er det meldt regn og storm på Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell.

Sånn var det ikke da en gruppe på 17, deriblant fem barnehagebarn tok seg opp til 2469 meters høyde sist lørdag.

- Onsdag måtte vi ut for å sikre båtene våre og annet utstyr. Nå skjønner jeg hvor heldige vi egentlig var med været, sier eier og daglig leder i Langøy friluftsbarnehage i Fjell kommune i Hordaland.

- En fin luftetur

Sist helg realiserte hun en mange år gammel drøm da hun tok med seg barnehagens skolestartere så høyt som man kommer i Norge uten å sitte i fly eller helikopter.

Samtlige barn tok seg opp til toppen uten noen sure miner. Og var tydelig stolte da de poserte for barnehagens helproffe fotograf/vikar Magne Turøy.

  • Se bildekarusell øverst i artikkelen.
Galdhøpiggen er Norges høyeste fjell og ligger i Jotunheimen. Foto: Googlemaps

Fotturen til Galdhøpiggen starter 1840 meter over havet og ender på 2469. Det er ikke mer enn 600 høydemeter – men kan være krevende nok både for små og store.

- Da vi var kommet ned, spurte jeg en av jentene om hun hadde hatt en fin tur? Hun svarte bare «Ja, det var en fin luftetur», sier Lise Lauvik.

Hun tror både barna og de ansatte vil leve lenge på minnene fra turen.

Fikk nei to ganger

Men det var ikke gitt at det skulle bli noe av den, et sterkt ønske til tross.

- Jeg var allerede for fire år siden i kontakt med ett av selskapene som tilbyr guidet tur til Galdhøpiggen, men fikk til svar at det var helt uaktuelt å ta barn under 7 år opp til toppen. For to år siden prøvde jeg på nytt. Jeg forklarte at hvis vi kan få barna opp til Ulriken, kan vi også få dem opp på Galdhøpiggen. Men det ble nytt avslag, sier Lise Lauvik og legger til:

- Jeg skjønner ikke at de tenker at barn nødvendigvis blir så veldig mye sprekere etter å ha sittet på skolebenken ett år enn de er her. Vi er jo på tur hele tiden.

I stedet for å gi opp drømmen, tok hun i stedet kontakt med Raubergstulen, et annet selskap som tilbyr overnatting og guidet tur til toppen av Norges høyeste fjell. Også de har egentlig 7-årsgrense, men var positive til ideen.

Utfordrende bretur

Guide Amund Mundhjell (til høyre) sier at det må legges ekstra til rette for det dersom barn i barnehagealder skal komme seg til topps på Galdhøpiggen..

Eier av Raubergstulen, Amund Mundhjell, sier til barnehage.no at det må tas særskilte hensyn når mindre barn er med.

- Det som er særlig utfordrende er breturen. Skal man krysse breen trygt, må de som er med holde avstand i taulaget. De kan ikke gå og leie hender over breen. Og den selvstendigheten kommer mer på plass ved skolealder, men det er ikke dermed sagt at barnehagebarn på 4-5 år ikke kan mestre dette, sier Mundhjell.

Det er første gang at han har en gruppe med barnehagebarn opp til toppen, men han vet at andre guider har hatt så små barn med seg opp tidligere.

- Kjempeflinke unger

- Det var kjempeflinke unger som var med i helga. De brukte ikke lenger tid enn det som er normalt. Vi regner sju timer – og det er gjerne fire timer opp og tre timer ned, sier Amund Mundhjell og legger til at en tur med små barn ikke bør foregå hvis det er noen risiko for dårlig vær eller sterk vind.

- Er turen fysisk veldig krevende for de små?

- Hvis de er vant til å gå på tur, er den ikke det. Det som kan være mest krevende er å holde motivasjonen oppe på de lange og «kjedelige» strekkene. Når det er bratt, synes de bare det er artig, sier Amund Mundhjell.

Flyttet planleggingsdag og fikk sponset klær

For å få til turen, måtte barnehagen flytte en planleggingsdag fra februar og til juni. Og for at det ikke skulle bli altfor dyrt, sørget de for å få sponset turklær fra en lokal sportsbutikk.

Fredag morgen kjørte de av gårde i barnehagens buss i strålende solskinn.

Og allerede på fjellovergangene fikk barna oppleve eventyret. De startet turen i steikende sommervarme, og oppe i høyden lå det snø på bakken.

- Vi kunne ikke dy oss, men måtte ha en snøballkrig. Så vi koste oss hele veien og hadde en overnatting før vi begynte å gå, sier Lise Lauvik.

Frister til gjentakelse

Vel hjemme blir barnehageeieren spurt om det vil bli flere turer til Norges tak?

- Det kommer helt an på barnegruppene. Til neste år er det ti stykker, og vi er nødt til å ha minst én voksen per barn på en tur som denne, sier Lauvik – og legger til:

- Men så er det mange andre topper vi også kan oppsøke. Det må ikke være Galdhøpiggen, selv om det absolutt frister til gjentakelse.

Powered by Labrador CMS