Denne uka tok Langøy friluftsbarnehage med seg barna på coasteering.

– De fleste ulykker skjer jo inne, så barnehagen vår er helt trygg

Styrer i Langøy friluftsbarnehage, Lise Lauvik, er en ivrig pådriver for at barna langs kysten skal bli trygge i vannet. Nå har hun tatt dem med seg på "coasteering".

Publisert Sist oppdatert

Barna i Langøy friluftsbarn har allerede vært på landets høyeste fjell. I forrige uke tok de sjøkunnskapene til nye høyder, og dro ut på såkalt coasteering.

Bakgrunnen var en markering av at femåringene i barnehagen snart skal begynne på skolen.

– Coasteering er et fenomen i England, men såvidt jeg vet gjør de ikke det noen andre steder her til lands. Vi brukte et lokalt firma og tok ungene med på kurs, sier styrer Lise Lauvik i barnehagen.

På nettsiden coasteering.no står dette om fenomenet: Coasteering er en unik måte å oppleve naturen på. Vi beveger oss langs klippene, hopper i sjøen, svømmer og klatrer. Det er nok en aktivitet som de aller fleste har gjort før, i alle fall da de var yngre, men forskjellen er at dette er organisert.

Kurset de ansatte

Også de ansatte i barnehagen har lært seg coasteering.

– Mange av de ansatte hos oss har allerede vært på kurs. Der fikk vi omfattende opplæring, og verktøyene vi trenger for å gjøre risikovurdering før vi skal ut, sier Lauvik, som understreker at aktiviteten samtidig skal være trygg for barna.

– Mange er opptatt av sikkerhet, men når det kommer til sjøvett tar dere det litt lenger. Hvorfor?

Barna i Langøy friluftsbarnehage er ivrige strandryddere.

– Vi har en filosofi om at jo tryggere barna er i vannet, jo sikrere er de. Målet er at hvis uhellet først er ute og de faller i vannet, skal de ikke få panikk. Det ligger veldig mye læring i dette - samtidig som ungene er helt ville fordi de synes det er så gøy, sier hun.

– Med riktige klær er dette noe man kan gjøre hele året. Sjøen ligger rett utenfor døra, og er samtidig helt gratis å bruke.

Ivrige plastryddere

Samtidig som barna fikk leke seg på klippene, plukket de i alt 16 sekker med plast. Langøy friluftsbarnehage har lenge vært ivrige strandryddere.

– For å nyte, må du yte. Vi er nødt til å rydde etter oss, og havet er ikke så reint som det ser ut. Vi leter alltid etter søppel når vi er ute på tur, sier Lauvik, og forteller at det handler om å gi barna gode holdninger.

– Akkurat det er lettere med de små barna enn med de store. Vi vil at barna skal bli glade i havet og i kysten vår, og tenker at jo mer vi bruker naturen, jo gladere i den blir du - og får dermed lyst til å ta vare på den, sier hun.

Powered by Labrador CMS