Mye vær ingen hindring. - Klart de sover ute! Hele året uansett vær, sier daglig leder i Lille Frøbel barnehage Bodøsjøen i Bodø, Lisbeth Aasgård. Klokka er halv 12, og pedagog Maria Teigen (bildet) ser til at de sovende barna ikke er for varme eller kalde. Foto: Trine Jonassen.
Barn som sover ute i barnehagen unngår smitte
– Barn som sover ute, er mindre syke, sier helsesøster Nina Misvær.
BBC News hadde i sommer en reportasje fra Sverige der journalisten beskriver smårollinger i vogn med teppe og dunpose. Nederst i saken ber journalisten om tilbakemelding fra leserne om de noen gang har forsøkt å la barnet sove utendørs.
Dernest bes foreldrene om å sende inn sine erfaringer og historier til BBC om hvordan det gikk.
Også i Norge er det enkelte som er kritiske til at barn skal sove ute, og de aller fleste er enige i at barn ikke skal sove ute hvis det er kaldere enn ti kuldegrader.
Hele Norges helsesøster gjennom 30 år, forfatter og søvnekspert Nina Misvær, forklarer hvorfor nettopp utesoving er bra for spesielt barnehagebarna.
– Det finnes nok ingen forskning på området, så her tar vi i bruk kunnskapsbasert erfaring. Norske barn har i alle år sovet ute i vognen sin, men det som er rimelig nytt er at ni av ti ettåringer nå går i barnehage. Det reiser selvfølgelig noen praktiske spørsmål som for eksempel plass. De fleste barnehager har rett og slett ikke plass til å legge alle barna inne, sier Misvær.
I tillegg kommer helseaspektet inn. For det er nemlig ikke bare en myte at utesoving skaper friske barn.
Annonse
– Når barna sover i hver sin vogn puster de inn frisk luft i stedet for å ligge tett på et rom og hoste og puste på hverandre. Noe som minsker smitte mellom barna betraktelig. Samtidig får barnehagen mulighet til å lufte skikkelig ut, noe som også reduserer smitte inne. Kald, frisk luft tørker nærmest inn bakterier og virus, sier Misvær med en latter.
Det viser seg også at barn sover lengre ute i vogn enn inne på madrass eller seng sammen med andre. Det kan være fordi de beveger seg mindre i vognen på grunn av klær og tepper.
– Søvn avler søvn! Jo bedre de sover, jo bedre sover de! forklarer Misvær.
I dag har fire til ti prosent av norske barn under 15 år astma i en eller annen grad. Det viser tall fra Norsk Helseinformatikk. Antallet personer med astma øker tydelig i befolkningen, og det er tegn som tyder på at det kan ha med inneklima og luftforurensning å gjøre. Dermed er det ikke belegg for å påstå at utesoving kan føre til astma og luftveissykdommer.
– I byer og tettbygde strøk er ikke inneluften noe bedre enn uteluften. Det er jo den samme luften barna puster inn, bare at inne sirkulerer den mindre. Ja, astma hos barn øker radikalt, men da må vi se etter andre årsaker enn utesoving.
Når det gjelder temperatur ogog eventuelle helseforhold hos enkeltbarn som for eksempel kronisk mellomørebetennelse eller hjertesykdom, bør det selvfølgelig utvises skjønn. Eller er det ingenting som tilsier at det ikke er sunt for barn å sove utendørs i all slags vær. Det er tross at det vi er skapt for.
– Fra naturens side er vi faktisk laget for å være ute, ikke inne.