– Når man får høre at man er blant topp fem, da blir det ganske bra jubel. Da har vi vunnet, tenker jeg, sier daglig leder Dag Olav Stølan.
Foto: Privat
Finalist 3: – Det er på en måte det beste vi har gjort
Penger spart på lavt sykefravær, ble investert i minibuss. Nå farter Granstubben barnehage land og strand rundt, på jakt etter gode opplevelser.
Opplevelsesbussen, kaller de den, kjøretøyet som har blitt en meget sentral del av barnehagens filosofi og hverdag.
– Vi tror at hvis vi klarer å skape gode opplevelser til ungene, så er det hva store og små utvikler seg best gjennom. Opplevelsene tilbys ikke bare innenfor barnehagens gjerder, forklarer daglig leder Dag Olav Stølan.
Var midt i festivalen
Nå er barnehagen som ble etablert i bygda Henning i Steinkjer tilbake i 2006, og som eies av fire av de som arbeider der, blant kandidatene til utmerkelsen Årets barnehage 2022. Litt av årsaken kan leses i følgende nominasjonsbegrunnelse:
«En treavdelings barnehage med ansatte som er flinke og interesserte i barna på avdelingene de jobber på. Stort og fint uteområde som de utnytter og bruker store deler av tiden. De har også egne minibusser, og drar på turer til fjells og sjøs med barna over to år. De har temauker, hvor de jobber med samme tema over lengre tid både i forming, musikk og lek. De voksne er trygge både for barna og foreldrene, og vi vet at barna har det fantastisk i barnehagen. Gode og faste rutiner gjennom dagen og uka generelt gjør det forutsigbart og lett for barna å vite hva dagen bringer.»
– Det var helt vanvittig å få beskjeden. Den kom i det vi var vi midt i arrangering av Granstubben-festivalen, som er sommeravslutningen vår, som vi legger litt ekstra trøkk rundt. Jeg husker ikke hva jeg sa der og da. Men når man får høre at man er blant topp fem, da blir det ganske bra jubel. Da har vi vunnet, tenker jeg. Topp fem er som å vinne, sier Stølan.
Om prisen:
Målet med prisen Årets barnehage er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres i barnehagene.
Foreldre, ansatte og andre med engasjement for barnehagesektoren har blitt invitert til å nominere sine favoritter blant PBLs nesten 2.100 medlemsbarnehager.
Styret i PBL, som er jury for kåringen, har satt følgende kriterier for at kandidatene skal kunne vinne prisen:
- Et basistilbud med høy kvalitet
- En klar og tydelig pedagogisk profil
- En god og tydelig ledelse
- Tilfredse foreldre
- Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
- Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
- Lavt sykefravær over tid
- Et godt omdømme
I tillegg har leserne stemt på sin favoritt.
I starten hadde de 26 barn og sov dårlig om natta, fordi de fryktet at de hadde satset for hardt. Nå ligger tallet stabilt på 44 barn, men de har vært helt oppe i 60 forteller han.
Kunst- og musikkpedagog
Barnehagens satsingsområder er kunst og musikk. Samt friluft.
– Vi er så heldig å ha tidligere norgesmester og OL-deltaker på ski, Inger lise Hegge på eiersida. Hun har et brennende engasjement for turlivet, og var den som dro oss i den retninga, noe som smittet over på hele personalgruppa. Vi er blitt en veldig turglad gjeng, forteller Stølan.
Da kommer bussen godt med. Fire dager i uka går den til nye destinasjoner og lærerike opplevelser som barna skal ha med seg resten av livet.
– Beslutningen om å kjøpe minibuss, ble tatt i 2008. Vi hadde et totalsykefravær på 0,5 prosent året før, og bestemte oss for å bruke pengene vi hadde spart. Det er på en måte det beste vi har gjort. Siden har vi skiftet den ut, men alltid hatt buss. Er det perfekte forhold for å se på livet i fjæra, drar vi dit. Vi kan oppsøke skøytebanen og dra på ski- og toppturer på fjellet. Ting som besøk på brann- og politistasjon kan gjøres langt oftere enn vi hadde klart uten egen buss.
Et annet grep de er stolte av, er at barnehagen har ansatt egen kunstpedagog, som jobber systematisk gjennom hele barnehageåret og veksler mellom alle avdelinger. Da går hun inn for en i grunnbemanningen, som forflytter seg motsatt vei. En ordning som fungerte så bra, at Granstubben også har ansatt en musikkpedagog som jobber på samme måten. Begge er barnehagelærere i bunn.
Robuste barn
– Hva er det som gjør dere til en god barnehage?
– Det viktigste er personalgruppa og hver enkelt ansatt. Det har blitt en kultur hvor vi hele tiden søker etter utvikling. Arbeidsmiljøet er suksessfaktoren: Den gode tonen, at folk bryr seg om hverandre, og den ville viljen til å finne på nye bra og kule ting for ungene. Samtidig er vi opptatt av nære relasjoner og enkeltbarnet. Småbarnsavdelingen klatrer ikke i fjell eller kjører hundeslede. Det viktigste vi gjør, den gode relasjonsbygginga, er kanskje ikke det som vises på Facebook-siden vår.
– Hva mener du er barnehagens viktigste oppgave?
– En av dem er å prøve å støtte enkeltungen til å bli robust. I det ligger det mye, både fysisk og psykisk. Det handler om å utvikle barnets selvbilde til å se på seg selv som viktig og bra. De skal bli trygge på seg selv. Også på den måten at når vi er ute på tur, og sulten melder seg, så går det greit å kjenne på at jeg er litt sulten. Eller litt sliten, uten at vi må sette oss ned og ta pause her og nå. Det å sette sine behov til side for at gruppa skal nå sine mål. Tåle å stå i livet, både psykisk og fysisk.
Gir ut egen avis
– Hva ønsker du at barna skal ta med seg videre fra barnehagen når de begynner på skolen?
– Vi fikk litt kritikk fra den lokale skolen vår, som så forskjell på hvor ungene kom fra. Våre var apekatter, som klatret høyt i trær og ikke var så gode til å sitte i ro, var det humoristiske budskapet fra rektor. Det er bra, svarte jeg, da har dere et godt utgangspunkt til å ta undervisningen ut. Vi ønsker at barna skal ha god fysikk og være vant til å bruke kroppen. Og så håper vi selvfølgelig at de klarer å sitte i ro på skolen. Men at de tar med seg opplevelsene.
Med seg på veien, får de en aldri så liten oppsummering. Under Granstubben-festivalen, som har utviklet seg til å bli en kreativ happening med mange slags innslag og aktiviteter, sentrert rundt barnehagens egen utendørsscene, gis blant annet Granstubben-avisa ut.
– Vi trykker 80 eksemplarer, og så koster de en 50-lapp per stykk. I år var heftet på 80 sider. Det forteller om opplevelser vi har hatt gjennom det siste barnehageåret, og det er ped.lederne som er journalister. For oss er det viktig å vise foreldre og andre rundt barna hva vi holder på med. Samtidig er det et dokument som ungene har glede av å vise fram og bla i.
Finalistene i årets kåring er: