Inspirasjon med Monsen i fjellheimen
Det var med skrekkblandet fryd at 12 barnehageansatte dro inn i fjellheimen med Lars Monsen for å lære grunnleggende friluftsliv.
De 12 heldige vinnerne av Komplett Fritid og PBLs konkurranse om en ekte villmarkshelg rakk å bli både kalde, slitne, mette og inspirerte i løpet av en helg på Saltfjellet med Norges ukronede villmarkskonge, Lars Monsen, hvor han stilte sin egen basecamp på Jarbrufjell til disposisjon, uten innlagt vann, strøm eller dekning av noe slag.
Sarah Braathen visste ikke helt hva hun kunne vente seg, men vel hjemme i Billingstad barnehage i Asker, pakker hun ut både inspirasjon, kunnskap og gleden over nye vennskap.
– En fantastisk helg på alle måter! Det første vi gjorde var å lære og sette opp telt. Vi fikk mange gode tips fra Lars selv, sier en fornøyd camper.
Kart og kompass
Braathen fikk med seg en rekke gode tips ideer som hun tar med til barna og de andre ansatte i barnehagen.
– Vi lærte på den harde måten hvordan vi skal unngå å fryse om natta. Vi fikk også gode tips om bekledning av barn.
Men det morsomste og mest lærerike av alt, var bruk av kart og kompass. Det er hele gruppa enige om.
– Å orientere seg utendørs var utrolig artig og noe de eldste barna i barnehagen vil ha stor glede av. Vi lærte også hvordan vi skal krysse elva uten bru på trygt vis, også med barn. Få med at Eli Kaspersen var den eneste av oss med nok guts til å svømme over mens hun klarte å holde utstyret sitt tørt, ler Braathen.
Hun kommer med et aldri så lite hjertesukk når hun tenker på hvor vanskelig det ofte er å ta med barna på slike opplevelser.
– Vi blir hindret av mange og strenge sikkerhetsregler, som jo er nødvendig og bra. Men dette er ting vi kan jobbe rundt. Og jeg har med meg masse lærdom hjem igjen, sier en oppglødd Braathen.
La barna prøve
Også pedagogisk leder i Asphaugen friluftsbarnehage på Senja, Hilde Karolius, sitter igjen med mye kunnskap etter turen.
– I friluftsbarnehagen er vi mye ute. Lars var flink til å dra erfaringene ned til å gjelde små barn. Jeg kan bedre begrunne det pedagogiske ved å være ute i skog og mark. Og hvor viktig det er å la ungene få prøve seg. Har vi voksne nok kunnskap om redskaper og naturen, er lettere å la ungene få utfolde seg i trygge rammer. La dem lage bål og lær dem samtidig viktigheten med å være forsiktig. Vi hadde en konkurranse om å lage bål og det var om og gjøre å koke opp vann først, sier Karolius.
Hun har lært at de voksne må tørre mer, rett og slett. Og at kunnskap er trygghet.