- Vårt grønne fokus gjennomsyrer alt vi gjør i det daglige arbeidet med barna, og prosessen rundt matavfallet er noe av det mest konkrete vi gjør, sier styrer i Klukhagan barnehage, Mette H. Fjørtoft.
Fortjener din barnehage klimaprisen?
Fokuserer barnehagen din på miljøet? Da kan dere vinne 50 000 kroner.
I 2012 etablerte Utdanningsforbundet sin egen klimapris, som deles ut årlig til verdige vinnere i utdanningsnorge, deriblant barnehager. Søknadsfristen for årets pris er mandag 12. oktober, og prisen vil bli delt ut 5. november, på Utdanningsforbundets landsmøte.
Utdanningsforbundet ønsker at norsk utdanning i enda større grad skal engasjere barn og unge i klimaspørsmål – og gi økt kunnskap om både klimaproblemer og klimaløsninger.
Målet med prisen er at den skal virke motiverende og fremme arbeidet med utdanning for bærekraftig utvikling i hele utdanningsløpet. Prisen deles ut til en eller flere vinnere.
Penger i jorda
Men med mulighet for heder, ære og 50 000 kroner, følger også kriterier for å være med.
For to år siden, var det Klukhagan barnehage i Hamar som gikk av med seieren. De vant på grunn av sin gjennomførte, grønne profil, som blant annet førte til at de reduserte avfallet med hele ett tonn i året.
To år etter, er barnehagen like grønn, og pengene er plantet i jorda.
Bærekraftig utvikling
– Vår filosofi er at det vi blir glad i, tar vi vare på. Vi har valgt bort andre ting for å ha fullt fokus på miljø. For oss er det viktig at barna blir kjent med verden utenfor barnehagen. Derfor har vi noe vi kaller minimiljøforsker mål, der det er et mål for hver aldersgruppe. Ettåringen skal for eksempel lære seg å sette pris på utelivet både innenfor og utenfor gjerdet. I neste omgang lærer de seg navnet på planter og dyr, kildesortering og til slutt får førskolebarna delta i kjøkkenhagen, sier styrer i Klukhagan barnehage, Mette Helleseter Fjørtoft.
Det er viktig å fremme bevisstheten blant voksne, barn og ikke minst foreldre.
For å være med i konkurransen må barnehagen ha utmerket seg i sitt arbeid med utdanning for bærekraftig utvikling. Den må ha bidratt aktivt med å finne fram til eller øke bevisstheten om løsninger på klimautfordringene. Løsningene kan gjerne være lokale og eksempelvis knyttet til energibruk, avfall, innkjøp eller transport.
Grønne mål
Barnehagen må også ha integrert en innsats for bærekraftig utvikling i læringsarbeidet.
Det vil bli delt ut inntil tre priser på 50.000 kroner hver, og prispengene skal fortrinnsvis gå til å styrke prisvinnernes videre klimaarbeid.
Noe Klukhagan barnehage også har gjort. For alt de gjør bunner ut i tanken om det grønne, og alle fagområder er knyttet opp mot grønne mål.
Ett tonn mindre søppel
– Da barnehagen startet opp i 2008, kjøpte vi en kompostdunk. Her er blant annet Miljøagentene fra to år og oppover med og tømmer matsøppel som blir til jord, og som vi bruker i kjøkkenhagen.
Som følge av at de ikke kaster matavfall, har barnehagen redusert avfallet svimlende et helt tonn i året. Ikke rart de kvalifiserte til utmerkelsen Miljøfyrtån.
– Klart det er litt ressurskrevende. Du må jo ville dette og satse litt. Men vi får igjen så mye. Vi ser gode holdninger til natur og miljø allerede fra ungene er små, sier Fjørtoft.
Småkryp
– Ungene synes dette er veldig spennende og litt ekkelt. De får røre i dunken og oppdager at det kravler og kryper nedi der. For der er både fluer og marker og noen ganger finner de en plastlapp som har sittet på et eple eller en banan, og da må vi finne ut hvorfor ikke den ble til jord slik som frukten, sier Fjørtoft.
Pengene gikk til mer returutstyr, samt mer utstyr til kjøkkenhagen. De bygde kasser til potetene og gulrøttene og ble kurset av en gartnerskole for å bli enda bedre. Noe gikk også til bedre turutstyr som bålpanne. Så ingen tvil om at pengeprisen kom godt med.
Premiene blir finansiert av midler som er satt av til samfunnsnyttige formål gjennom medlemsforsikringsavtalen mellom Utdanningsforbundet og forsikringsselskapet Tryg. Juryen består av representanter fra Utdanningsforbundet, Tryg og Naturvernforbundet.
Vil fortsette
Fjørtoft mener bestemt at de fortjente prisen og ble både glad og stolt for at det gode arbeidet ble satt pris på.
– Dette er noe vi alltid vil jobbe med, sier styreren.
I 2012 var det Sætra barnehage i Trondheim som var en av vinnerne. Der har de en rekke miljøprosjekter gående i hverdagen og har kjøpt solcellepaneler til en skole i Nepal for pengene de har spart på å kutte strømforbruket sitt.
Vi du melde på din barnehage? Slik gjør du det. Husk at fristen er 12. oktober.