Utveksler kunnskap om friluftsliv på tvers av landegrenser
– Vi brenner for å skape entusiasme rundt det å være ute i naturen, sier styreleder Haakon Vormeland i Nettverk for natur- og gårdsbarnehager (NNG). De er med i et internasjonalt prosjekt som kobler sammen utefag og montessoripedagogikk.
NNG består i dag av 59 natur- og gårdsbarnehager fra hele landet.
Det siste halvåret har nettverket deltatt i et nordeuropeisk prosjekt sammen med norske og latviske barnehager, samt utdanningsinstitusjoner i Norge, Latvia og Litauen.
Prosjektet har sitt utspring fra Ole Brumm barnehage i Aurskog som over flere år har utvekslet erfaringer med latviske barnehager, forteller Haakon Vormeland som er daglig leder i barnehagen og styreleder i NNG.
– De latviske samarbeidsbarnehagene har blitt inspirert av oss til å drive mer med friluftsliv. De har også startet en egen organisasjon – Zaļai Sirds Izglītībai – som jobber for å skape flere grønne opplevelser for barn og unge i Latvia. Organisasjonen har hatt utvekslingsprosjekter med vår barnehage. De har også besøkt andre norske barnehager, for eksempel Kausvoll gardsbarnehage på Stange og Eidsskog naturbarnehage.
– Da de var på besøk i 2022 hadde de med seg et kamerateam og det ble laget en 45 minutter lang dokumentar om oss som ble sendt på latvisk TV, med opptak fra både Kausvoll og Ole Brumm barnehage, forteller Vormeland.
– Hvordan ble NNG involvert i prosjektet?
– Det var et ønske om å ha med en norsk organisasjon som jobber for utefag og gårds- og naturbarnehager, forteller styrelederen.
Montessoripedagogikk + utefag
Formålet med samarbeidet er å koble sammen montessoripedagogikk og utefag i arbeidet med barn, opplyser Vormeland.
Prosjektet ble offisielt sparket i gang høsten 2023 i Trondheim, med forelesninger på Dronning Mauds Minne høgskole (DMMH) om hvordan man bruker naturen som pedagogisk arena i Norge, og utflukter til naturbarnehager i Trondheimsområdet.
I tillegg til Ole Brumm barnehage og NNG, deltar følgende aktører: Den latviske barnehagen Knabis, Eidskog Montessorriskole, naturorganisasjonen Zaļai Sirds Izglītībai, DMMH, Universitetet i Riga og Mykolas Romeris University i Vilnius.
Prosjektet er støttet av Nordplus Junior-programmet, som gjør det mulig for deltakerne å reise mellom landene.
I slutten av april dro representanter for NNG, DMMH og fire norske barnehager på tur til Latvia. Her deltok de blant annet på en konferanse i regi av naturorganisasjonen Zaļai Sirds Izglītībai.
– På konferansen bidro vi med innsikt i norsk jakt- og slaktkultur, forteller Vormeland.
– Representanter fra Latvia var på konferansen til nettverket for natur- og gårdsbarnehager i fjor, hvor de fikk se på partering av skogsfugl i Sørskogbygda. De lot seg inspirere og ville gjerne vise frem dette i Latvia også. På konferansen parterte vi en skogsfugl og viste at det går an å skape matproduksjonsforståelse ved å tørre å la barna være med på partering og preparering av mat, legger han til.
Kunnskapsutveksling
– Hva kan dere lære av hverandre i prosjektet?
– Vi reiser ut for å lære mer om montessoripedagogikk og de kommer til Norge for å lære mer om det å være ute i naturen.
– Barnehagen vi samarbeider med i Latvia er veldig god på montessoripedagogikk og vi er interessert i å dra nytte av noen av tankene herfra når vi er ute. Konsentrasjon, respekt og selvstendighet er viktige aspekter i montessoripedagogikken. Med dette i bakhodet skal vi finne aktiviteter og utfordringer for barn ute i naturen og i barnehagehverdagen. Målet er ikke å bli Montessoribarnehage, men vi ser en del elementer som er spennende og som vi kan bruke i arbeidet vårt, forteller Vormeland.
I løpet av prosjektperioden som varer frem til høsten 2024, skal deltakerbarnehagene teste ut ulike metoder og verktøy. Resultatene vil bli publisert i etterkant av prosjektet, opplyser han.
– Hva bidrar NNG med i prosjektet?
– NNG bidrar med kompetanse og faglighet, som for eksempel til konferansen i Latvia, og erfaringsutveksling blant medlemmene våre. Vi er også deltakende i utvikling og utprøving av pedagogisk matriell knyttet til montessoripedagogikk og utefag.
Konferanse i juni
Også forskere ved Mykolas Romeris University i Vilnius deltar i prosjektet.
– Vi reiser til den litauiske hovedstaden i oktober for å få et innblikk i forskningen deres. De forsker på metodikk, og ser på mange forskjellige tilnærminger med ulike pedagogiske grunnsyn, forteller Vormeland.
– I Litauen er vi ikke tilknyttet noen bestemt barnehage, men de har lovet oss at vi skal få besøke en naturbarnehage i nærheten av Vilnius.
Før den tid skal mange av samarbeidspartnerne møtes i Norge.
6.-7. juni inviterer nemlig Nettverk for natur- og gårdsbarnehager til sin årlige konferanse. Denne gangen i Ålesund.
– I tillegg til å samle de norske medlemsbarnehagene våre, kommer det ti representanter fra Latvia, opplyser Vormeland.
På NNG-konferansen skal blant annet førstelektor Rune Storli ved DMMH holde foredrag om risikolek. Det vil også bli utflukter til Åsestranda barnehage og Molvær barnehage.
– Disse barnehagene ligger like ved strandkanten og har diverse prosjekter i og rundt fjæra som vi skal få høre om.
– Vi gleder oss veldig til å samles i Ålesund i begynnelsen av juni, sier Vormeland.