Mamma Karianne Gamkinn med August (6) og Hans Georg (3)
Karianne Gamkinn
Fyll høstferien med ekspedisjoner og safari
Rolige høstferiedager i barnehagen? – Ta med barna på insektsafari og skattejakt, tipser forfatter og barnehagemamma Karianne Gamkinn.
Denne og neste uke er landets barnehager preget av høstferie. Det betyr færre barn, roligere dager og en unik mulighet for barnehagen å ta med seg barn i mindre grupper på oppdagelsesreise ut i den store verden utenfor barnehagegjerdet.
Tobarnsmamma, forfatter, lærer og blogger Karianne Gamkinn deler fem tips til morsomme høsteaktiviteter som også foreldre som har ferie med sine små, kan dra nytte av.
For du trenger verken forberede stort eller reise langt for å dra på safari, skattejakt eller ekspedisjon.
Klatring og insektsafari
– Forskning viser at barn som er mye i naturen blir mer kreative, fantasifulle og lærer raskere. I Norge er vi så heldige å ha skog omkring oss overalt. Den kan vi alle ferdes i helt gratis, sier Karianne Gamkinn.
– Akkurat nå er skogen ekstra fin med fargerike blader, sopp og mange andre morsomme skatter å lete frem og utforske for barna. Det gjemmer seg insekter og småkryp under hvert eneste løvblad, stein eller bark. Å gjøre noe så enkelt som å gå på insektjakt og kikke etter små kryp under steiner og blader, er alltid en stor suksess hos ungene, sier Gamkinn.
Hun ga ut boka "Beklager, jeg må være mamma" i fjor, er driver bloggen Mammadamen. Hun er også utdannet lærer og mamma til August (6) og Hans Georg (3).
Med saks på rumpa
I skogen får barn brukt hele seg med alle sine sanser. Treklatring er et godt eksempel på hvordan naturen utfordrer på flere måter. Klatring er i seg selv fysisk utfordrende og bra balanse- og motorisk trening. Men mens klatring i for eksempel et lekestativ har en opplagt vei opp og ned igjen, er å klatre i et tre uforutsigbart og ungene må tenke kreativt og selv finne løypa opp og ned. Og neste gang finner han kanskje en helt ny måte å klatre på.
– Både skolegutt August på seks år og barnehagegutt Hans Georg på tre år elsker å klatre. Noe av det som er så genialt med klatring i trær og i skogen, er at leken tilpasser seg ferdighetsnivået. Barna kan bokstavelig talt klatre seg frem til eget ferdighetsnivå og kjenne på mestringsfølelsen naturens naturlig utfordringer gir. Mens seksåringen som har god balanse og motorikk, kommer seg høyt opp, rekker ikke treåringen opp til grenene i de høyeste trærne, og må finne mindre trær som passer ham, sier Gamkinn.
Å sende en gruppe barnehagebarn på insektjakt, leder raskt til andre morsomme aktiviteter. Som historiefortelling. For guttene til Gamkinn, er saksedyret spesielt interessant og en evig kilde til fantasifulle historier om hvordan den fikk saks på rumpa, hva den bruker den til og så videre.
Hele rammeplanen
– Skogen er også full av lærdom og med få barn, kan de voksne lære dem å tenne bål på en trygg måte, samt vise hvordan man forlater et leirsted. Ta med en flaske vann og fortell ungene om brannfare og håndtering av bål.
En enkel tur i skogen vil faktisk kunne dekke de fleste av rammeplanens punkter på en og samme dag. Her dekkes både lek og samvær, kropp, bevegelse og helse, kunst, kultur og kreativitet, natur, miljø og teknikk, etikk, religion og filosofi, nærmiljø og samfunn og antall, rom og form.
– Kroppslig mestring oppleves gjerne i stor grad i løpet av en skogstur. Spesielt om barna får utfolde seg i klatring. Og ta med tilbake til barnehagen det dere finner på skattejakt! Press blader, mal det dere så, lag kunstutstilling av pinnene og flokker av kongledyr, tipser Gamkinn.
Naturens verdi
Hun synes også det er givende å la barna undre seg over småkryp og deres liv og levne. Bare det å ha en samtale rundt maurtua om maurens rolle i naturen og hvordan de lever i store, strukturerte samfunn.
– Å ha filosofiske samtaler med barn, er givende. Det er en flott mulighet til å fortelle om flora og fauna og forklare hvordan alt liv har verdi og hvor viktig vi er for hverandre. Selv den minste lille bille har en viktig jobb på jorda vår.
Her er Karianne Gamkinns fem tips til uteaktiviteter:
Insektjakt: Maurtuer er lette å finne, og løfter dere på bark, ser dere mest sannsynlig et skrukketroll eller flere. Er dere riktig heldige, kan dere finne et saksedyr med en saks på halen også.
Klatring: Klatring i naturen er genialt! Mens de eldre barna som har god balanse og motorikk, kommer seg høyt opp i trærne, rekker ikke de yngste opp til grenene i de høyeste trærne og må finne seg mindre trær eller en bergknaus å klatre på. Naturen er faktisk full av lekeapparater tilpasset ungene. Det er bare å la barna bokstavelig talt klatre seg frem til eget ferdighetsnivå og kjenne på mestringsfølelsen naturens naturlig utfordringer gir.
Pinneleker: Pinner er naturens universalmiddel. Unger elsker pinner fordi de kan brukes til så mye. En pinne kan bli et sverd, en blyant til å skrive navnet sitt i jorda eller la ungene lage sine egne spiseredskaper og spikke pinnene til pølsespyd! Dra ut på pinnejakt og se hva dere finner!
Lydsafari: Be ungene være musestille og lytte ekstra godt etter. Hvor mange og hvilke lyder klarer de å høre? Skogen er full av spennende lyder – fugler kvitrer, grener knekker, løvet rasler, vinden som hvisker. La barna utforske på egenhånd.