Tar barna med på jakt: – En naturlig del av friluftslivet i området vi holder til
I forrige uke var en gruppe barn fra Eidskog naturbarnehage med på rådyrjakt. For første gang fikk barna oppleve at jaktlaget felte en råbukk.
– Dette var aller første gang vi fikk et dyr på jakt. Barna var veldig nysgjerrige og ville følge med på alt arbeidet som skjedde i etterkant med bearbeidingen av dyreskrotten, sier styrer Toini Johnsen til barnehage.no.
Det var en tidligere ansatt i barnehagen som felte dyret. Også moren til ett av barna var med på turen og gikk med jakthunden Lily i skogen, opplyser styreren.
– Barna kom til skuddplassen etter 15-20 minutters gange hvor de ble møtt av skytteren. Barnehagemoren vommet bukken, mens barna fulgte spent med og stilte spørsmål, forteller Johnsen.
Lokal tradisjon
Dette var ikke første gang at barn fra Eidskog naturbarnehage var med på jakt, opplyser Johnsen.
– I vår barnehage legger vi vekt på friluftsliv og jakt er en naturlig del av friluftslivet i området hvor vi holder til.
– Vi gir tilbud om jakttur til barna siden jakt er en aktivitet i tråd med våre tradisjoner. I tillegg sier rammeplanen under fagområdet Natur, miljø og teknologi at barnehagen skal bidra til at barna får oppleve naturens mangfold, får kjennskap til naturens livssyklus og kunnskap om dyr og dyreliv. Gjennom disse turene får barna førstehåndserfaringer – som vi vet er barnas gode måte å lære på – med naturen, uteliv og jakt, sier styreren.
– Vi har flere foreldre og ansatte i barnehagen med bestått jegerprøve og godkjent skyteprøve for storviltjegere. Moren til et av barna har søkt om jaktkort i nærområdet og tatt seg fri fra jobb for å være med på turene, fortsetter Johnsen.
– Sikkerhet først
Sikkerheten kommer alltid først når barnehagen er på jakt, opplyser Johnsen.
– Vi forteller barna om regler i forhold til våpen og hvilken funksjon et jaktvåpen har, sier styreren.
Av sikkerhetshensyn tar de kun en liten gruppe barn med seg på turene, som fordeles over flere uker.
– Det er maks syv barn med på turene, og minimum fire voksne inkludert foreldre, sier Johnsen.
– På hvilken måte deltar barna i det som foregår på jaktturen?
– Det skal være så identisk en ordentlig jaktopplevelse som mulig. De har med seg jakthund, så barna får litt kjennskap til det å bruke hund og peiler (redskap som viser hvor hunden befinner seg red. anm.). Og de lærer om hva som er lurt å gjøre for ikke å skremme dyrene og om å vise hensyn i naturen, sier styreren, og forteller at særlig jaktradioen er populær blant barna.
– Barna får også være med på forberedelsene som blir gjort, blant annet å bestemme hva slags mat de skal ha med seg på turen, fortsetter hun.
Frivillig å være med
Johnsen understreker at det er frivillig å være med på jaktturene.
– Foreldrene må gi sitt samtykke før barna får være med. De som søker seg til barnehagen vet ofte at dette er en del av tilbudet vårt, men vil de ikke at barnet deres skal være med på jakt, er det selvfølgelig helt i orden. Da har vi et alternativt opplegg for barna i barnehagen, sier styreren.
Hun opplyser at barna som er med på disse turene er fra tre år og oppover.
– Og da ser vi litt an hvilke barn over tre år som kan ha utbytte av turen og som vi i dialog med foreldrene blir enige om at kan får være med, sier styreren.
Snakker om hva jakt innebærer
– Hvordan forbereder dere barna på det de skal være med på?
– Barna vet en del om hvilke dyr de kan treffe på i skogen, hvilke hensyn de må ta i naturen og om forberedelsene før en jakttur. Vi er veldig mye ute og det blir mye naturlig læring gjennom dialog med barna om hva som skjer i skogen og hva det vil si å være jeger, sier Johnsen.
– Vi snakker om døden der det faller seg naturlig. Barn filosoferer mye, og det handler jo om å møte dem på det de undrer seg over og være så ærlig man kan uten å skremme dem. Ellers snakker vi om hvilke dyr som er skadedyr og hva det vil si, og hensikten med jakt; forvaltning av dyr/regulering og sykdommer som kan oppstå, sier styreren.
– Hvordan reagerte barna på at råbukken ble skutt?
– Dette var første gruppe med barn som opplevde å få et dyr på jakt, men vi har ikke fått tilbakemeldinger på at noen av barna syntes det var skummelt, sier styreren.
– For oss er jaktturer én del av det å være naturbarnehage. Jeg håper vi klarer å fortsette med disse turene, for vi ser at de engasjerer både barn og foreldre, avslutter Johnsen.