Barn liker gjerne få ingredienser, der man kan tilsett én og én ny grønnsak eller frukt om gangen.Istock
Slik lager du enkel og sunn juice i barnehagen
Næringsrik grønnsaksjuice er en enkel måte å få i barna det daglige behovet for frukt og grønt. Juiceterapeut Vibeke Blomvågnes gir deg tips til hvordan du kan lage hjemmelaget juice i barnehagen.
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefales det at barn får i seg 400 gram frukt og grønt om dagen. Å drikke den riktige kombinasjonen av ferske grønnsaker og frukt kan være én måte å gjøre det enklere å få i seg det daglige inntaket av frukt og grønt, selv for motvillige barn, mener juiceterapeut og forfatter Vibeke Blomvågnes.
– Mange barn får i seg alt for lite frukt og grønt. I juicen er det enkelt å tilsette grønnsaker uten at den enkelte grønnsak eller frukt dominerer i smaken. Dessuten synes barn ofte det er gøy å være med å tilberede juicen selv, sier Blomvågnes.
– Start gjerne med få ingredienser til barna, og tilsett én og én ny grønnsak eller frukt om gangen. Et tips er å tilsette ingefær, sitron eller lime i juicen. Spesielt ingefær setter en egen frisk smak på juicen og kamuflerer smaken fra andre grønnsaker. Når man juicer for barn kan man starte med ren fruktjuice, eller bare en appelsin og en gulrot, og deretter avansere med andre grønnsaker som agurk, selleri, brokkoli og spinat. Om man har mulighet til å høste frukt, grønnsaker eller bær selv, så er det en super måte å få med seg barn på hele juiceprosessen, legger hun til.
Fem til åtte minutter
For å lage din egen juice trenger du en juicemaskin/juicer.
– Da får man den flytende juicen uten klumper og fruktkjøtt i, som man ellers ville fått dersom man bruker en blender. Det mange gjør når de bruker blender er at de tilsetter butikkjøpt juice for å lage en smoothie. Når man lager juicen selv slipper man å bruke den butikkjøpte juicen som er tilsatt sukker og er varmebehandlet, forteller Blomvågnes.
Hun anbefaler å bruke en juicesentrifuge når du skal lage juice til mange. Da vil ikke juiceprosessen ta lang tid.
– Så lenge du vet hva du skal juice og har forutsetningene klare, bruker du ikke mer enn fem til åtte minutter fra du har startet, til du har vasket maskinen og juicen er klar til servering, sier Blomvågnes.
Bevarer vitaminer og mineraler
– Fordelen med juicing er at du kan blande forskjellige ingredienser og få dekket en større del av vitamin- og mineralbehovet du har for en dag. Hvis du bare spiser et eple får du kun det som er i eplet, men når du lager en juice kan du blande frukt og grønnsaker og få et mye større spekter av vitaminer og mineraler totalt sett, i ett glass, sier juiceterapeuten, og forteller at juicen gjerne kan fungere som et lite mellommåltid.
Annonse
I fersk juice bevares også vitaminer, mineraler og ikke minst enzymene, som blant annet spiller en viktig rolle i forhold til muskeloppbygging og fornying av celler.
– De finnes i fersk juice, men ikke i en butikkjøpt juice. Når du heller deg et glass med eplejuice du har kjøpt på butikken har denne juicen den samme gule fargen hele tiden, mens en ferskpresset juice etter hvert vil begynne å skille seg. Det er på grunn av at den er i live og enzymene har en virkning. Den er ikke varmebehandlet slik at enzymene har blitt ødelagt, forteller Blomvågnes.
Hun anbefaler å drikke juicen med en gang du har laget den for å få best mulig utbytte.
– Hvis du bruker en juicesentrifuge og beholder juicen i en luft- og lystett beholder kan den holde i fem til åtte timer i kjøleskap. Men det er best å drikke juicen med en gang man har laget den. Da har den mest av virkestoffene, for når det kommer luft til over tid minsker litt av innholdet av vitaminer og mineraler i juicen, sier juiceterapeuten.
Blomvågnes mener det er viktig å etablere sunne vaner i tidlig alder. Hun anbefaler de ansatte i barnehagen å ta barna med på juiceprosessen.
– Min erfaring er at barn synes det er gøy å putte oppi frukten og grønnsakene selv. Det blir mye mer spennende å drikke juicen hvis de har vært med på å lage den, sier juiceterapeuten.
Oppskrift
Vibeke Blomvågnes har satt sammen flere juiceoppskrifter som gir en søt, god smak, men som likevel inneholder mengder av vitaminer og mineraler som små kropper trenger. Her er et eksempel fra boken hennes «Bare juice det»:
Barnas favoritt
1 appelsin
2 epler
2 gulrøtter
Skjær av skallet på appelsinen, men kun det ytterste, gule. Det ligger masse næring i det hvite rett innenfor skallet. Juice appelsin, epler og gulrøtter.
Dersom du vil lage en smoothie kan du tilsette:
1 dl jordbær
½ banan
4-6 isbiter
Hell juicen av appelsin, epler og gulrøtter over i en blender sammen med jordbær, banan og isbiter. Du kan bruke både friske og frosne bær. Hvis du bruker frosne bær, er det ikke nødvendig å ha isbiter i. Bland alt godt sammen i cirka 40 sekunder.
Tips:
Får du juice til overs, kan du fryse den ned som isbiter som for eksempel kan brukes i neste glass med juice. Du kan også lage ispinner av juicen, slik at barna kan få en sunn is full av vitaminer og mineraler. De blir nemlig bevart ved frysing.
Husk å vaske juicemaskinen umiddelbart etter bruk, slik at man unngår at restene fester seg.
Hvis du vil bruke ingredienser som ikke egner seg så godt i juicemaskinen, for eksempel banan og avokado som blir veldig kleimet i juicemaskinen, eller mandler og nøtter, for å lage en mer mettende drikk, kan du bruke en blender.