Erik Eika er tobarnspappa og FUB-medlem, og etterspør større forutsigbarhet for småbarnsforeldre når det kommer til smittevernstrategien.

FUB etterspør koronastrategi for barnehagebarna

– Vi trenger forutsigbarhet for både barn, foreldre og ansatte i barnehagesektoren.

Publisert

Erik Eika i FUB (Foreldreutvalget for barnehager) har akkurat tid til en prat mellom et møte fra hjemmekontoret og avtale om koronatesting av de to barna på tre og seks. En i barnehagen, den andre er førsteklassing. De siste 18 månedene har han dermed hatt langt flere arbeidsdager hjemmefra enn normalt.

– Man merker at det er en grunn til at barna er i barnehagen og på skolen når man skal jobbe. Pandemien har hatt stor innvirkning på den praktiske hverdagen. Men det vi i FUB er mest opptatt av akkurat nå, som samfunnet åpner mer, er at vi må få klarhet i hva som er planen for de yngste barna framover.

Nylig gikk det ut et brev fra utvalget til kunnskapsdepartementet. Der står det:

Foreldreutvalget for barnehager har vært involvert og fulgt arbeidet med smittevernveilederne tett. Vi opplever at de er gode og ser nå at utfordringen i enkelte kommuner er å klare å gjennomføre tiltakene i praksis.

Regjeringen har hatt en uttalt strategi for å hindre smittespredning for voksne og barn ned til 12 år. Det som er uklart for FUB er hva som er strategien for barnehagebarna når barn ned til 12 år er ferdig vaksinert. FUB etterspør en tydelig strategi for barnehagebarn på sikt. Dette vil være med på å skape en forutsigbarhet for både barn, foreldre og ansatte i barnehagesektoren.

Både Eika og resten av FUB mener det har vært veldig stille rundt planene for de yngste barna.

– Vi hadde et håp om at det skulle komme en tydeligere beskjed under fredagens pressekonferanse, men verken der eller i informasjonen som er tilgjengelig på regjeringen sine sider er det ikke tydelig nok hva som er planen for barn under 12 år.

– Hvilken informasjon er det konkret dere etterspør?

– Det som handler om hvordan skal man håndtere smitte, reglene rundt karantene, og at ikke karantenebelastningen blir for stor. Verken for det enkelte barnet eller familiene.

Han sier at spesielt for de foreldrene som har vært mye på hjemmekontor er det viktig å vite hva som skal skje framover.

– Hva tenker du om håndteringen av pandemien for de yngste i dag, og strategien med å kunne teste barna ut av karantene - fungerer det?

– I utgangspunktet tenker jeg at det er veien å gå, for å redusere karantenetiden. For enkeltbarn i de områdene som har mye smitte vil karantenebelastningen bli for stor. Samtidig så tror jeg at kommunene har fått for liten tid til å forberede seg på ordningen.

Når man er i vanlig hverdag, påvirker hverdagen veldig. Mange har ikke hatt hjemmekontor, og vært på jobb, men for oss på hjemmekontor har det stor betydning.

Eika forteller at det har vært smitteutbrudd i hans barnehage, uten at han personlig har opplevd den største belastningen.

– Minstemann har nå sin fjerde runde med koronatesting. Det har ikke vært veldig mange runder, men noen. Samtidig har jeg venner og kjente som har hatt vesentlig større belastning enn oss.

Akkurat nå er det første runde med smitte etter sommeren for familien i Sandvika i Bærum.

– Samtidig er det viktig at vi får den forutsigbarheten. Da blir det lettere å forberede seg på hva som kommer, og også å diskutere om strategien er riktig.

– Hva tenker du om strategien fram til nå?

– Jeg tenker at det i utgangspunktet er viktig å lytte til helsemyndighetene, og jeg har tro på at de gjør gode vurderinger. Jeg tenker også at det er viktig å balansere bekymringen hos enkeltpersoner mot korona og sykdommen, men uten at belastningen knytta til karantene og testing blir for høy. Men det er min personlige mening.

– Hvor lenge tror du smitteverntiltakene vil vedvare?

– Jeg tror ikke vi blir kvitt viruset, men blir nødt til å lære oss å leve med det. Derfor må vi også vite nok til å forberede oss på hva som kommer framover, sier Erik Eika.

Powered by Labrador CMS