
Én av fem foreldre opplevde at barnet ikke hadde det trygt i barnehagen
FUB har undersøkt hvor godt kjennskap foreldre har til «mobbeloven» i barnehagen. Dårlig, viser det seg. Et flertall vet heller ikke hvordan barnehagen håndterer bekymringsvarsler.
I undersøkelsen ble foreldrene også spurt om de selv hadde erfaringer med at barnet deres ikke hadde et trygt og godt barnehagemiljø. Til sammen 22 prosent svarer at de har hatt slike opplevelser. 20 prosent tok opp problemet med barnehagen, mens 2 prosent lot være å ta dette opp.
– FUBs rådgivere blir oftere og oftere kontaktet av foreldre som forteller at barnet deres blir utestengt i lek, krenket av ansatte eller mobbet. Noen har varslet barnehagen, andre har ikke varslet. Det disse foreldrene har til felles, er at de er usikre på hvordan saken tas videre i barnehagen, sier FUB-leder Einar Olav Larsen i en pressemelding.
– Vi jobber alle for barnets beste, og da er det nødvendig at de som kjenner barnet best har kjennskap til regelverket og hvordan barnehagen håndterer det.

– Ikke overraskende
I januar 2021 kom lovendringene som skulle styrke arbeidet mot mobbing og sørge for et trygt og godt miljø for barn i barnehagen. Nå har FUB (Foreldreutvalg for barnehager) spurt tusen foreldre hvor god kjennskap de har til lovverket.
I undersøkelsen kommer det fram at at 46 prosent av foreldrene har svært eller ganske dårlig kjennskap til lovendringene. Kun 21 prosent svarer at de kjenner loven svært eller ganske godt.
– At nesten halvparten av oss ikke kjenner til lovendringen fra i fjor er dessverre ikke overraskende og bekrefter følelsen av at mobbing, krenkelser og utestengelse i barnehagen enda ikke er tatt tak i, sier Larsen.
Loven skulle ha en lignende effekt som paragraf 9 A har i skolen. Daværende kunnskapsminister Guri Melby, beskrev den slik:
– Vi skal ha nulltoleranse mot mobbing, plaging og utestengelse fra lek. Foreldre og barn skal være trygge på at barnehagen er et godt sted å være.
21 prosent svarer at de kjenner lovverket svært eller ganske godt.
– Foreldre ønsker å ta del i jobben med å skape et trygt og godt barnehagemiljø for alle, men da er det avgjørende at vi kjenner til loven. Målet med det nye regelverket var blant annet å gjøre det tydeligere hva foreldre kan forvente av barnehagen. At bare to av ti av de spurte sier at de kjenner endringene svært eller ganske godt, er nedslående, sier Larsen.
I undersøkelsen oppgir 43 prosent av foreldrene at de har mottatt informasjon om det nye lovverket, 39 prosent har ikke fått noe informasjon og 18 prosent er usikre.
Vet ikke hvordan barnehagene håndterer saken
Til tross for at ganske få har god kjennskap til loven og at informasjonen i mindre grad har nådd fram, sier 86 prosent av foreldrene at de er ganske godt kjent med hvem de skal kontakte hvis barnet deres ikke trives eller har det utrygt i barnehagen.
Likevel oppgir 60 prosent at de i liten eller ingen grad har kjennskap til hvordan barnehagen håndterer saken videre dersom man er bekymret for sitt barn.
Foreldreutvalget for barnehager jobber for å forsterke loven ytterligere ved å sørge for at også barnehagebarn får en individuell klagerett, slik man har i skolen. Barnehageforeldre har ingen klageinstans utenfor barnehagen eller kommunen. FUB ønsker en uavhengig klageinstans som kan bidra i alvorlige og fastlåste saker, slik Statsforvalteren gjør for elever i skolen, står det videre i pressemeldingen fra FUB.