Gjøvik kommune hadde ved utgangen av fjoråret nær 31.000 innbyggere og 24 barnehager, 9 kommunale og 15 private.

Innfører løpende barnehageopptak, men bare for tilflyttere

I tillegg utvides retten til barnehageplass med én måned i Gjøvik, og det gjelder for alle.

Publisert Sist oppdatert

 «Løpende barnehageopptak for tilflyttere vil gi familier som ønsker å flytte hit en barnehageplass når de kommer til kommunen, i stedet for å måtte vente til neste søknadsrunde.»

Det skriver Gjøvik kommune i en artikkel på egne nettsider.

Barnehagesjef Richard Rybakken Dahl mener tiltaket kan føre til at kommunen blir mer attraktiv og får flere innbyggere, noe som gir en positiv påvirkning på kommuneøkonomien.

Men det koster også å innføre.

I vedtaket som et enstemmig kommunestyre nå har gjort, heter det at kommunen oppretter 10 ekstra barnehageplasser som løpende tildeles tilflyttere med barn som er i alder som gir rett til barnehageplass. Den økonomiske rammen til barnehage økes med 2,4 millioner kroner fra 2025.

I tillegg innfører kommunestyret rett til barnehageplass for barn som fyller ett år innen utgangen av desember året de søker barnehageplass. I barnehageloven er det 30. november som gjelder.

– Det er viktig å ha med seg at tilflyttingsplassene ikke vil påvirke det ordinære barnehageopptaket i kommunen. De som har rett på barnehageplass og bor i Gjøvik kommune, vil fortsatt få tilbud om barnehageplass, presiserer Dahl.

Skulle man ha innført løpende barnehageopptak for alle, ville det medført en kostnad på 16,6 millioner kroner, ifølge overslag som administrasjonen har gjort.

«Det er hovedgrunnen for at vi velger å starte med løpende opptak for tilflyttere i denne omgang, og ikke for alle som allerede bor i kommunen vår», skriver kommunen.

Powered by Labrador CMS