– Sykdommer forårsaket av parvovirus, er en hodepine for de fleste barnehager, sier forskningssjef ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, Petter Kristensen.Istock
– Kartlegg deg på forhånd
Kvinnelige barnehageansatte har tre ganger høyere risiko for å bli smittet av sykdommer enn kvinner i andre yrker. Noe som kan få fatale konsekvenser om de blir gravide.
PublisertSist oppdatert
Annonse
Kan den gravide fortsette å jobbe i barnehagen når det går en epidemi av den femte barnesykdom og røde hunder blant barna? Det er et spørsmål som er vanskelige for både arbeidsgiver og gravide arbeidstakere å svare på. Men det finnes råd.
– Sykdommer forårsaket av parvovirus, er en hodepine for de fleste barnehager.
Det sier forskningssjef ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, Petter Kristensen.
Derfor bør barnehager komme fram til en akseptabel løsning på forhånd, før epidemiene kommer. Og de kommer gjerne om våren.
– Utfordringen her er at verken den femte barnesykdom eller røde hunder er farlig for barn eller voksne. De fleste av oss aner faktisk ikke om vi har hatt den femte barnesykdom, siden sykdomsforløpet vanligvis er helt udramatisk. Dette er heller ikke en sykdom det kan vaksineres mot, sier Kristensen.
For et foster, derimot, kan en infeksjon forårsaket av parvovirus få alvorlige følger. I verste fall kan sykdommen føre til spontanabort.
– Viruset kan føre til alvorlig anemi og vannansamling i hjernen hos fosteret. Problemet er at den femte barnesykdommen ikke gir seg til kjenne før etter inkubasjonsperioden. Når utslettet kommer, er man ikke lengre smittefarlig. Og det er i første halvdel av svangerskapet, at viruset utgjør den største trusselen. Og i begynnelsen er det mange som ikke vet at de er gravide. Så som du skjønner, er det en utfordrende problemstilling.
– Så hvilke tiltak bør barnehagen gjøre?
Annonse
– Når vi vet at 40 prosent av voksne ikke har immunitet mot viruset, bør man kartlegge på forhånd. Det mest fornuftige er at arbeidsgiver i barnehager sjekker om kvinner i fertil alder er immune eller ikke. Så om det da kommer en epidemi, vet både den ansatte og arbeidsgiveren dette på forhånd. Da er det rett og slett en fordel at kvinner som ikke er gravide eller immune, blir smittet, mens de gravide blir sendt hjem til epidemien er over, sier Kristensen.
Han legger til at spesielt bør ansatte fra land der det ikke tilbys vaksiner mot røde hunder få kartlagt sin immunitet.
Liten risiko
Når det er sagt, ønsker ikke forskningslederen å skremme noen. Av alle som opplever spontanabort, er det svært får tilfeller som skylder smitte av parvovirus.
– Og når det gjelder andre sykdommer som for eksempel hepatitt og hiv, er det alvorlig for alle, selv om det da er ekstra alvorlig ved smitte i fosterlivet, sier Kristensen.
Fakta om Parvo:
Den femte barnesykdom (Parvovirus B19) er en vanlig virussykdom, og forekommer ofte om våren. Den rammer oftest barn og unge og kan gi utslett. Så mange som 13 prosent av den ikke-immune delen av befolkningen kan bli smittet i et år med utbrudd, men omlag 30 prosent av dem som blir smittet vil ikke ha noen symptomer. Det er ikke noen vaksine tilgjengelig mot parvoviruset, men risikoen for den femte barnesykdom kan minskes ved god hygiene, særlig håndvask.