I sommer ble Hafslundsøy barnehage plaget av ungdommer som gjorde hærverk. Men etter at nabolaget på oppfordring av FAU slo ring om barnehagen, endte det med håp for framtida, ifølge virksomhetsleder Tove Beate Larsen.

Lokalsamfunnet slo ring om barnehagen etter hærverk: – Det nytter!

Etter flere episoder med hærverk i sommer, toppet det seg da noen strødde giftig avløpsrens i sandkassa. 

Publisert

Da la Ronja Angelica Nysetvold Holmen på vegne av FAU ut en bekymringsmelding på Facebook, der hun blant annet ber naboer av Hafslundsøy barnehage i Sarpsborg om hjelp, kommer det fram i en artikkel i Sarpsborg Arbeiderblad, som omtalte saken først. 

Ifølge Holmen besto hærverket i alt fra mindre alvorlige ting som at sperrebånd blir dratt ned hver eneste dag, til etsende stoff som er strødd ut i sanden på uteområdet. Det etsende stoffet ble heldigvis oppdaget i tide før ungene begynte å leke i sanden. 

– Det er fryktelig skremmende. Hadde vi ikke funnet emballasjen til de etsende stoffene, hadde barna lekt i den sanden. Heldigvis fant vi emballasjen til stoffet tidlig på morgenen før barna gikk ut for å leke, sier hun til avisen.

Stoffet viste seg å være giftig avløpsrens. Det endte med at barnehagen måtte fjerne all sanden fra sandområdet og legge nytt.

Potensielt dødelig

Aksjonen fikk stor oppmerksomhet i sosiale medier, og lokalavisen kom og lagde sak. Det hjalp:

– Allerede samme kveld fikk saken en løsning. Da kom det noen virkelig angrende syndere og ba om unnskyldning, forteller virksomhetsleder Tove Beate Larsen til barnehage.no. 

Hun understreker at det hele handlet om ren ubetenksomhet og impulshandlinger fra ungdommene som til slutt ba om unnskyldning. 

– De har rett og slett ikke tenkt over at noe som finnes i hjemmet kan være potensielt dødelig for små barn. Det er den typen skjær galskap som ungdommer gjør noen ganger, sier hun, og understreker at det nå handler om å skape dialog,, med tanke på å unngå at dette skjer igjen. 

– Men så lei seg som de ungdommene var, kommer nok ikke de til å finne på noe slikt igjen. De har også tilbudt seg å ordne opp i de skadene som er gjort. 

– En gladhistorie

Larsen skryter av engasjementet ikke bare fra FAU i barnehagen, men hele lokalsamfunnet i området barnehagen ligger.

– Vi har et veldig aktivt foreldreråd, som vi har hatt en god dialog med hele veien, og tenkt forebygging sammen med. Vi ønsker ikke å jage ungdommene bort fra området, sier hun, og forteller at i dagene etter at synderne krøp til korset har hendelsen satt et positivt spor i lokalsamfunnet: 

– Mange i nabolaget har begynt å ta turen forbi barnehagen. Det tror jeg faktisk kan bidra til bedre dialog mellom generasjonene. Jeg tenker det er sunt at de voksne møter opp på de arenaene ungdommen befinner seg, og at det kan bidra til forebygging, å skape dialog og forståelse. 

Larsen vil også gi kred til ungdommene som faktisk turte å stå fram. 

– De har fått seg en kraftig lærepenge. Vi har gitt beskjed om at neste gang det skjer noe slikt, vil det bli politianmeldt. Men i sum ble dette en gladhistorie, avslutter virksomhetslederen. 

Powered by Labrador CMS