Barnehagestreiken i 2022 varte en måned, og omfattet rundt 3700 ansatte i 305 private barnehager. Bildet er fra en markering i Bodø 21. oktober.

Har ventet i halvannet år - nå slipper de å betale tilbake

En rekke barnehager har hatt hengende over seg et krav om å måtte betale tilbake igjen tilskudd etter streiken i 2022. Nå har Statsforvalteren fattet endelig vedtak. 

Publisert

Allerede før den måned lange barnehagestreiken var slutt, begynte flere kommuner å ta til orde for å avkorte eller stanse tilskudd til private barnehager i streik. Blant dem var politikere i Oslo, Bergen og Stavanger tydelige på at de ønsket å benytte seg av muligheten, hvis regelverket åpnet for det. 

KS ba Kunnskapsdepartementet om en avklaring, uten at det ga noe klarere svar enn at den enkelte kommune må derfor ta stilling til dette ut fra det generelle regelverket om tilskudd og de konkrete forholdene i de aktuelle barnehagene. 

Flere kommuner valgte i ettertid å gjøre vedtak om å avkorte tilskuddene etter streiken. Deriblant Halden og Eidsvoll. Andre kommuner avventet en endelig avgjørelse på spørsmålet. Samtidig har PBL hele veien hatt en oppfatning om at det ikke var grunnlag for dette ifølge det samme lovverket - og har klaget på alle vedtakene i kommunene der det har vært aktuelt. 

Nå har Statsforvalteren i Oslo og Viken kommet til en avgjørelse i saken til Halden og Eidsvoll, og konkluderer med at det ikke foreligger rettslig grunnlag for å kreve tilbakebetalt tilskudd som følge av at barnehagene i forbindelse med streik har hatt redusert barnehagetilbud. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages. 

Administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL forutsetter at den samme lovforståelsen legges til grunn i sakene fra andre kommuner som har prøvd seg på tilsvarende avkorting. 

– Avgjørelsen er klokkeklar og helt i tråd med PBLs lovforståelse.  Vi er ikke overrasket, men det er selvfølgelig en lettelse å få vedtakene svart på hvitt. Ikke minst er dette gode nyheter for medlemsbarnehagene som har levd med en urettmessig trussel om tilbakebetalingskrav i mer enn ett og et halvt år, sier han til pbl.no

I Stavanger var i alt 13 barnehager berørt av streiken. Da politikerne vedtok å kreve tilbake tilskudd, regnet kommunedirektør Per Kristian Vareide med å spare 7,7 millioner kroner. Daværende ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) engasjerte seg i saken underveis i streiken.

– Offentlige penger skal gå til tjenester – ikke inn ifra før velfylte lommebøker hos eiere av store barnehagekonsern, uttalte hun til Stavanger Aftenblad 5. november (krever innlogging), og fortalte samtidig at hun tok initiativ til saken som ble behandlet i formannskapet.

Også i Oslo, Bergen og Trondheim kom politikere med et likelydende budskap.

– Slik vi ser det, er tilbakebetalingskravene et forsøk på politisk innblanding i en fullt lovlig konflikt i et velfungerende tariffområde, sier Schjelderup. 

Her kan du lese vedtaket i saken til Halden kommune. (Konklusjonen i de to sakene er den samme.) 

Powered by Labrador CMS