Utfordringene Mattilsynet ser hos barnehagene dreier seg mye om endret bruk og endret mattilbud i barnehagene. Foto: Istock.
Istock (illustrasjonsfoto)
Avvik i alle barnehager unntatt én
Mattilsynet har inspisert 74 barnehager i Oslo, Asker og Bærum. Det ble funnet avvik i nesten alle, med ett hederlig unntak: Munkebekken Idrettsbarnehage hadde alt i orden rundt sin mathåndtering.
– De fleste avvikene vi fant var knyttet til egen håndvask med korrekt utstyrt blandebatteri på kjøkkenet. Hele 86 prosent av barnehagene hadde mangler her, forteller seksjonssjef Solveig Eriksrud i en pressemelding.
Hun forteller at barnehagenes ønske om å servere stadig sunnere mat, og her iblant mer frukt og grønnsaker, har gitt nye utfordringer på kjøkkenet.
– Dersom man har et visst omfang av frukt og grønt, bør man ha en egen kum eller balje å skylle dette i. Mange av barnehagene hadde ikke tilfredsstillende fasiliteter for dette. Mattilsynet mener at man ved nybygg og ombygging av barnehager i større grad må ta høyde for ønsket om sunn mat i barnehagen, og dermed installere matkum i forkant, sier Eriksrud.
Les også: Foreldre vil ha matpakkefri barnehage.
Endret bruk
Ellers var det god kontroll med mathåndtering som for eksempel tining i kjøleskap hvor hele 74 prosent hadde gode rutiner og rutiner rundt oppvask, hvor 66 prosent hadde forholdene i orden.
Utfordringene Mattilsynet ser hos barnehagene dreier seg mye om endret bruk og endret mattilbud i barnehagene. Tidligere hadde flere barnehager matpakke til de fleste måltidene. Andre hadde en kjøkkenassistent som laget maten på et felles kjøkken. Dette kjøkkenet ser vi nå at står ubrukt i mange barnehager.
– Vår erfaring er at det ikke blir tenkt godt nok igjennom hvordan matlagingen skal gjennomføres og hva slags type mat man skal servere på kjøkkenet. Ved ombygging av eldre barnehager oppdaterer man ofte bare kjøkkeninnredningene uten å gjøre tilstrekkelige vurderinger om planløsningen er god nok for å lage trygg mat.
Les også: Hva er det som skiller en god barnehage fra en dårlig?
Planlegg nøye
– I kampanjen har vi opplevd at velutstyrte kjøkken står tilnærmet ubrukt fordi det er for langt å gå dit eller fordi man ikke har anledning til å gå fra barna for å lage mat et annet sted. Samtidig har vi også opplevd at mat tilberedes på kjøkken som er svært små og ikke egnet til matlaging. Ofte er avdelingskjøkkenet kun en oppvaskbenk med oppvaskkum og oppvaskmaskin. Kjøkkenet kan mangle både håndvask og plass til tilbereding av maten.
De fleste nybygde barnehagene har større plass og er bedre tilrettelagt for matlaging og å holde god hygiene. Vi anbefaler alle som skal bygge ny barnehage eller bygge om en eksisterende om å tenke nøye gjennom hva kjøkkenet skal brukes til. Det er viktig å sørge for nok plass til matlagingen og at nødvendige matkummer, håndvasker og annen innretning blir installert, sier Eriksrud.
Rapporten i sin helhet kan du lese her.