DEBATT
«Plantemelk er ikke næringsmessig sidestilt med melk og kan være en kilde til sukker» skriver Maja Skogstad.
Foto: Julianne Sperle-Rydberg
«Foreldre fortjener klare og konsistente beskjeder om hva barn bør drikke og ikke»
«Drikke kan utgjøre en stor del av det daglige energiinntaket og kan påvirke helsa til barn betraktelig», skriver Maja Skogstad.
- Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.
Plantemelk er en matvare mange allerede har lagt sin elsk på.
Godt forståelig - det er noen som ikke tåler melk og noen som kutter kumelk av hensyn til dyrevelferd. Plantemelk virker som et godt alternativ da det er likt i utseende og godt på smak. I tillegg høres plantemelk sunt ut - så hvorfor ikke?
Når jeg skriver dette er jeg opptatt av at du som forbruker skal få muligheten til å ta informerte valg - det betyr at du skal vite hva du kjøper - både fordeler og ulemper. Sånn får du mer forbrukermakt.
Jeg gir informasjon. Det er opp til deg å bestemme hva som er best ut ifra din helt unike situasjon. Som mamma vet jeg at det som er best ikke alltid er oppnåelig, men det hjelper å ha kunnskapen til å kunne gjøre det beste de gangene vi orker.
Det du bør vite om plantemelk
En samling av eksperter har gått sammen og blitt enige om hvilke anbefalinger som bør gjelde for plantemelk til barn. Denne samlingen består blant annet av American Academy of Pediatric Dentistry (AADP) og American Academy of Pediatrics (AAP).
De skriver:
«Plantedrikker anbefales ikke til barn under fem år (1). Det er fordi plantemelk inneholder lite næringsstoffer og kan være en kilde til sukker. Plantemelk bør kun brukes av barn med allergi, intoleranse eller i familier som av ulike grunner velger å unngå animalske produkter.»
Det er ikke mange som er klar over at plantemelk er en kilde til sukker, da markedsføringen ofte er villedende. Oatly skriver blant annet at det kun er naturlige sukkerarter fra havre, mens det stemmer ikke med virkeligheten.
Oatly bryter ned havren i en prosess der de tilsetter enzymer som «klipper» opp havrecellene slik at havren som er i Oatly er 40 ganger søtere enn den havren du finner i en vanlig havregrynspakke. Hele regnestykket kan du lese her.
Til tross for dette er Oatly sin økologiske havremelk en av de bedre på markedet da den ikke har tilsetningsstoffer eller oljer tilsatt. De er bare ikke helt ærlige.
Se svar fra Oatly på tilsvarende kritikk i dette innlegget.
Betyr dette at du bør kutte all plantemelk?
Nei. Det betyr at du bør se på plantemelk som en del av «kose-kvota» til deg eller barnet ditt og vurdere inntaket ut ifra det. Plantemelk er ikke næringsmessig sidestilt med melk og kan være en kilde til sukker. Om du gir plantemelk kan det være en fordel for blodsukkeret å gi det rett etter et måltid heller enn som et glass helt alene.
Spesielt om rismelk
Mattilsynet anbefaler ikke rismelk til barn under seks år. Dette er på grunn av et høyt innhold av uorganisk arsen i grunnvannet der ris dyrkes. Uorganisk arsen er potensielt kreftfremkallende og barn er spesielt sårbare fordi de har liten kropp i forhold til inntak.
Hva så med beriket plantemelk?
Usøtet plantemelk som er beriket med jod og kalsium kan være et godt alternativ næringsmessig dersom det ikke er mulig å dekke behovet via mat. Vær oppmerksom på at opptaket av tilsatte vitaminer ikke kan sidestilles med opptaket av vitaminer fra matvarer på grunn av matens matriks. Matens matriks er helseeffekten av det komplekse samspillet mellom kjente og ukjente stoffer i en matvare som vi ikke klarer å etterligne når det tilsettes vitaminer i en matvare.
Vær oppmerksom på at mengden tilsatte vitaminer varierer fra merke til merke. Å spise eller drikke tilsatte vitaminer på generell basis er kun helsemessig gunstig dersom det foreligger en mangel og denne mangelen ikke kan bli dekket via matvarer.
Foreldre fortjener klare og konsistente beskjeder om hva barn bør drikke og ikke. Drikke kan utgjøre en stor del av det daglige energiinntaket og kan påvirke helsa til barn betraktelig.