Øyekatarr – kan barnet sendes i barnehagen?
Hva gjør du dersom barnet får øyekatarr? Skal det holdes hjemme eller kan det leveres i barnehagen? Og ikke minst, hvordan skal øyekatarr behandles?
Øyekatarr er en betennelse forårsaket enten av bakterie eller virus på øye, og er sammen med omgangssyke de mest smittsomme utbruddene i barnehagen. Tidligere var det mange barnehager som hadde strenge regler for at barnet skulle hentes dersom det ble oppdaget øyekatarr og holdes hjemme den dagen behandlingen startet. I 2009 endret Folkehelseinstituttet sine retningslinjer og mener generelt det ikke finnes noen grunn til at foreldre må holde barnet hjemme ved utbrudd av øyekatarr.
– Det er ikke nødvendig at barnet skal holdes hjemme så lenge almenntilstanden er fin og øyet ikke er fullt av puss eller veldig rødt, sier lege ved folkehelseinstituttet, Tone Bruun.
Les også: Her er de vanligste barnesykdommene.
Unngå antibiotika
I Norge prøver leger å begrense bruken av antibiotika. Dette fordi man er redd bakteriene kan bli motstandsdyktige. Ett av områdene man har redusert bruken, er ved bakteriell øyekatarr. Ifølge helsenorge.no er det i praksis mange barn som får antibiotika fordi barnehagene krever det.
– En øyekatarr vil normalt gå over av seg selv og studier viser at behandling med antibiotika har liten effekt når det gjelder varighet av sykdommen. Man bør derfor unngå behandling så fremt utbruddet er mildt eller moderat. Det beste man kan gjøre er å vaske øyet ofte med vann, sier Bruun.
– Når skal det behandles?
– Det finnes ikke noe fasitsvar, men er øyet igjenklistret og rødt og har mye puss, så kan det være snakk om en kraftig infeksjon. Da bør man kontakte lege og eventuelt få vurdert behandling. I slike tilfeller bør barnet holdes hjemme til dagen etter at man startet behandlingen. Men i de aller fleste tilfellene dreier det seg om milde utbrudd med litt pussdannelse og det trenger ikke antibiotika, påpeker Bruun.
Les også: Derfor skal du holde syke barn hjemme.
Svært smittsomt
Selv om Folkehelseinstituttet i 2009 endret retningslinjene for øyekatarr, så er slike utbrudd fortsatt sett på som svært smittsomme. Har først ett barn i barnehagen fått øyekatarr er det stor sannsynlighet for at andre barn vil kunne bli smittet.
– Men det er normalt sett ikke farlig og kan sees på som en forkjølelse i øyet. Det er helt normalt at det kommer, spesielt hos små barn. Og det er helt normalt å sende snørrete barn i barnehagen så lenge allmenntilstanden er god, påpeker fhi-legen.
– Er det noe barnehagen kan gjøre for å begrense smitten ved utbrudd?
– Ja, igjen er det snakk om god håndhygiene og spesielt vær oppmerksom på dette når det er utbrudd. I tillegg er det viktig å vaske vekk puss øynene til barnet med vann.
Les også: Nå herjer influensa og omgangssyke.
SYMPTOMER PÅ ØYEKATARR
Rennende, røde eller såre øyne. Man kan ha en sandfølelse i øynene og at de er irriterte, stikkende eller brennende. Dersom det i tillegg kommer hvitt eller gult puss fra øynene som gir skorper på øyelokket når du sover, er det mest sannsynlig en bakteriell infeksjon.
Dersom det oppstår flere tilfeller av røde, betente øyne på kort tid, kan det skyldes allergi. Dersom symptomer på øyekatarr kommer tilbake hvert år på samme tid, er det også sannsynligvis på grunn av allergi.
Dersom spedbarn har symptomer på øyekatarr bør lege kontaktes raskt, da noen bakterier som gir øyekatarr kan føre til andre alvorlige infeksjoner hos spedbarn.
Kilde: helsenorge.no