Villamoen barnehage på Notodden ble utsatt for hærverk som gikk ut over den nybygde vinterhagen til småbarna.
Politiet gjorde undersøkelser på stedet søndag.

Her var alt klart til 0-2-åringenes oppstart. Så fikk Inger Lise den ubehagelige telefonen

Etter en lang periode med oppussing og utbygging, sto den fine nye avdelingen på Villamoen klar til barnehagestart. Søndag måtte daglig leder avbryte ferien og reise hjem til omfattende skader.

Publisert

 – Det må ha blitt slått helt vilt. For å knuse disse vinduene må det enorme krefter til. Dette virker som totalt umotivert hærverk – og noe sånt har jeg ikke vært borte i på mine 35 år i barnehagen. Jeg blir bekymra, sa en fortvilt eier og daglig leder Inger Lise Wølner til lokalavisa Telen sist helg.

Sterke sikkerhetsglass

Da barnehage.no tar kontakt, er opprydningsarbeidet for lengst i gang. Og Wølner har fått hendelsen noen dager på avstand. Hvem som står bak, er fortsatt et ubesvart spørsmål. Men at vedkommende virkelig har gått inn for å ødelegge den nybygde vinterhagen, synes klart.

– Det er tredoble sikkerhetsglass, så de vinduene skal i utgangspunktet være nesten uknuselige. Jeg antar at det er blitt kastet store steiner, noe også bulker i aluminiumbeslag andre steder kan tyde på, sier hun.

Politiet ble naturligvis varslet, og forholdet er anmeldt.

– Det er skummelt, for barnehagen ligger midt i Notodden sentrum, hvor det ellers ikke er spesielle lekeområder. Så barnehagens uteområde har blitt brukt på ettermiddag og kveldstid hele sommeren, mens barnehagebarna samles i en annen barnehage i ferieavviklingsperioden. Eldre barn kan sykle og gå hit på egen hånd.

Wølner tenker med gru på hva som kunne skjedd om barn fra nærområdet hadde lekt tett på eller prøvd å klyve inn gjennom hullene, før skadene ble oppdaget og håndtert.

Villamoen barnehage på Notodden ble utsatt for hærverk som gikk ut over den nybygde vinterhagen til småbarna.
Skadene fra utsiden.
Villamoen barnehage på Notodden ble utsatt for hærverk som gikk ut over den nybygde vinterhagen til småbarna.
Skadene sett fra innsiden av vinterhagen til de yngste barna.

–Ekstremt stressende

Hun viser en tekstmelding til en ansatt, fra en mor som kom til barnehagen søndag morgen.

«Hei, vi er på Villamoen og leker litt i barnehagen nå, så ser jeg at tre store vinduer i det nye bygget er helt knust helt inn. Vet ikke om det er meldt eller gitt beskjed.»

Selv var Wølner på bilferie i Latvia da hun ble varslet om det som hadde skjedd. Det ble i første omgang sønnen hennes og svigerdatteren som håndterte pulverisert glass og sikring mot vær og vind med presenninger, da politiet hadde gjort sine undersøkelser.

– Det var ekstremt stressende. Både mannen min og jeg brukte all tid på å kommunisere og avhjelpe situasjonen. Vi oppdaget dette på en søndag midt i fellesferien. I Øst-Telemark er tilgjengeligheten på glassmestere og andre folk som kan hjelpe da i utgangspunktet begrenset.

Det hører med til historien at det ble ekstremvær og flom i området i dagene etter at hærverket ble oppdaget. For Wølner og mannen, var det bare å avbryte ferien og forsøke å komme seg til Notodden fortest mulig.

Villamoen barnehage på Notodden ble utsatt for hærverk som gikk ut over den nybygde vinterhagen til småbarna.
Arbeidet med å rydde opp og sikre startet samme dag.

Skulle starte 1. august

– Vi måtte bare reise hjem, og klarte å komme hjem mandag. Det ble så klart også ekstra dyrt. Og jeg satt i telefonen hele veien.

Hun var ikke den eneste som avbrøt ferien.

– Snekkeren min kom hjem for å hjelpe meg, og fikk blant annet satt opp byggegjerder rundt stedet.

Egentlig var byggearbeidet ferdig, og alt sto klappet og klart til å åpne ny avdeling i bygningen, som er kjøpt til gamle Villamoen barnehage etter at Kattekleiv Barnehager AS overtok driften her for halvannet år siden.

Meningen er at Kattekleiv barnehage skal også flytte hit, i tråd med avtalen som er gjort med Notodden kommune.

Da blir det 80 barn fordelt på to hus i Villamoen barnehage. Bygningen med vinterhagen skal etter hvert huse 24 småbarn (0-2-år).

De første skulle etter planen flytte inn alt 1. august.

 Må være 100 prosent

Det er for så vidt fortsatt planen, etter iherdig arbeid denne uken.

Inger Lise Wølner er daglig leder i Villamoen barnehage, eier flere barnehager som driftes av Kattekleiv Barnehager AS.

– Vi har fått klargjort bygget nå. Fjernet glass, sikret og klargjort for drift. Snekkerne har gjort en kjempejobb. Men vi må hyre inn et rengjøringsfirma for å gå ordentlig over en ekstra gang før oppstart. For det lå bittesmå glassplinter omkring de knuste rutene, og vi må være 100 prosent sikre på at det ikke er glasskår hverken inne eller ute, for er det noen som finner slike så er det sånne småtroll.

I løpet av uka har politiet etterlyst vitner til hendelsen gjennom lokalavisa.

– Hvis det er noen som har sett noe eller vet noe, vil vi veldig gjerne at de tar kontakt. Det er lite kameraovervåkning i området, og vi skulle gjerne snakket med vitner, sier Paul Andre Carlsen til Telen (krever abonnement).

Det har ikke vært snakk om noe innbrudd, presiserer Wølner. Så resten av huset er i orden.

– Vi skal nok klare å komme i drift, men det blir noen seine kvelder, fastslår hun.

Villamoen barnehage sikret etter hærverk.
Nå er skadene ytterligere sikret.
Powered by Labrador CMS