Noen av barna fikk klappe småfuglene lett før de ble sluppet fri igjen. Det blir en opplevelse de kommer til å huske, tror de ansatte i barnehagen.
Slangsvold barnehage
Møtet med fuglene på nært hold gjorde inntrykk: – Dette kommer de til å huske!
I flere uker har barna i Slangsvold barnehage gitt småfuglene mat på egen fôringsplass. Før helgen fikk de komme helt tett på under ringmerking av en spettmeis og en rødstrupe.
Slangsvold barnehage i Fredrikstad ligger landlig til og med naturen som nærmeste nabo. I fagområdet «Natur, miljø og teknikk» jobber barna med å utvikle en sansehage/kjøkkenhage i tilknytning til barnehagen.
Tidligere i år har barna laget en fôringsplass med flere forskjellige «fuglematkreasjoner» i trærne. De har også bygd et fuglehus av lego.
– De har vært ute med fuglemat i flere uker, og vi visste at det var mye fugl i området, sier pedagogisk medarbeider Hege Baltzersen.
Har Båtvik som lærer
Ved siden av jobben i den private barnehagen går hun på Høgskolen i Østfold hvor hun det siste året har hatt naturfag med førstelektor Jan Ingar Båtvik, en av kandidatene til prisen «Årets barnehageinspirator», prisen som deles ut på landsmøtet til Private Barnehagers Landsforbund (PBL) om to uker.
I tillegg til å være høgskolelærer er Båtvik leder i Østfold ringmerkegruppe som driver med ringmerking og registrering av fugler.
Han har i forbindelse med undervisning gitt uttrykk for at han gjerne vil komme til barnehager for å fortelle om ringmerking. Så Baltzersen spurte.
To fugler i nettet
Fredag kom Båtvik og satte opp et fangstnett ved barnehagens fôringsplass. Så var det bare å vente. Og løpet av et par timer hadde to småfugler havnet i nettet.
– Jan Ingar Båtvik tok fuglene forsiktig ut av nettet og viste dem fram for barna. Noen av barna fikk også klappe fuglene forsiktig før de ble sluppet fri, sier Baltzersen.
Den første de fanget var en rødstrupe. Den var et år gammel, for det kunne de se på vingefjærene. Den andre fuglen var en spettmeis. Det var en hunnfugl.
Spennende og lærerikt
Hege Baltzersen sier til barnehage.no at det ble en spennende og lærerik seanse rundt fangstnettet. Barna fikk vite mye om de ulike fuglene. Og de fikk vite hvorfor det er viktig å ringmerke noen av dem.
– De som blir ringmerket havner i et datasystem, og hvis noen finner en død eller levende fugl som er ringmerket, kan vi si noe om hvor den har vært. Ringmerkingen kan også si noe om utbredelsen til artene. Det er viktig informasjon med tanke på å hindre at arter dør ut. Og det er ekstra spennende informasjon for barna når det dreier seg om trekkfugler som har flydd veldig langt, sier Hege Baltzersen.
Rødstrupen og spettmeisen fikk hver sin lille ring rundt det ene beinet. Dermed vil også barna i Slangsvold barnehage få vite det dersom akkurat disse to blir observert ett eller annet sted en gang i framtida.
Ingen var redde
Både for store og små ble møtet med småfuglene spennende, artig og inspirerende.
– Alle barna i barnehagen som hadde lyst, fikk være med på dette. De minste barna syntes det var veldig spennende når de fikk ta på den lille rødstrupen, sier Hege Baltzersen og legger til at flere av barna også hadde kunnskaper hjemmefra om ulike fuglearter.
– Det var ingen som var redde?
– Nei, Jan Ingar Båtvik er veldig rolig og forklarer veldig fint hva han gjør og hva som skjer. Og når barna får kunnskap, blir de ikke redde. Heller ikke da spettmeisen hakket og bet litt i fingeren til Båtvik. Da sa han bare at den hadde lyst til å bli fri, og at det ikke gjorde noe særlig vondt, sier hun og legger til:
– Det er ikke rart han er nominert til prisen for Årets barnehageinspirator. Han han en fantastisk måte å formidle kunnskap på.
Anbefaler andre
Hege Baltzersen tror at opplevelsen med fuglene på nært hold er noe barna kommer til å huske. Da barna var tilbake i barnehagen mandag morgen, var det mange som snakket om det de hadde vært med på.
– Det gjorde inntrykk å se fuglene på så nært hold. Det var veldig, veldig spennende, sier Hege Baltzersen som anbefaler andre barnehager å ta kontakt med lokale ringmerkere som finnes landet rundt.
– Det er folk som gjerne kommer i barnehager for å sette aktiviteten sin i et positivt lys. Dette er ikke bare spennende for barna. Det kan også gi aha-opplevelser for voksne også når vi på en enkel måte kan få se på hvor fantastisk naturen er, sier Baltzersen.
PS! I sansehagen/kjøkkenhagen i Slangsvold barnehage går læring og lek hånd i hånd både med vannlek, planter, blomster og mat. Rett før påske fikk de dessuten en rugemaskin i gave fra Lions Fredrikstad hvor de har ruget fram hønseegg. I forrige uke kom de to små kyllingene Gullars og Pjusken ut. Nå venter barna på at også de 18 andre eggene skal gi de to kyllingene flere venner. Vil du følge med utviklingen her, og i det som ellers skjer i kjøkkenhagen/sansehagen, kan du følge med på instagramkontoen @barnehageideer.
Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.